SON DAKİKA
Hava Durumu

Aday adayları partileri zengin etti

7 Haziran milletvekilliği seçim tarihi yaklaşmaya başladığından bu yana ülkemiz gündeminde hep kimlerin listelere gireceği, kimlerin seçilebilecek yere yazılacağı, kimlerin vekil olacağı konuşmaları ilk sırada yer alıyor. Pazar sabahı ise, er

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2015 09:44
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2015 09:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

7 Haziran milletvekilliği seçim tarihi yaklaşmaya başladığından bu yana ülkemiz gündeminde hep kimlerin listelere gireceği, kimlerin seçilebilecek yere yazılacağı, kimlerin vekil olacağı konuşmaları ilk sırada yer alıyor.

Pazar sabahı ise, erken saatlerde uykumuzdan kalkıp Süleyman Şah Türbesine yönelik operasyon ile gözlerimizi açtık. Başbakan operasyonla ilgili bilgiler verirken Suriye ve Irak’ta terör estiren, Türkiye’ye binlerce Suriyeli göçmen gelmesine yol açan saldırıları yapan IŞİD’in saldırı tehlikesine karşı önlem alındığını duyurdu.

Yine, geçen hafta sonu cumartesi sabahı gözlerimizi Mudanya Yolu Bademli Kavşağında meydana gelen, yüzlerce araçın karıştığı kaza ile açtık.

Mudanya yolundaki kazada canları yanan, malları zarar gören yüzlerce kişinin zararına yol açan bu olayın özünde, tedbirsizlik ve dikkatsizlik olduğu apaçık ortada. Yoldan bakım ve onarım konusunda sorumlu tutulan Karayolları ile tuzlama işini yapması gerektiği halde yapmadığı iddiaları bulunan Büyükşehir Belediyesi dahil, kimlerin sorumlu olduğu ortaya çıkarılmalı. Şimdi, kaza sonrasında meydana gelen hasarların sigorta şirketlerinden tazmin edilmesi halinde bile, ülkemiz ekonomisine ve sigortalara pirim ödeyen bizlere zarar verdiğini unutmamak lazım. Çünkü her ödenen kaza zararı, vatandaş olarak bizlerin sigorta poliçelerine zam olarak yansıyor.

Sözün özü şu; hata kimde ise hesabını ve cevabını vermesi gerekir. Ama, kimin veya kimlerin hesap soracağı yönünde şüpheler var. Özellikle, bu tür durumlarda hava muhalefeti diye bahaneler bulunup, hatalar ve ihmallerin üzerlerinin örtüldüğüne hep şahit oluyoruz.

Gelelim siyasete.

İşte, asıl mesele bu. Ülkemizde ne yapılırsa yapılsın, onu denetlemek, hesap sormak ve sorumluluların bulunup varsa cezalandırılması için çalışmakla görevli kişiler siyasetçilerdir. İktidar da muhalefette bu konuda eşit oranda sorumlu ve suçludur. Kimse topu taça atmaya çalışmasın. Siyasetteki bu vurdumduymazlık, ülke yönetimine yansıyor. Memurlara yansıyor. Birde, koruma kalkanları nedeniyle halkın malına, mülküne, hatta canına bile gelen zararlara yol açan ihmaller zincirlerinin hesabı sorulmuyor.

Bu konu başlı başına bir olay.

Bizim gündemimizde ise, 7 haziran seçimlerine odaklı yürütülen siyasi çalışmalar var.

Bursa’da Ak Parti’ye başvurusunu yapan 225 tane vekil aday adayı çıktı. 31 tane kadın aday çıktı. Adayların isimlerine baktığımızda, hepsi birbirinden değerli, kimisi parti teşkilatlarında hizmet etmiş, kimisi bürokraside hizmet vermiş, kimisi akademisyen kimlikleriyle öne çıkıyor.

Listelerde dikkat çeken isimlere gelince, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın müşaviri Mahmut Turunç var. Büyükşehir Belediyesi Müzeler Müdür Yardımcısı Ayşe Hacıoğlu var. Mühendis Selahattin Cangül var. Bu üç isimde geçen dönem milletvekili sıralamasında listede yer almışlardı.

İş dünyasından da siyasete gönül verenler çıktı. Tekstil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı, Medya gurup başkanı Cüneyt Dizdar, milletvekili aday adayları arasında en fazla dikkat çeken ve haberleri en fazla okunan olarak göze çarpıyor.

Bursa’ya ve Türkiye’ye 2023 vizyonunun gerçekleştirilmesine yönelik projeleri ve düşünceleriyle dikkat çeken Dizdar’ın kısa zamanda parti teşkilatlarında da isminin duyulması heyecan yarattı.

Ak Parti’de listelerde ismi öne çıkan diğer bir isim ise Harun Akın. Senelerdir Bursa yerel siyasetinde söz sahibi olan, Demokrat Parti’de genel başkan yardımcılığı görevini üstlenen Harun Akın, uzun süredir sakin bir hayat sürüyordu. Siyasette tecrübeli olan Akın, 25. Dönem milletvekilliği aday adaylığı için Ak Parti’ye başvurusunu yaptı.

Tabi, burada isimlerini yazmadığım, ama hem Bursa’ya hem de ülkemize önemli hizmetler vermiş pek çok aday adayı var. İlerleyen günlerle bu isimlerle ilgili de halkın beklentilerini ve kendi yorumlarımızı sizlerle paylaşacağım.

Gelelim, aday adaylarının partilere yaptıkları katkılara.

Bursa’da 31 tane kadın aday adayı, Parti organlarının belirlediği kadarıyla kadınların 2 bin 500 TL ödemesi halinde verdikleri para 77 bin 500 TL.

Geriye kalan 194 tane erkek aday için belirlenen ücret kişi başı 5 bin liradan 970 bin lira ediyor. Tabi, özürlü ve engelli adaylar para vermedikleri için, başvuranların kaç tanesinin engelli olduğunu bilemediğim içinde bu hesap ile reel hesap arasında fark olabilir.

Ak Parti yerel teşkilatları birde aday adaylarından kadınlar için 2 bin 500 TL, erkekler için de 5 bin TL bağış alınmasını karara bağladı. Böylece bir erkek vekilin başvuru için yapacağı bağış miktarı en az 10 bin TL.

Kadınlar için ise bu rakam 5 bin TL oluyor.

Bu hesaplamalara göre, Ak Parti Bursa teşkilatının kasasına yaklaşık bir milyon lira para girdi. Bu rakam, küçümsenecek kadar az değil. Pek çok siyasi partinin yıllık bütçeleri bile bir milyon liranın beşte birinin altında gerçekleşiyor.

Şimdi beklentimiz CHP ve MHP adaylarının sayısında ve verecekleri paraların miktarında…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.