SON DAKİKA
Hava Durumu

Büyükşehir’le işbirliği yapacağız..

Yazının Giriş Tarihi: 01.11.2020 12:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.11.2020 12:22

Bu kenti ilgilendiren konuları irdelerken bizzat muhatapları ile bire bir görüşerek,kendi görüşlerini ve düşüncelerini toplumla paylaşmanın doğruluğuna inananlardanım.
Siyasi düşüncesi ne olursa olsun,hangi siyasi partinin mensubu olursa olsun,halk tarafından seçilerek işbaşına getirilen yöneticilerin bir Belediye Başkanın çalışmalarını göz ardı etmeyi,yıllardır huzuruna çıktığımız kalabalıklara haksızlık olarak algılarım…
Ak Partili Belediye Başkanlarıyla yaptığımız söyleşilerin ardından bu defa CHP’li Nilüfer Belediyesi kapsama alanımıza girdi.Başkan Turgay Erdem’e karşı mahallede oturan bir Gazeteci olarak,yaşanan polemikleri ve süreci sordum…
Göreve  geldikten sonra,kadro oluşumunda yaşanan sıkıntılar devam ediyor mu…Pandemi süreci projeleri etkiledimi…Eski Başkan Mustafa Bozbey’le kırgınlıklar devam ediyor mu…Seçime ittifak olarak girdikleri İYİ Parti’den kendisine talepler geliyor mu…Ak Partili Büyükşehir ile sıkıntı yaşıyor mu? gibi sorular ard arda geldi..
Kibar ve mütevaziliği ile bilinen Turgay Erdem,tüm sorularımıza engel koymadan içtenlikle cevap  vereceğini ifade ederek,buyurun “Her şeyi sorabilirsiniz” dedi..

Önce PANDEMİ sürecinden başlayalım..Ayrıntıya daha sonra girelim.Bu dönem çalışmalarınız da aksamalar oldu mu?

Doğrusu aksamalar oldu. Önceliği halk sağlığına verdiğimiz için gelecekle ilgili planlarımızı yaparak yola çıktık.Huzurevi projemiz ve Fethiye Pazar yeri projemiz vardı.Süreç nedeniyle henüz gerçekleştiremedik.
Ama bu süreci farklı değerlendirerek olumlu gelişmelerde yaşadık.Nikah evi vardı.Daha önce orası yap-işlet-devret le verilmişti.Şimdi orasını tekrar Belediye bünyesine alarak kongre merkezi yaptık.Ayrıca Belediye önündeki 600-700 araçlık otoparkta yap-işlet-devret modeliyle yapılmıştı.Söz konusu otoparkı da Belediye bünyesine kattık..

Büyükşehir Belediyesinin Ak Partili Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la sorun yaşıyor musunuz? CHP’li bir Belediye Başkanı olarak diyalog kurmakta sıkıntı yaşadığınız oldu mu?

Bir sorun yaşadığımız söylenemez.Hatta geçen hafta bizi ziyarete geldi.Her kurum yapması gereken işleri yapıyor.Büyükşehir’in Nilüfer Bölgesinde yapması gereken işler vardı onları konuştuk..

Biraz bahseder misiniz hangi işler…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a daha önce bir rapor verilmişti. Kendisi bu raporu incelemiş olacak ki bizi ziyaret ettiğinde yeniden konuşma imkanımız oldu.Uzun zamandır bekleyen Ekokent projesi,Çalı-Kayapa yolu.Kendisi de Karayollarıyla görüşüp bir sistem kurulması için gereğinin yapılacağını söyledi.
Ayrıca Gölyazı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.Gölyazı dünya miras listesinde bilinen bir değer.Dünya’da korunması gerekenler arasında 10’ncu sırada..Turizm açısından Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada..Burada sorunlar var.Plan yapılamıyor.Gölyazı ile ilgili çalışmalar yapacağını ifade ederken,bizde işbirliği yapalım dedik.Görüşmeler olumlu geçti.Bizde kendisine teşekkür ettik..

Katık atık bedellerini de konuştunuz mu? Siz Nilüferlilerden bu parayı tahsil yoluna gidecek misiniz..

