SON DAKİKA
Hava Durumu

Çevre haftası ve çevremiz

İnsan yaşadığı yerden belli olur. Yaşantısı boyunca diğer canlı türlerine hayat hakkı tanımalı ve etrafındaki bitkiler dahil her türlü canlının dünya nimetlerinden faydalanması için ortam hazırlanması gerekiyor. Bu konuda, insanların gerekli bilgi, eğitim ve kültür eksikliklerinin bulunduğunu artık pek çok kişi kabul ediyor. Ama, insanlar, başta bizim çöp dediğimiz elindeki atıkları sokak ortasına atmaya devam

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2022 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2022 10:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/
Çevre haftası ve çevremiz

İnsan yaşadığı yerden belli olur. Yaşantısı boyunca diğer canlı türlerine hayat hakkı tanımalı ve etrafındaki bitkiler dahil her türlü canlının dünya nimetlerinden faydalanması için ortam hazırlanması gerekiyor.

Bu konuda, insanların gerekli bilgi, eğitim ve kültür eksikliklerinin bulunduğunu artık pek çok kişi kabul ediyor. Ama, insanlar, başta bizim çöp dediğimiz elindeki atıkları sokak ortasına atmaya devam ediyor. Yine bizim çöp dediğimiz, aslında geri dönüşüm malzemesi olan bazı maddelerde başta cadde ve sokaklar olmak üzere, denizlerde, göllerde, akarsularımıza atılarak doğal yaşantı tehlikeli hale getirilmektedir.

Dünya Çevre Günü, İsveç’in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansından bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanmaktadır.

Dünyada bir dakikada 1 milyon plastik su şişesi satın alınmakta ve her yıl 5 trilyon tek kullanımlık poşet tüketilmektedir. Kullandığımız plastik ürünlerin % 50’sini tek kullanımlık ürünler oluşturmaktadır. Okyanuslarda bir yılda biriken plastik dünyanın etrafını dört kez dönebilecek miktarda olup, tamamen çözülene dek bin yıl boyunca varlığını sürdürmektedir. Plastikler insan bedenine de doğrudan zarar vermekte olup,  olumsuz etkiler mikro plastikler aracılığıyla insanların su ve gıdalarına kadar ulaşabilmektedir.

Avrupa Birliği’nin kaynak verimliliği konusunda uzun vadeli planlarından birini oluşturan Döngüsel Ekonomi Paketi kapsamında, AB’deki tüm plastik ambalajların 2030 yılına kadar geri dönüştürülebilir hale getirilmesini, tek kullanımlık plastiklerin azaltılmasını ve toplama ve ayıklama sistemlerinin iyileştirilmesini amaçlamaktadır.

Türkiye, 21 Aralık 2009 tarihinde müzakerelere açılan “Çevre ve İklim Değişikliği” Faslı kapsamında “atık yönetimi” alanında da Avrupa Birliği müktesebatını uyumlaştırmak ve uygulamak konusunda üzerine düşeni yapmaktadır. Çevrenin korunmasına ilişkin AB düzenlemelerine uyum, soluduğumuz havanın kalitesinin iyileştirilmesini, kullanım ve içme suyunda temizlik ve hijyen güvencesini, atıkların yeniden değerlendirilerek ekonomiye katkıda bulunmasını, kamuya açık ortamlarda gürültü kirliliğinin önüne geçilmesini sağlamakta, gelecek nesillerin daha sağlıklı bir ortamda yetişmesini güvence altına almaktadır.

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlatılan ve tüm ülkede uygulanması öngörülen “Sıfır Atık Projesi” kapsamında plastik atıklar da dahil olmak üzere tüm atıkların ayrı toplanması ve geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda başlatılan ve marketlerde, alış veriş mağazalarında ürünlerin konulduğu plastik torbaların ücretli olması pek çok konuda tasarruf sağlanması ve çevre kirlenmesinin önüne geçilen bir uygulama olarak göze çarpmaktadır.

AB çevre standartlarının ülkemizde uygulanması yönünde atılacak her yeni adım, halkımızın hayat kalitesi ve refah düzeyini daha da yükseltecektir. Vatandaşlarımızın hayat kalitesinin arttırılması, ancak temiz bir çevre ve doğal kaynakların dengeli ve ihtiyatlı kullanımı ile mümkündür. Bu çerçevede, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yürütmekte olduğu katılım müzakereleri, ülkemizde çevresel standartların iyileştirilmesine yönelik önemli bir itici güçtür.

Dünya üzerinde 5 ile 100 milyon arasında yaşayan tür olduğu varsayılmaktadır. Günümüze kadar sadece 2 milyon türün keşfedildiği düşünülürse, üzerinde yaşadığımız gezegen ve diğer türler hakkındaki bilgilerimizin yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır.

Bilinen 17 bin 291 bitki ve hayvan türü azalarak nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya iken, sayıları artan nüfusu hızla yükselen birkaç türden biri de insanoğludur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.