SON DAKİKA
Hava Durumu

Çevikel “Cesur kararlar aldık…”

Yazının Giriş Tarihi: 12.12.2020 20:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.12.2020 20:43

Ülkenin olağanüstü dönemlerden geçtiği günümüzde,iş insanlarının önemi de bir o kadar artıyor.Bir taraftan üretim,diğer taraftan istihdamın sağlanmasında önemli rol oynayan iş insanlarının yeni atılımlar yapması,yeni üretim modellerini ortaya koyması,yeni projeleriyle Bursa’ya dolayısıyla ülkeye katma değer sağlaması umutları daha da arttırıyor…

260 civarında üyesi bulunan DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel’e süreci konuştum. Bir süre önce TÜGİAD Türkiye Genç işadamları Derneğinde  yönetim kurulu kararıyla Başkanlık koltuğuna oturan Nilüfer Çevikel mücadelesini ülke genelinde sürdürecek..

DOSABSİAD Yönetim kurulu Başkanlığından TÜGİAD Başkanlığına uzanan başarı hikayesinde Nilüfer Çevikel’e Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik zorlukları,atılan adımları,iş insanlarının mücadelesini sordum..

Sürekli açıklamalarıyla gündemde kalmayı başaran Nilüfer Çevikel’e siyaseten bir hedefi olup olmadığını vurguladığımda “Bulunduğum konumda işimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum.Pandemi sürecinde yaşanan zorluklara rağmen cesur kararlar almayı başardık” ifadeleri önemliydi..

Kısa bir sohbetin ardından,başkan Nilüfer Çevikel’e sorularımızı ard arda sordum…

Önce Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığınız DOSABSİAD’ın yapısından bahsederseniz okurlarımızla paylaşırız..

DOSABSİAD, Türkiye’de bir ilk olarak organize sanayi bölgesi kuran bir dernektir. Bu anlamda Türkiye’de ilk örnektir.

DOSAB, ağırlıklı olarak tekstil sektörünün ağırlıklı olduğu ve otomotiv sektörünün de güçlü olduğu bir organize sanayi bölgesi. Yaklaşık 50 bin çalışanı ve 5 milyar Dolar ihracatı olan bir sanayi üssü.

Pandemi süreciyle birlikte yeni iş modelleri,yeni pazarlama modelleri ortaya çıktı.Bu konuda üyelerinizi geleceğe hazırlama noktasında nasıl bir çalışma ortaya koydunuz?

Biz genel kurulumuzda dijitalleşme ve teknolojik yatırıma ağırlık vereceğiz demiştik. O zaman daha Pandemi ama konusu değildi ama füturistlerin ve bizim öngörümüz teknolojiye ağırlık verileceğiydi. Biz göreve gelir gelmez zaten teknolojiye ağırlık vermiştik. Pandemi, süreci hızlandırdı. Belki 5-10 yıl sonrası için öngörülenler Pandemi ile birlikte bir yıl içerisinde gerçekleşti. Hem sanayici olarak hem toplum olarak bu anlamda hızlandık.

Çarkların bi şekilde dönmesi gerekiyor.Bir taraftan üretimde sürdürülebilirlik, diğer taraftan maliyetler  ve istihdam ön plana çıkıyor.İş insanları yeni döneme uyum sağlayabildi mi?

Bizim ticaretimiz genelde ihracat ve fuarlar üzerine döndüğü için insanlarda ilk olarak ürünümü nasıl tanıtacağım, nasıl pazarlayacağım? Sorularını sordu. Pandemi ile birlikte bizler de ilk olarak sağduyulu davranıp,Mart ayının başlarında yönetim kurulu ile birlikte aldığımız kararla bu süreç boyunca işçi çıkarmama kararı aldık.Bizim 260 civarı üyemiz var. Bu süreçte hem bu kararı aldık ve sosyal medyada bunu yaydık. Pandemi sürecinin başından itibaren dünya ekonomilerinde yaşanan ve duyulan gelişmeler çalışanlarımızda ister istemez bir huzursuzluk yarattı. Önce insan, önce insan huzuru dediğimiz için böyle bir karar aldık ve bu kararımız bir hafta içerisinde bütün Türkiye’ye yayıldı ve Sayın Cumhurbaşkanımızda bu kararımıza destek verdi.

