SON DAKİKA
Hava Durumu

Bombalar bugün patlayacak

Siyasi partilerin aday listelerini Yüksek Seçim Kuruluna vereceği gün geldi çattı. Bugün saat 17.00’a kadar aday listeleri seçim kuruluna verilecek. İsimler açıklanacak. İşte o zaman vekillik bekleyen, kendilerini liste başı zannedenlerle ilgili

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2015 10:51
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2015 10:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Siyasi partilerin aday listelerini Yüksek Seçim Kuruluna vereceği gün geldi çattı. Bugün saat 17.00’a kadar aday listeleri seçim kuruluna verilecek. İsimler açıklanacak. İşte o zaman vekillik bekleyen, kendilerini liste başı zannedenlerle ilgili bombalar patlayacak.

Bakalım neler olacak?

Dün sabah saatlerinden itibaren bizlere, “sizin kulağınız deliktir. Listelerde kimler var. Kimler yok” diye sorular sorulmaya başlandı. Bugünde aynı sorulara muhatap olacağımız kesin.

Neyse ki, sayılı günler çarçabuk gelip geçiyor. Daha dün yani 2011 Haziran seçimleri öncesinde Bursa’da liste başı kim olacak? Diye tartışıyorduk.

Bugün tarih değişti ama tartışmanın konusu yine aynı.

Günlük yaşam ve ekonomi siyasete kilitlenmiş iken bizler dün Bursa’nın Osmanlılar tarafından fethinin 689’uncu seneyi devriyesini kutladık.

Bu mutlu günde, birde Enverder tarafından hazırlanan ve Yenişehir Ovası’nın kaderini değiştirip Türkiye’de tarımsal sanayiye yeni bir ufuk açacak olan Yenilenebilir Yenişehir Havzası ve Yenilebilir Enerji Kaynaklı Tarımsal Destekleme Projesi’nin tanıtımına katıldık.

Bursa’nın doğu tarafına yapılacak olan herhangi bir projeyi duyduğumda inanın gözlerim parlıyor. Yüreğim hızla çarpıyor. Çünkü, Burası her türlü hizmetin en iyisine layıktır diye düşünüyorum.

Dün sabah bu proje ile ilgili bilgilendirme toplantısına katıldım. Enverder (Enerji Verimliliği Derneği) başkanı Dr. Mustafa Uysal, Bursa’daki tarımsal yapı, enerji santralleri, yenilebilir enerji ve tarımsal sanayiye enerji temini için yapılması gerekenleri anlattı. Sonra, Yenişehir Tarımsal Havzasıyla ilgili 3 yıl aralıksız olarak sürdürdükleri çalışma sonrasında elde edilen teknik bilgileri paylaştı. Ortaya çıkan sonuçlara göre, Yenişehir’de 12 ay süreli tarım yapılması mümkün. İlçe günde ortalama 6.16 saat güneş alıyor. Türkiye ortalaması ise 7.2 saat. Buna rağmen Türkiye ortalamasında güneşten elde edilen enerji miktarı bin 311 KWH metrekare iken Yenişehir’de bu rakam bin 400 KWH metrekare olarak bulunmuş. Yani, Yenişehir’de güneş enerjisinden daha fazla güç elde etme imkanı doğmuş.

Bunun üzerine Enverder Derneği öncülüğünde, Yenişehir Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım AŞ şirketi ile Yıldırım Kaymakamlığının da projeye çalışma desteği vermesiyle Bebka’ya proje sunum aşamasına gelinmiş.

Projenin hesaplanan maliyeti 12 milyon Euro. BEBKA Tarımsal Faaliyetlerde Yenilebilir Enerji konu başlığı ile talep toplamaya başlamış. Bu proje uygun. Fakat, BEBKA’nın projenin bütün maliyetini karşılayacak gücü yok.

Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, konuya çok güzel bir açıklama getirdi. Kaymakam Bey, “burada kamu, yerel yönetimler, kalkınma ajansı ve sivil toplum el ele vererek bir proje geliştirdi. Bu projenin hayata geçirilmesi Bursa adına, Yenişehir adına büyük önem taşıyor. Bu nedenle, yerli ve yabancı her türlü desteğin sağlanması gerekiyor” dedi.

Enverder Başkanı Dr. Mustafa Uysal, Kırsal Kalkınma ve tarıma dayalı sanayileşme konusunda Yenişehir ilçesinin Salça Fabrikası, Kurutma tesisi ve Soğuk hava depolama tesislerine ihtiyaç olduğunu belirlediklerini ve bu tesisin yapımı için Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım AŞ’nın kaynak içine girdiğini, tesisin maliyeti ve enerji ihtiyacı ile sulama sisteminin çalıştırılması içinde güneş enerjisinden faydalanmayı düşündükleri için Yenişehir Tarım Havzası, Yenilebilir Enerji Kaynaklı Tarımsal Destekleme Projesi’ni hazırladıklarını ve en kısa zamanda hayata geçirmek için çalıştıklarını açıkladı.

Anladığımız kadarıyla bu proje gerçekleşmesi halinde Yenişehir’in kaderini değiştirecek, Bursa’nın tarımsal üretimine destek verecek, ihracatını geliştirerek bir proje ortaya çıktı. Bugünkü maliyet hesapları 12 milyon Euro. Türk parası ile 34-35 milyon lira ediyor.

Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Kaynak, projeden umutlu. Hatta gururla bu projeye destek verdiklerini ve gerçekleşmesi için çabaladıklarını söyledi. Kaynak; “bu projenin Türkiye ilk olması, Yenişehir’de uygulanacak olması, heyecanımıza heyecan katıyor. Bizim beklentimiz böyle bir projenin en kısa zamanda hayata geçirilmesi, mali sorunlarının çözümlenmesi ve ekonomiye değer katmaya başlaması. Yenişehir Bursa’nın her zaman en büyük tarım depolarından ve gıda merkezlerinden bir tanesi olmuştur. Bundan böyle de sadece Bursa’nın değil, ülkemizin de gıda üretim üssü olabilmesi şansı vardır. Yetiştirdiğimiz ürünler, dünyanın pek çok ülkesinin sofralarında yer almaktadır. Yenişehir olarak yine ilklere imza atmak istiyoruz” dedi.

Elektrik üretiminde dışa bağımlılık, HES ve Nükleer santralarının, termik santrallerin tartışıldığı bir dönemde bütün insanlarımız tarafından desteklenen alternatif enerji kaynakları içinde yer alan güneş enerjisinin tarımsal destekli kullanılacak olması gerçekten bizleri de heyecanlandırdı.

Umarım bu proje, kağıt üzerinde kalmaz da hayata geçirilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.