SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa’da TRAFİK sorunu yenimi ortaya çıktı..

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2021 07:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2021 07:50

Bu şehrin değerine değer katmak için çabalayan herkesin,bu şehirde olup bitenleri sorgulama hakkına sahip olduğuna inananlardanım.Yıllardır bu düşüncem hiç değişmedi.

Ama,önyargılarıyla, düşüncesini numarasız gözlük gibi kullanıp, isteğini herkesin görmesini sağlayan kalem erbaplarının, “çamur atalım” türünden yaklaşımlarında Bursa’ya bir yararı olmayacaktır.

Bu kentte siyaset yapıp kişisel egolarını tatmin etmek için,öneri yapmaktansa çözüm yollarını tıkamaya çalışan anlayışın elde edeceği en büyük getiri toplumsal ahengi bozmak olacaktır…

Bursa gibi sürekli göç alan bir şehirde karşımıza çıkan sorunların başında Trafik ilk sırayı aldığını söylemek sanırım yanlış olmaz.

Peki Bursa’da yaşanan TRAFİK sorun yeni mi ortaya çıktı?

Şöyle geçmişe bir yolculuk yapıp,hafızalarımızı tazelersek,Ekrem Barışık döneminde bile Bursa’da TRAFİK konuşuldu..

Gelen her Belediye Başkanı,nüfus artışıyla birlikte yaşanan bu sorunun çözümü için mücadele verdi.Yeni yollar,kavşaklar açıldı,metro hatları uzatıldı.

Bugünde aynı sorun yaşanıyor.Palyatif çözümler yerine yatırımlarla sorunun en aza indirilmesi noktasında yapılan çalışmaları inkar etmek,bir anlamda nankörlük olarak değerlendirilir.

Trafik sorunu,önceki gün Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinde de gündeme geldi.

Başkan Alinur Aktaş, Pandemi dolayısıyla son bir yıl içerisinde toplu ulaşımda olağanüstü bir sürecin yaşandığını,toplu ulaşımın yüzde 11’lere kadar düştüğünü söyledi.

Bunun ne anlam ifade ettiğini sanırım ayrıca açıklamaya gerek yok.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye genelinde her 4 kişiye bir araç düşerken,Bursa’da her 3 kişiden birine araç düştüğünü ifade etti Başkan Alinur Aktaş..

Yani bu dönem toplu ulaşımdan kaçış var..İnsanların ulaşımda özel araç kullanımını tercih etmesi kentin trafik yükünü hissedilir oranda arttırıyor.

Bu noktada Başkan Aktaş’ın “Sistem üzerine çalışmalıyız” ifadeleri dikkate alınarak,sorunun çözümü için  radikal kararlar alınıp bir önce hayata geçirilmelidir.

Bu demek değil ki hiçbir şey yapılmasın,yada yapılmıyor…

Yapılan çalışmalardan bazılarını başlıklar halinde ayrıntılarıyla paylaşalım,

Emek-Şehir Hastanesi Hattı

Bursa hafif raylı sistemi uzatma hattında, Mudanya yolu üzerindeki mevcut emek istasyonu sonundaki geceleme hattından başlayarak, sırası ile geçit, cami, Bursaray yht ve şehir hastanesi olmak üzere 4,59 kilometre uzatma hattı üzerinde 4 adet istasyon planlanmış.Depo bağlantı hattı ile birlikte hattın yaklaşık uzunluğu 6 km. olacak.Yüklenici firma tarafından sondaj çalışmaları başlatıldı.Şu anda, şantiye kurulumu ve uygulama projesi hazırlıkları devam ediyor.

T2 hattı’nın entegrasyonu

Kent meydanı terminal tramvay hattında eksik imalatların tamamlanması için yapılan ihale kapsamındaki çalışmalar hızla devam ediyor.Toplam 9 bin 445 metre uzunluğunda 11 istasyonlu t2 hattının, t1 hattına entegrasyonu çalışmalarının 3 etap halinde yapılması planlanmış.İki hattın entegrasyonunun sağlanması ile birlikte terminal’den tramvaya binen vatandaşlar kesintisiz bir şekilde heykel’e kadar çıkma imkanına kavuşmuş olacak.

