SON DAKİKA
Hava Durumu

Covid çarptı geçti

Bursa’nın korona, Covid-19 bilançosu, pek çok insanın deyim yerinde ise eşikten geri döndüğünü gösteren bir tablo olarak gözler önüne serildi. Bursa İl Sağlık Müdürü Dr Fevzi Yavuzyılmaz: elindeki Covid-19 hastalığı ve koronavirüs salgınıyla ilgili rakamları kamuoyunun bilgisine sundu. “2 yıllık süreçte 732 bin kişinin kovid tedavisi gördü. 4 milyon test yaptık. Testlerin 5’te biri pozitif

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2022 08:24
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2022 08:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/
Covid çarptı geçti

Bursa’nın korona, Covid-19 bilançosu, pek çok insanın deyim yerinde ise eşikten geri döndüğünü gösteren bir tablo olarak gözler önüne serildi.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr Fevzi Yavuzyılmaz: elindeki Covid-19 hastalığı ve koronavirüs salgınıyla ilgili rakamları kamuoyunun bilgisine sundu. “2 yıllık süreçte 732 bin kişinin kovid tedavisi gördü. 4 milyon test yaptık. Testlerin 5’te biri pozitif çıktı. Günlük 4 bin 200 yatan covid-19 hastasından bugün 100’lü rakamların altına geriledik” dedi.

Korona belasının başladığı günden bu yana Bursa’daki etkileri ve rakamları bildiren Yavuzyılmaz’ın anlatıyla netice şöyle;

“Günlük 7 bine yakın vakamız olduğu günler oldu. Bunun yaklaşık yüzde 10’u yatış gerektiren hastalardı. Bu da 700 eder. Bu sayının yüzde 2’si kadarı da yoğun bakım ihtiyacı hissetti. Bu da 140 kişi eder. Hastaneler açısından kolay ve yönetilebilir sayılar değil. Biz hiçbir hastamızı Bursa’dan başka bir şehre yer yokluğundan ya da ileri tedavi amacıyla göndermedik. Gönderdiğimiz belki 50-100 hasta olmuştur, bunların da gerekçeleri ailelerin başka şehirlerde yaşamasıdır.

Bazı dönemlerde hastanelerde covid-19 sebebiyle 3 bin 500- 4 bin kişinin yattığı dönem olduğunu söyleyen Yavuzyılmaz, “Bunu bizim devlet hastaneleri, üniversite ve özel hastaneler olmak üzere toplam olarak söylüyorum. 700-800 hastamızın sadece covid sebebiyle yoğun bakımda yattığı dönemler oldu. Bunun yanında trafik kazaları, kalp krizleri, felçler, yoğun bakım ihtiyacı duyan ameliyatlar durmadı. Bunları yine devam ettirdik. Bizim sadece covid yüzünden 700’e yakın yoğun bakım 3 bin 500 kadar da yatan hasta yükü geldi. Sadece Bursa özelinde. Ama alnımızın akı ile bu süreci yürüttük. Şu an bütün hastaneler için söylüyorum. Toplam 150 kadar covid sebebi ile yatan hasta var. Bunların 50 tanesi yoğun bakımda diğerleri servisler de yatmaktadır. 3 bin 500 normal yatak, 700 yoğun bakım toplam 4 bin 200 gibi sayılardan 150’ye indik” ifadelerini kullandı

Sadece 730 bin hastayla değil, temaslı olduklarıyla da ilgilenildi. Sadece hastaları değil, onların temas oldukları kişiyi de takip ettik. Bunlar filyasyon ekipleriyle yapıldı. Yaklaşık 1 milyon 800 bin kişi filyasyon hizmeti verildi. Hastaların yaklaşık 3 katına yakın bir temaslı profilimiz vardı. Değişmekle beraber en yoğun olduğumuz dönem 750 ekiple birlikte 750 ekip diyorum burada bir şoför 2 de sağlıkçı arkadaş bulunuyor. Bir ekip 3 kişiden oluşuyor. 2 bin 250 kişi sahada görev yaptı. Bunu sabah 8’den gece 12’ye kadar, bazı gruplar da gece 12’den sonra hazırlık aşamasını sabaha kadar sürdürdüler.”

Bursa’da 4 bin 985 kişinin virüsten dolayı vefat ettiğini belirten Yavuzyılmaz, ülke ortalaması ile hemen hemen paralel gitti. Şöyle bir farklılık var. Bu vefatların yaşla direkt ilişkisi var. 65 yaş üstü insanların ek problemleri daha fazla. Buna bağlı olarak da vefatlar arttı.

Vatandaşımızda şöyle bir algı oluştu; ‘Zaten bu iş bitti’. Sürecin hekimler olarak bitmediğini görüyoruz. Nereye gideceğini de yüzde 100 öngörmemiz mümkün değil. O yüzden tedbirlik dikkatli olmakta fayda var. Peyderpey tedbirler sıkıydı, şimdi gevşetiyoruz. Açık alan maske durumu kaldırıldı. Şu bilinç insanlarda oluştu, kalabalık ortama girildiğinde refleks olarak maskesini takıyor.

Sağlık sorunlarımız ve pandemi olarak kabul edilen Covid-19 koronavirüs salgın tehlikesi hala devam ediyor. İnsanları çarptı geçti ama hala etkisi var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.