SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa uzay üssü olabilir

Yapılmak istenilen aslında çok basit bir iş değil. Türkiye’de yıllardır ilgi duyulmayan, ilgi duyulsa bile şeytan işi diye anılan uzay konusunda son yıllarda olumlu adımlar atılmaya başlandı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının seçimleri sırasınd

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2014 10:38
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2014 10:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Yapılmak istenilen aslında çok basit bir iş değil. Türkiye’de yıllardır ilgi duyulmayan, ilgi duyulsa bile şeytan işi diye anılan uzay konusunda son yıllarda olumlu adımlar atılmaya başlandı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının seçimleri sırasında uzay üssü konuşulmaya başlandı.

Ne yapılacağı söylendi.

Bursa’nın teknolojik bilgi ve birikiminin uzay üssü için yeterli olduğu, sadece bilimsel projeler üretilerek uzay üssü ve uzay eğitimleri sayesinde Türkiye’nin de söz sahibi olabileceği konuşuldu. Anlatıldı.

BTSO gücünü Bursa Büyükşehir ile birleştirdi. Mahalli idareler ile sermaye gücünün birleşimi ve Türkiye’de bir ilk olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Bilim Teknoloji Merkezi’nin var olması, uzay üssü konusunda adımların atılmaya yol açtı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Bilim Teknoloji Merkezi’ne ek olarak inşa edilecek Gökmen Uzay Eğitim Merkezi’nin protokolü törenle imzalandı.

Protokole Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay imzaları atarak, uzay yolu yürüyüşünü başlattı.

Törende, Bursa’nın bugünkü durumu ve geleceğine yönelik olumlu mesajlar verildi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa’nın bir medeniyet merkezi olduğunu belirterek, “medeniyetin olduğu yerde bilimin olmaması düşünülemez ve tarihte Bursa’nın önemli bilginleri yetiştirdiğini biliyoruz. Son dönemde özellikle İslam dünyası son 250 – 300 yıldır bilime gereken önemi vermedi. Vermediği için de İslam dünyası Batı toplumlarından tamamından geri kaldı. Eğer, yine önder rol üstlenmek istiyorsa İslam dünyası da Türkiye de mutlaka bilime daha fazla önem vermek durumundayız” dedi.

Bakanın yaptığı bu durum tespiti, aslında Türkiye’nin senelerdir yapılması gerekli bilimsel ve teknolojik çalışmalar, projeler ve yatırımlara gerekli önemin verilmediğinin bir itirafı niteliğindedir.

Bakan kesenin ağzını açtı

Bakan Fikri Işık, bugünden itibaren nelerin yapılmasına dair görüşlerini de açıkladı.

“Bilimin kapısı meraktır. Merakın olmadığı yerde bilim olmaz. Merak da belli yaşa geldikten sonra çok oluşmaz. Daha çocuk yaşta bizim çocuklarımıza bilimi sevdirmemiz gerekiyor“ ifadelerini kullandı.

Sonra, ülkemizdeki bilim ve teknolojik yatırımlar konusunda Bursa’nın öncü ve örnek bir kent olduğunu vurguladı.

Işık, “Türkiye’de ilk bilim merkezi projesini hayata geçiren belediye, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve biz de dedik ki 40 milyon lira size sergi desteği vereceğiz. Şimdi bu Uzay ve Havacılık Merkezi ile ilgili 12 milyon lira daha ek destek vereceğiz ve 52 milyon liralık destekle Bursa Bilim Merkezi’ni destekliyoruz” diye konuştu.

Bakanlığın 52 milyonluk desteği için bizlerde Bursalı olarak Allah bereket versin diyoruz.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile BTSO yönetim kurulu başkanı İbrahim Burkay’ı, Bursa adına imza attıkları bu önemli projeler için kutluyorum.

Tabi, bu esnada, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi kurulması fikrini ortaya atan, dünyanın dört bir köşesinde araştırmalar yaparak Bursa’da en iyi merkezin kurulması için çabalayan Büyükşehir Belediyesinin Kültür AŞ şirketinin eski genel müdürü, bugünün ise murahhas azası Rıfat Bakan’ı unutmamak gerekir. Bu işin ilk harcı onun küreği ile konuldu.

Kim ne derse desin, bu memleket için her ne sebeple olursa olsun, bir çivi çakanın bile eller üstünde taşınması gerektiğini hep savunurum. Yapılan bu hizmet, şimdilik kağıt üzerinde bir sözleşme gibi duruyorsa da, önümüzdeki birkaç ay içinde, fiziki inşaat çalışmaları ve alet edevatlarının gelmesi, yerleştirilmesiyle Bursa’da uzay üssü için önemli bir gelişim olacak.

Tabi, bu merkezin birde bilimsel ve akademik eğitimlerle desteklenmesi gerekiyor. Bu yüzden, üniversitelerimizin de gerekli bölümleri açıp, uzay konusundaki bilimsel araştırma ve geliştirmelere yardımcı olması gerekiyor.

600 yıl dünyaya hükmeden bir imparatorluğun merkezi olan Bursa’ya, 21. Yüzyılın ilk çeyrek döneminde uzay üssü olmak çok yaraşır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.