Acemler tüp geçit

Acemler Emniyet Müdürlüğü binası önündeki kavşak lupunda başlayan çalışma ile hayran caddesi’nden gelen araçlar, yapılacak tüp geçit ile oulu caddesi’ne bağlanacak.Araçlar yapılacak bağlantı yolları zübeyde hanım caddesi’ne yönlendirilerek kavşak köprüsünü kullanabilecek.Altgeçit uzunluğu 200 metre olan projenin yeraltında kapalı olarak yapılacak kesimi ise 45 metre uzunluğunda olacak. Yüzde 7 iniş ve çıkış eğitimine sahip olacak alt geçit, iki aracın yan yana geçmesine imkan sağlayacak şekilde tasarlanmış.Uygulama imar planlarında 30 metre genişliğinde öngörülen hayran caddesi’nde yol 2 gidiş-2 dönüş ve yolun her iki tarafında bisiklet yolu olacak şekilde tasarlandı.Burada da İnşaat çalışmaları devam ediyor.

Adliye kavşağı

Osmangazi ilçesine bağlı altınova mahallesinde bulunan nilüfer çayı üzerine yapılacak katlı kavşak ile 11 eylül bulvarına fuar caddesine bağlayarak Panayır, yeni adliye, buttim ve bbb ek hizmet binasına erişim doğrudan sağlamış olacak.İhalesi yapılan projede çalışmalara kısa sürede başlanacağı ifade edildi..

Hürriyet Fuat Kuşçuoğlu U dönüş köprüsü

Yine Osmangazi’ye bağlı soğukkuyu, istiklal ve hürriyet mahallelerinin Avrupa konseyi bulvarı üzerinden u dönüş köprüsü ve bağlantı yollarının yapılması ile alternatif yol bağlantısı oluşacak.Burada da uygulama proje çalışmaları devam ediyor.

Raylı sistem sinyalizasyon optimizasyonu

İşletmeye açıldığı 2003 yılında yaklaşık 45 milyon yolcu taşıyan Bursaray’da bu sayı 2019 yılında 95 milyona ulaşırken, Büyükşehir Belediyesi mevcut hatta sürekli artan talebi karşılamak ve ulaşımı daha konforlu hale getirmek amacıyla sinyalizasyon sistemi revizyonu projesini devreye almıştı. 2019 yılı mart ayında yaklaşık 9,5 milyon Euroluk proje için BBR firması ile sözleşme imzalanırken, üniversite – Arabayatağı arasında 2 dakikalık dizi aralığı için yapılan çalışmalar 3 faz şeklinde planlandı ve mevcut sistemin aksaması için sahadaki çalışmalar sadece gece 01.00 – 06.00 saatleri arasında yapıldı. Çalışmaların birinci fazını oluşturan Arabayağı – Paşa çiftliği arası tamamlandı. Paşa çiftliği – Küçük sanayi arasını kapsayan ikinci faz ve Küçük Sanayi- Üniversite arasını kapsayan üçüncü fazla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Asfalt-yol-köprü-akıllı kavşak

Büyükşehir Belediyesi, 17 ilçeyi kapsayan ulaşım yatırımları kapsamında 2020 yılı içinde 358 kilometre sıcak asfalt kaplama gerçekleştirdi.Yıl boyunca 292 kilometre sathi kaplama yapılırken,77 bin 422 metre bordür,113 bin 107 metrekare parke kapama gerçekleştirildi. Bu süreçte 3 adet köprü ulaşıma açılırken, özellikle acemler Kavşağı’ndaki trafik yoğunluğunun azaltılmasına yönelik çalışmalarında önemli sonuçlar alındı.

Kavşak noktalarında meydana gelen trafik sorunlarının hızla çözülmesi amacıyla 70 Hemzemin Kavşak noktasında tasarım projesi hazırlanarak kavşak kapasitesinin arttırılması sağlandı.49 Hemzemin kavşak noktasında imalat tamamlandı.

Buda şu anlama geliyor..

Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa’da yıllardır yaşanan TRAFİK sorunun çözümü noktasında doğru bir tespit yaparak harekete geçmiş.Trafik yatırımlarını ön plana almış..

Bize de kolay gelsin demek düşer…

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.