Geçmeyen hıçkırığa dikkat!

Bir refleks olarak vücudumuzda bazı durumlarda oluşan hıçkırık uzun süreli devamlılık halinde sağlığınız için tehlikeli olabiliyor. Uzmanlar, 48 saatten uzun sürmesi halinde mutlaka araştırılması gerektiğini söylüyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2023 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2023 10:29
https://bursadameydan.com/

HABER: Canan Deniz

HEMEN HEMEN HERKES YAŞIYOR

Hıçkırık, diyafram ve kaburgalar arası kasların, aralıklı olarak ortaya çıkan, spazmlı istemsiz kasılmalar olarak biliniyor. Bu kasılmaların ardından ses telleri de aniden kasılarak "hık“ sesini çıkartıyor. Bu durumun arka arkaya tekrarlanması ise bazen rahatsızlık verebiliyor. Hıçkırık tutması hemen hemen herkes zaman zaman yaşıyor. Kısa süreli hıçkırık tutmasında sorun olmadığını belirtilirken, uzun süreli olanlarında bir uzmana gidilmesi gerektiği belirtiliyor.

PEK ÇOK NEDENİ VAR

Hıçkırığın çok sayıda nedeni var. Aşırı yeme, karbonatlı ve gazlı içecekler, hava yutma, aşırı alkol alımı gibi genellikle midenin ani genişlemesine yol açan durumların yanı sıra ani heyecan ve stresle ortaya çıkar. Dirençli ve uzun süren hıçkırıklar bazen altta yatan hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar ise bu hastalıkalrın başında; kötü huylu tümörler, beyin damarlarını tutan hastalıklar, menenjit, guatr, farenjit, larenjit, reflü hastalığı, astım, bronşit geldiğini belirtiyor.

UZMANA BAŞVURULMALI

Uzun süren hıçkırıklar; kişinin hayat kalitesini düşürüp, halsizlik, kilo kaybı, beslenme bozukluğu ve strese yol açabiliyor. Uzmanlar izlenecek yolu şöyle belirtiyor: “Bunun için bir dahiliye ya da gastroenteroloji uzmanına müracaat edilmesi önerilir. Çoğu kişide, ayrıntılı bir hikaye ve fizik muayene, sebebin bilinmesi için yeterlidir. Ancak bazı hastalarda endoskopu, tomografi ve MR gibi ileri tetkiklere ihtiyaç duyulabilir.”