SON DAKİKA
Hava Durumu

Beklenen Yargı Paketi

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2023 11:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2023 11:48

Uzun zamandır gündemde olan 7. yargı paketi adalet komisyonunda görüşüldü bugün yarın yasalaşması bekleniyor.  6 şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketi sonrasında Meclis çalışmalarına bir süre ara verilmişti. Yargıda yeni düzenlemeleri içeren Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Birçok tutuklu ve hükümlü ile ailelerinin dört gözle beklediği yeni kanun teklifi, beklentileri karşılamadı ve infaz yasasında değişiklik getirmedi. Seçim öncesi infaz yasasında değişiklik yapılacağı ve kısmi af getirmesi umuduyla beklenen yasa teklifi hükümlü ve tutukluların beklentilerinden uzak peki yeni düzenleme neler getiriyor.

Konutlarda hakim kararı olmaksızın haciz işlemi yapılamayacak. Konutlarda yapılacak hacizler bakımından; icra müdürünün verdiği haciz kararının ancak “hakim onayından geçtikten sonra” yerine getirilebilmesi sağlanacak. Ayrıca, aile bireylerine ait ibadete özgü veya kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları, haczi caiz olmayan mallar arasına alınacak. Buna göre evde ailenin ortak kullanımındaki buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon ve yatak ile bazı eşyalar haczedilemeyecek.

Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiye-tinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar zorunlu arabuluculuk kapsa-mına alınacak.

Bağımlılık yapma özelliği fazla olan uyuşturucu ve uyarıcı maddelere yönelik cezai yaptırımların daha caydırıcı hale getirilmesi amacıyla, sentetik ve türevleri ile amfetamin ve türevleri uyuşturucu madde olarak kabul edilerek, bunlar da ceza dahiline alınıyor. Bu maddelerin imal ve ticareti suçunun cezasının alt sınırı, 10 yıldan 15 yıl hapis cezasına çıkarılıyor.

Ayrıca tedavi ve rehabilitasyon programlarının uygulanacağı müstakil ceza infaz kurumlarının açılabilmesine veya mevcut ceza infaz kurumlarının bir bölümünün bu amaç için düzenlenebilmesine imkan tanınacak.

Ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuk dahilinde olduğu açıkça düzenlenecek.

İcra ve İflas Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Kabahatler Kanunu ve İnfaz Hakimliği Kanunu’nda yer alan itiraz, istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süreleri “iki hafta” olarak düzenlenecek ve böylelikle tekdüze hale getirilecek.

Geçici maddeyle, halen Anayasa Mahkemesi önünde derdest bulunan uzun yargılamadan kaynaklı bireysel başvuruların, Adalet Bakanlığı bünyesindeki Tazminat Komisyonuna aktarılabilmesi ve bu Komisyon tarafından incelenerek bir an evvel çözüme kavuşturulmasına yönelik düzenleme yapıldı.

Göçmen kaçakçılığı suçuyla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla suçun cezasının alt sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarılıyor.

Birçok hukukçunun ve tarafımın da düşüncesi artık yamalı bohça haline gelen ceza kanunu, infaz yasası ve ceza muhakemeleri kanununun bir bütün halinde birbirleri ile uyumlu hale getirilerek düzenleme yapılması ve sürekli olarak ceza yasaları ile aff hususunda gündem ve beklenti oluşturulmamasıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.