Belediyenin 3 yıllık ihale bedeli 90 milyondur.Bu süreçte Büyükşehir’den bize aktarılan para ise 30-40 milyon civarında.Yasa ve yönetmeliğe göre “Katı atık Bedelleri” su faturaları üzerinden ücretlendirilek alınıyordu.2020 yılının sonunda süre bitiyor.Bütün Belediyeler bu bedeli almak zorundadır.Yasa ve yönetmelikte değişiklik yapılmadığı sürece “Biz bu parayı almıyoruz” deme şansımız yok.Bu konu da Sayıştayın görüşü var.Yönetmelikte değişiklik olmadığı sürece yetkimiz de yok.Yerel yönetimleri destekleyip kaynak sağlamadıkları sürece,İlçe Belediyelerinin bunun altından kalkması da zor.

Göreve geldikten sonra,kendi kadronuzu oluştururken bazı sorunlar yaşanmıştı.Bu konuyu o dönem bende yakından takip etmiştim.Bugünde aynı sorunlar devam ediyor mu?

Bozbey’le birlikte bende Nilüfer Belediyesinde 15 yıl görev yaptım.O dönemde bizim dönem arkadaşlarımız vardı.Uzun süre aynı yerde görev yaparken “İş körlüğü” meydana geliyor.Aynı şeyleri yaşamak istemedik.Aslında amacımız kimseyi tasfiye etmek değildi.Değişimleri risk alarak yaptık.Başarısızda olabilirdik.Dolayısıyla riski göz önüne alarak,Nilüfer’e yeni bir vizyon katmak istedik.

Mustafa Bozbey’le irtibatınız devam ediyor mu..Konuşuyor musunuz…

İşin aslına bakarsan,ben Bozbey’in o dönem bir şeyler söylediğine de inanmıyorum.Keşke Büyükşehir Belediye Başkanı olabilseydi.Bizim yaptığımız bir yenilenme hareketiydi..
Ara ara görüştüğümüz oluyor. Pandemi sürecinde herkes bir tarafta.Düğünlerde derneklerde yada bazı organizasyonlarda karşılaşınca sohbet imkanımız oluyor.Keşke daha sık görüşebilsek.

Belediye ye gelmiyor mu…
Hayır gelmiyor.Belki kendisi 20 yıl sonra buraya etki edebileceğini düşünerek gelmiyordur.Geleceği düşünüyorum da,bende olsam gelmem…

Görevde bulunduğunuz sürece “Mutlaka şu projeyi bitirerek Nilüfer’e kazandırmalıyım” dediğiniz proje var mı?

Ben Nilüfer bölgesinde gezerken,şunu yapalım derken,Nilüfer’in diğer ilçeler göre daha şanslı olduğunu söyleyebilirim.Benimde Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığım Bozbey döneminde önemli projelere imza atılmış.Özellikle spor ve eğitim alanlarında.Özel okulların büyük bir kısmı bizim bölgededir.400-500 kişilik spor salonumuz yetmiyor.Beşevler yazıcı stadının üstünde 1000-1500 kişilik bir kültür evi yapma hayalimiz var.Birlikte hayal ettiğimiz yine Anadolu ARASTASI projemiz var.Bizi bütçesel olarak yorduğu için tamamlanamıyor.

Bildiğim kadarıyla ARAS’ta projesi 10 yıldır devam ediyor…

Bu proje Nilüfer’e kazandırılacak önemli bir projedir.Ancak ülkenin içinde bulunduğu darboğaz nedeniyle yapılarak bitirilemedi.Belediye’yi de kredi kullanarak borca sokmak istemiyorum.Aslında doğal ortamın yarattığı Nilüfere Arasta’yı kazandırmak istiyorum.İnşallah ilerleyen dönemde bunu başarırız.

Nilüfer’de Millet ittifakının adayı olarak seçime girerek,Başkan yardımcısı olarak görev yaptığınız Belediye’de Başkanlık koltuğuna oturdunuz. Aradan uzun bir zaman geçti.İttifak içinde bulunan partilerden size baskı yada talepler geliyor mu? İYİ Parti başta olmak üzere..

Böyle bir şey söz konusu değil.Baskı yok.İYİ Parti ile ilişkilerimiz gayet iyi.Yeni il Başkanı uyumlu.Bugüne kadar bana herhangi bir talebi de olmadı.Diyaloglarımız bugün olduğu gibi bundan sonra da aynı şekilde devam edecek…

Son olarak diğer Belediye Başkanlarına sorduğum klasik soruyu size de sormak istiyorum; Pandemi döneminden bugüne kadar yapılan çalışmalarınızdan bahseder misiniz..

