SON DAKİKA
Hava Durumu

Çöp deyip geçme

Bugün ülkemizde en fazla tartışılan konu elektrik zamları ve enerji fiyatlarının yüksek olması. Artık günlük yaşantımızda enerji olmadan adım atamaz hale geldi. Bu durum, yenileşen teknoloji ve bilgisayar çağı sayesinde gerçekleşti. Evimizde, işyerimizde kullandığımız cihazların yanı sıra elimizdeki cep telefonu için de enerjiye ihtiyaç duyuyoruz. Bu yüzden, enerjinin fiyatlarının yüksek olması ve bizlerinde yaşantısında bilgisayar,

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2022 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2022 17:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/
Çöp deyip geçme

Bugün ülkemizde en fazla tartışılan konu elektrik zamları ve enerji fiyatlarının yüksek olması.

Artık günlük yaşantımızda enerji olmadan adım atamaz hale geldi. Bu durum, yenileşen teknoloji ve bilgisayar çağı sayesinde gerçekleşti. Evimizde, işyerimizde kullandığımız cihazların yanı sıra elimizdeki cep telefonu için de enerjiye ihtiyaç duyuyoruz. Bu yüzden, enerjinin fiyatlarının yüksek olması ve bizlerinde yaşantısında bilgisayar, cep telefonu başta olmak üzere vaz geçemediğimiz pek çok cihaz nedeniyle enerji tüketimi fazlalaşıyor.

Bu durum acil çözüm bekleyen en büyük sorunumuz gibi gözüküyor. Sadece Türkiye açısından değil, dünyanın bütün ülkelerindeki insanlar için de enerji ihtiyacı büyük sorun.

Bursa’da hem çevre hem de enerji konusunda sokağa atılan çöplerin değerlendirilmesiyle ortaya çıkan ilginç bir proje açıklandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Belediye Başkanı iken başlattığı, Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra da entegre hale getirip genişlettiği ve Bursa’ya kazandırdığı Doğu Bölgesi Entegre Katı Atık Bertaraf tesislerini basına tanıttı.

Ortaya şöyle bir sonuç çıkmış.

Pek çok insan her gün evinde, işyerinde biriken çöpleri poşetlere koyarak dışarı bırakıyor. Belediyelerce toplanan bu çöpler, şimdi İnegöl’deki tesislerde elektrik üretiyor. Enerji ve geri dönüşüm, sanayi ve üretim hammaddesi haline getirilmiş.

Çöp konusunda Bursa adına ilginç bir detay daha var.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma, Kontrol ve İklim Değişikliği Dairesi Başkanı Yıldız Odaman Cindoruk  Bursa’da uyguladıkları atık yönetim sistemi hakkında bilgiler verdi. Türkiye genelinde atıkların yüzde 85’inin düzenli depolamaya tabi tutulduğunu ifade eden Cindoruk, geri kazanım, kaynağında ayrıştırma, atıklardan hammadde ve enerji üretimi gibi entegre tesislerin giderek önem kazandığını söyledi. Kişi başı atık üretiminin giderek arttığını, 2000’li yılların başında 800 gram olarak hesaplanan atık miktarının bugün 1.1 kilograma çıktığını ifade eden Cindoruk, “Bizim 3500 ton olan atık miktarımızın normal projeksiyonda 2035’te 5500 tona ve 2050’de 8900 tonlara çıkması bekleniyor. Günlük 3 bin 500 ton çöp demek, yani bir yılda 7 stadyumu doldurmuş oluyoruz. Bizim arazilerimiz çok kıymetli. Büyük alanları depolama sahası olarak kullanmak sıkıntılı. Bu nedenle biz atıklarımızı azaltıp, hammadde ve enerjiye dönüştürmek zorundayız” dedi.

Alinur Aktaş ise tesisi tanıtırken,  “Günlük bin 200 ton çöpü işleyecek kapasitedeki tesisimizin çevresinde 1 dönümlük alanda orkide ve manolya bahçeleri kuracağız. Yine gübre üretimiyle alakalı burada bir altyapı oluşturacağız. Yıldırım, Gürsu, Kestel, Gemlik, Orhangazi, İnegöl, Yenişehir ve İznik’ten getirilen hammaddeyi burada değerlendireceğiz. İlk etapta sahaya giden atık miktarı yüzde 50, yatırım tamamlandığında da yüzde 75 oranında azalmış olacak. Şu an bir tankımız devrede. Yılsonuna kadar 5 tankımız devreye girmiş olacak ve organik atıktan enerji üretim kapasitesi yaklaşık 12 megavat saate ulaşacak. Bu 75 bin konuta eşdeğer enerji üretimi demek. Çevreye duyarlı bir belediye olmak bizim önceliğimiz” diye konuştu.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.