SON DAKİKA
Hava Durumu

AK Parti’de dengeler

Aylardır konuşuldu. Yazıldı, çizildi. Senaryolar üretildi. Yeni il başkanları atandı. Bulundu. Yakıştırmalar yapıldı. Genel Merkez kaynaklı bilgilerle yeniden oluşumlar düzenlendi. Sonra, Başbakan Yardımcısı ve Bursa milletvekili Bülent Arınç

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2015 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2015 11:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Aylardır konuşuldu. Yazıldı, çizildi. Senaryolar üretildi. Yeni il başkanları atandı. Bulundu. Yakıştırmalar yapıldı. Genel Merkez kaynaklı bilgilerle yeniden oluşumlar düzenlendi.

Sonra, Başbakan Yardımcısı ve Bursa milletvekili Bülent Arınç kongreye 3 gün kala kentimize geldi. Yapılan istişareler neticesinde AK Parti Bursa il başkanı Cemalettin Torun’un il başkanlığına devam etmesi yolunda tavsiye kararı alındığını açıkladı.

Bir anda, dedikoduların, yazılıp çizilenlerin hepsinin, siyasi kulis adı altında senaryolar olduğu ortaya çıktı.

Yapılan istişarelerle ilgili olarak, ara sıra benimde yazdığım ve AK Parti’nin Bursa il başkanlığının belirlenmesi konusunda ince elenip sık dokunan kumaşların sonucunda, mevcut il başkanının göreve devamı kararı çıktı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bu konuyla ilgili akla gelen sorulara il kongresinde yaptığı konuşmasında bir nevi cevap verdi;

“Cemalettin Torun ve ekibi, AK Kadrolar olarak 2014 mahalli seçimlerinde Bursa’daki mevcut 18 belediye başkanlığı makamından, Büyükşehir dahil 16 tane başkanlığı kazandıran ekip oldu. Böylece omuzlarına tek yıldız kazandılar. Yine 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Bursa’da Türkiye ortalamasının üzerinde oy alındı. Omuzlandaki yıldız iki oldu. Şimdi de 2015 seçimleri var. Seçimlerde 18 milletvekilinin hepsine talibiz. Burada da geçen seçimden daha fazla oy alınması için çalışacağız. Böylece üç yıldız kazanmış olacağız. Yıldızlı bir başkanın değiştirilmesi düşünülemez.”

Durum, vaziyet böyle.

Uzun tartışmalar ve kamuoyu önündeki iç çekişmelerin ardından, geçtiğimiz cumartese günü Atatürk Spor Salonunda toplanan AK Parti il kongresi olgun bir havada geçti. Kongreye beklenen başbakan Ahmet Davutoğlu, soğuk algınlığı teşhisi ile dinlenmesi gerektiğinden doktorların izin vermemesi üzerine, kongreye katılamadı. Davutoğlu’nun yerine, genel başkan yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Süleyman Soylu geldi. Divan başkanlığı ise yine genel başkan yardımcısı Nurettin Nebati üstlendi.

615 delegesi bulunan AK Parti Bursa il Kongresine 525 delege katılırken, kullanılan 491 oyun 465’i geçerli, 26’sı geçersiz sayıldı. Böylece Cemalettin Torun, Ocak 2014 ayında atama ile geldiği Bursa il başkanlığı görevine bir yıl sonra seçilmiş il başkanı oldu. İl yönetim kurulu listesinden 32 ismin değiştiği gözlemlendi. Eski yönetimde yer alanların bazılarının milletvekili aday adayı olabilmek için, yeni yönetime girmedikleri söylendi.

Kongrede, il yürütme kuruluna yeni giren 32 isim arasında, Nilüfer eski başkanı Alpaslan Yıldız, Kestel eski ilçe başkanı Nazif Aydın, Bursa il sağlık eski müdürü Dr. Murat Ünal Yıldırım Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Feridun Özyüksel, Mudanya eski ilçe başkanı Paşabey Aslan gibi isimler dikkat çekti.

AK Parti il listesinin büyük kongre delegeleri listesinde, liste başı yazılan Faruk Çelik ismi dikkat çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Şanlıurfa milletvekili olan Faruk Çelik, Bursa’dan Büyük Kongre delegesi seçildi.

Pek çok kişi gibi, basın mensubu olarak bizlerde bu işin sırrını merak ettik. Sorduk, soruşturduk. Neticede, AK Parti büyük kongresinin 7 haziran seçimlerinden sonra toplanacağını, Faruk Çelik’in üç dönem kurula nedeniyle, milletvekilliğine aday gösterilemeyeceği için, milletvekili seçilmeyeceği düşüncesiyle, böyle bir karar alındığını öğrendik. İlk merakımız böylece bitti. Yine merak ettik. 3 dönem kuralı içinde yer alan Bursa milletvekili ve Başbakan yardımcısı Bülent Arınç’ın neden büyük kongre delegesi yazılmadığını sorduk.

Bülent Arınç, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesi olarak zaten doğal delege imiş. Faruk Çelik millevekili olduğu için doğal delege sayılırken, vekillik sonrasında doğal delege olamayacağı için seçilmiş. Oysa, Bülent Arınç hem vekil hem de parti yöneticisi olarak doğal delege statüsünde yer alıyor. Vekillik olmasa bile, parti yöneticisi olarak doğal delege sıfatını kaybetmiyor.

Liste ile ilgili merak edilenleri bu şekilde ifade ettim. Şimdi gelelim, salonla ilgili izlenimlere. AK Parti’nin bundan önce yaptığı 4. İl kongresini de izledim. Hepsi Atatürk Spor Salonunda yapıldı. Salon düzenlemesi ve kalabalık olarak bu toplantının istenilen düzeyde olmadığını söylemek mümkün. Bunun nedeni, havaların soğuk olması, cumartesi günü, esnafın iş ve alış-veriş ödeme günü olmasına bağlanabilir. Fakat, 615 delegeden 525 delegenin gelip hazirun cetveline imza atması, delege katılımında başarılı olunduğu yönünde artı değerdir.

Katılımla ilgili benim daha önceki kongreler ve mitinglerle ilgili yaptığım hesabı yeniden yapabiliriz. Örnek, her ilçede 30 tane yönetici var. 17 ilçeden hepsi gelseler 510 kişi eder. Sadece Büyükşehir meclisinde AK Partili 72 üye var. 615 tane delege var. Her delege yanında 4 kişi getirse 2 bin 460 kişi eder. 16 tane belediye başkanı var. İl yönetiminde 50 kişi var. Bunlar yanlarında ikişer kişi getirse 150 eder. Her mahallede mahalle başkanı ve yürütme kurulu üyeleri var. Bursa genelinde köylerle beraber bin 99 mahalle bulunuyor. Bu başkanların tek başlarına katıldığını hesaplayalım. Toplam 4 bin 87 kişi ediyor. Salon 3 bin 200 kişilik. Yani, parti teşkilatları kongreye eksiksiz katılım göstermediği kanaati ortaya çıkıyor.

Yine de tek listeli olmasına rağmen kongrede heyecan olmasa bile coşku hakimdi. Hele, gençlik kolları başkanlığının Başbakan Ahmet Davutoğlu adına, “Hızır oğlu Mustafa…” türküsünü yeniden düzenleyip, “Davutoğlu Ahmet Hoca, bir bilge adam…” şeklinde düzenlenip hazırlanan klip büyük ilgi çekti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.