İhracat Bursa için,dolayısıyla ülke için önemli.Pandemi dolayısıyla ekonomide yaşanan daralmanın yansımalarından biraz bahsedelim.İşci çıkarmayarak “Cesur bir karar aldık” demiştiniz.Bu önemliydi..

Bizim nitelikli eleman yetiştirebilmek için projelerimiz vardı. Pandemiden önce kurduğumuz özel istihdam büromuz Türkiye’de bir ilk niteliğindeydi. Bu çalışma göreve geldiğimiz anda hayata geçirdiğimiz bir projeydi. Bunun yanında nitelikli eleman yetiştirebilmek için BTSO işbirliğinde BUTGEM ve BUTEKOM’la birlikte sınıflar oluşturduk. Pandemi sürecinde de dünyanın yükselen trendlerinden olan dijitalleşmeye büyük önem verdik, bu yolda çalışmalar yürüttük ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bilhassa ürünlerin pazarlanması, pandemi süreci koşullarına uygun fuarlar düzenlenmesi, numunelerin yapılması, yollanması, onay alınması süreçlerinde çalışmalar yaptık. Çünkü ihracat fuarlarla döner. Hem Türkiye’de hem de dünyadaki çok önemli firmalarla üyelerimizi biraraya getirdik. Yanı sıra Devlet Destekleri Ofisimiz bu dönemde sürekli çalıştı. Devlet Destekleri Ofisimiz, hükümetimizin ve Avrupa Birliği’nin hibelerini araştırarak üyelerimizin bu desteklerden faydalanmasını sağlar. Firmalarımız çalışmalarımızla Pandemi ile birlikte oluşan yeni düzene çabuk adapte oldu ve hatta bu durumu avantaja çevirebilen firmalarımızda oldu.

Kurslar amacına ulaştımı?

Eğitim kurslarımız başarılı oldu. Kurslarımızı açmadan önce sanayicilerimizi ziyaret ederek hangi alanlarda boşluklar olduğunu araştırdık ve sonucunda başarılı sonuçlar ortaya çıktı.

Devlet destekli ofislerinin açılması için gayretleriniz olduğunu biliyorum. Başarılı oldu mu?

Devlet Destekleri Ofisimiz şimdiye kadar 28 milyon Dolar kazandırdı bölgemizdeki sanayicilerimize. Ofisimizin kazandırdığı bu hibelerden bölgemizdeki tüm firmalarımız faydalandı.

TÜGİAD’da Başkanlık koltuğuna oturacaksınız.Görevi devraldınız mı?

TÜGİAD Başkanlığını üç hafta önce yönetim kurulu kararı ile devraldım ancak Pandemi süreci nedeniyle genel kurul yapamadık. Mart ayında genel kurulun gerçekleştirilmesi planlanıyor.

İş İnsanı olarak medyada çokça yer alıyorsunuz. İlerleyen tarihlerde siyasete mi gireceksiniz?

Ben her zaman bulunduğu yerde işini iyi yapmaya çalışan biriyim. Ben bir yerde görev alıyorsam bunu hakkıyla yapmak isterim. Bugünü iyi değerlendirmeye çalışan biriyimdir. Bu koltuklar hizmet etmek isteyenler için var ve böyle olmalı. Bu açıdan işimi iyi yapmaya çalışıyorum. Benim için önemli olan kentime faydalı olabilmek ve bulunduğum her konumda Bursa’mızı en iyi şekilde temsil edebilmek.

Biraz politik bir cevap olarak değerlendirsek de,azimli,gayretli genç iş insanlarını mücadelesini alkışlayıp Nilüfer Çevikel hanımla söyleşimizi noktalayıp teşekkür ettik..

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.