SON DAKİKA
Hava Durumu

8 Martın kazanımları

Kadın hakları, insan hakları bütün insanların söylemlerine konu olan kazanımlar olarak göze çarpıyor. Oysa ki, kadın hakkı, erkek hakkı tartışmaları yerine, insanların insanca yaşama hakkının tartışılması gerekiyor. Çünkü, bizler her ne kadar kadın hakkı konusunda kazanımları anlatıp gündeme taşıyor olsak ta bazı kişilerin eski karısı, nişanlısı, kız arkadaşı veya aile bireylerinden kadın olanlara karşı şiddet

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2022 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2022 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/
8 Martın kazanımları

Kadın hakları, insan hakları bütün insanların söylemlerine konu olan kazanımlar olarak göze çarpıyor. Oysa ki, kadın hakkı, erkek hakkı tartışmaları yerine, insanların insanca yaşama hakkının tartışılması gerekiyor.

Çünkü, bizler her ne kadar kadın hakkı konusunda kazanımları anlatıp gündeme taşıyor olsak ta bazı kişilerin eski karısı, nişanlısı, kız arkadaşı veya aile bireylerinden kadın olanlara karşı şiddet uygulamasına hatta onları öldürmeye kadar uzanan cinayetler işlemesine engel olmuyor.

Bu konuda, toplumsal eğitim ve aile içindeki yetiştirme çok önemli.

Herkesin yüreklerinin cız ettiği, vicdanlarının sızladığı bu tür olayları bizler yaşamak istemiyoruz. Bu olayları yaşatanlarında en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyoruz. Toplumla kadın- erkek bilinci ile yaşama hakları konusunda okullarda eğitim verilmesini arzu ediyoruz. Aile ve toplum da kadının yeri, hakları ve ister boşanmış, isterse ayrılmış olsun, kadının kendi ayakları üzerinde durabilmesi, ekonomik özgürlüğü ve çalışma hayatındaki iş gücünün artırılmasına yönelik eksikliklerin tamamlanmasını bekliyoruz.

8 Mart Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen ve bütün dünyada kadın hakları günü olarak kutlanan bir gün. Şimdi, kadın hakları konusunda dünyada yaşanılanları ve nereden nereye gelindiğine dair bazı örnekleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Uluslararası Kadınlar Günü radikal endüstrileşmiş dünyada ideolojilerin güç kazandığı, nüfusun patladığı ve büyük bir alt üst oluşun yaşandığı 1900’lerin başlarından bu yana kutlanıyor.

O tarihlerde, kadınlar arasında ciddi bir hareketlenme ve eleştirel tartışmalar yaşanıyordu. Sömürü ve eşitsizlikler daha fazla kadını sesini yükseltmeye ve değişim talep etmeye itiyordu. 1908’de 15 bin kadın New York City’de daha kısa çalışma süreleri, daha yüksek ücret ve oy hakkı için sokağa çıktı.

Ameikan Sosyalist Partisi’nin kuruluş açıklamasıyla eş zamanlı olarak 28 Şubat’ta ilk Ulusal Kadın Günü kutlaması tüm ülkede yapıldı.

Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı’nın ikincisi Kopenhag’da toplandı. Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin Kadın bürosundan Clara Zetkin bir Uluslararası Kadın Günü oluşturma fikrini ortaya attı. Her ülkede her yıl aynı gün kadınların taleplerini yükselteceği bir gün belirlenmesini önerdi. 17 ülkeden sendikaları, birlikleri, emekçi kadın klüplerini, sosyalist partileri temsil eden ve Finlandiya parlamentosuna seçilen ilk üç kadın milletvekili de içeren 100 kadar kadını bir araya getiren konferans Zetkin’in önerisini onayladı.

Kopenhag’da alınan kararın ardından Uluslararası Kadın Günü ilk kez Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de 19 Mart’ta kutlandı. Kadınların çalışma, seçme ve seçilme, eğitime erişme hakları ve ayrımcılığın sonlanması talebiyle düzenlenen mitinglere 1 milyondan fazla kadın katıldı. Bir hafta sonra 25 Mart’ta NYC’de çıkan yangından çoğunluğu İtalyan ve Yahudi göçmenlerin oluşturduğu 140 emekçi kadın öldü. Bu olay ABD’de kadınların çalışma koşullarına dikkat çekti ve sonraki Uluslararası Kadın Günlerinin de odak noktalarından biri haline geldi. Bu yıl kadınların “Ekmek ve Güller” kampanyasına da tanıklık etti.

  1. Dünya Savaşı’nın arifesinde barış için kampanya yürüten Rus kadınları şubatın son Pazar günü ilk kez Uluslararası Kadın Gününü kutladı. Tartışmaların ardından 1913’te gün 8 Mart’a taşındı ve bugüne kadar küresel ölçekte kabul edilen tarih oldu. 1914’te Avrupa çapında kadınlar savaşa karşı kadın dayanışmasını dillendirmek için sokaktaydı.

Şubatın son Pazar günü Rusya’da kadınlar savaşta ölen 2 milyondan fazla Rus askeri için “ekmek ve barış” eylemine gitti. Siyasi liderlerin muhalefetine rağmen kadınlar Çar’ın düşürülmesiyle kurulan geçici hükümet oy hakkı verene kadar greve devam etti.

Sosyalist hareketin içinden doğmasının ardından Uluslararası Kadın Günü kalkınmış ve kalkınmakta olan ülkelerde kadın haklarının gündeme getirildiği bir küresel gün haline geldi. Yıldan yıla kadınlar güç kazandı. Birleşmiş Milletler yıllar boyunca kadınların toplumsal, ekonomik ve politik yaşama katılımını artırmak ve kadın haklarını ilerletmek için uluslararası çabaları koordine edecek konferanslar düzenledi. 1975 “Uluslararası Kadın Yılı” ilan edildi. Kadın örgütleri ve hükümetler de her yıl 8 Mart’ta düzenlenen etkinliklerle kadınların ilerlemesini kutlamak ve kadının yaşamın her alanında eşitliğe sahip olması için yapılması gerekenleri gündeme getirmek için çalıştı.

Uluslararası Kadın Günü artık Çin, Ermenistan, Rusya, Azerbaycan, Belarus, Bulgaristan, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Moldova, Mongolya, Tacikistan, Ukrayna, Özbekistan ve Vietnam’da resmi tatil.

Unutmayalım, Türk kadınları Avrupa’daki kadınlardan daha şanslı. Mustafa Kemal Atatürk sayesinde, kadınlara pek çok haklar tanındı. Eğitim hakkı, seçme ve seçilme hakkı, çalışma hakkı. Eşit ücret hakkı gibi.

Türk kadını dünyaya örnek başarı ve projelere bu sayede imza attı. Atıyor. Birde kadına yönelik şiddet olmasa.. Daha başarılı olacağız….

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.