Bu konuda bir rapor hazırladık.Covit-19 ortaya çıktıktan sonra Pandemiye hazırlık dönemimiz oldu.İlk adım olarak iş sağlığı ve güvenliğini ön plana aldık.Acil eylem planı iç iletişim sistemi üzerinden bütün Belediye çalışanlarına duyuruldu..

Biraz ayrıntıya girelim..DEZENFEKSİYON VE TEMİZLİK.

Salgının Nilüfer Bölgesinde yayılmasını önlemek için yapılan öncelikli işlerden biri dezenfeksiyon oldu.Kamuya açık bütün alanlarda düzenli yürütülen dezenfeksiyon çalışmaları 13 Mart 2020 tarihinden başlayarak Veteriner işleri müdürlüğü ve temizlik İşleri müdürlüğü tarafından yürütüldü.
Pandeminin ilk günlerinden sonra faaliyete geçen kuaför,berberler,anaokulları ve camilerde talep üzerine pulverizasyon yöntemiyle yüzey dezenfeksiyonu yapıldı.Bu süreçte bin litre dezenfektan dağıtıldı.Kamu binaları(Muhtarlık,aile sağlığı, merkezleri) ile kamuya açık kapalı alanlar (Taksi durakları,camiler,kuaförler) ve atık konteynerleri bu dönemde 56 bin kez dezenfekte edildi..

Bugün bile kullanılması zorunlu olan MASKE

Korona Virüsten korunmanın bugün bile en etkili yöntemi olan ve kullanımı zorunlu hale getirilen tıbbi maskeler başta sağlık çalışanları olmak üzere halka ücretsiz olarak dağıtımına ivedilikle başladık.6 Nisan 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından maske satışının yasaklanmasıyla birlikte,toplumda oluşan maske ihtiyacını karşılamak üzere bir maske üretim atölyesi kurduk. Bugüne kadar dağıttığımız maske 3 milyona yaklaştı..

Genel olarak toparlarsak..Sosyal Belediyecilik ön plana alınmış…

Bu doğru bir tespit…Bu kapsamda biraz rakamlardan gidersek.. Hasta nakil hizmetiyle 738 hastanın transferi sağlanırken,343 evde bakım hizmetiyle 792 vatandaşa kişisel bakım hizmeti sunuldu. Sağlık çalışanlarını da unutmadık. Nilüfer Belediyesi Yüksek öğrenim kız öğrenci yurdu hizmetlerine ara verince 10 Nisan 2020 tarihinden itibaren burada sağlık çalışanlarına konaklama hizmeti sunuldu.
Yine bu dönemde 787 cenaze defin hizmeti verilirken,toplamda 809 cenazenin nakil işlemi gerçekleştirildi.Atık yönetimi güncellendi.Vatandaşlara psikolojik destek hizmeti,İşyerleri Pazar alanlarına yönelik denetimler artırıldı.Can dostları da unutulmadı bu süreçte.Sokak hayvanlarının aç kalmaması için kırsaldaki belirli noktalara 16 ton kedi köpek maması dağıtıldı.

Diğer Belediyeler Pandemi sürecinde özellikle Sosyal yardımlara ağırlık vermişti..Nilüfer’de SOSYAL YARDIMLAR nasıl yapıldı..

Süreçte erzak yardımlarımız oldu.Sosyal destek hizmetlerimiz tarafından oluşturulan ekipler tarafından ihtiyaç sahiplerine 5.800 adet erzak dağıtımı yapıldı.Bütçeden 638 bin 39 tl harcanırken,hayırseverler adına  ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığımız gıda kartları da dahil edildiğinde toplamda 12.638 adet yaklaşık 1 milyon 400 bin tl tutarında yardım sağlandı.

Kültür Sanat faaliyetleri

Kültürel ve sanat etkinliklerine de farklı bir boyut kazandırarak Nilüferlilerin mahrumiyetini ortadan kaldırdık.Parklarda dinletiler,Açıkhava film gösterimi,5.Çalıköy film festivali,..birkaçı..
Tiyatro açık alana taşındı.17 Temmuz 2020 tarihinde başlayan Kent Tiyatrosu Açıkhava’da etkinlikleri 30 Ağustos’a kadar sürdü..Tabi yine bu süreçte spor faaliyetlerini de tedbirler alınarak devam ettirmeye çalıştık…
Teşekkürler Başkan..

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.