SON DAKİKA
Hava Durumu

Dağlılar kime oy verecekler?

Bursa siyasetinde yeni bir tartışma başladı. “Dağ yöresinin seçmenleri CHP ve MHP’ye oy verecekler. Çünkü, kendi yörelerinden vekil istiyorlar” diye. Bu durum, dağ ilçelerinden bakıldığında belki olumlu sayılır. Ama, dağ ilçelerinin seçilebile

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2015 09:31
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2015 09:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Bursa siyasetinde yeni bir tartışma başladı. “Dağ yöresinin seçmenleri CHP ve MHP’ye oy verecekler. Çünkü, kendi yörelerinden vekil istiyorlar” diye.

Bu durum, dağ ilçelerinden bakıldığında belki olumlu sayılır. Ama, dağ ilçelerinin seçilebilecek sıralardaki vekilleriyle ilgili sıkıntıları var. İktidar partisinde vekil adayı var ama seçilmesi aritmatik olarak mümkün değil.

CHP’de 4. Sırada eski Dağder başkanı Erkan Aydın var. Orhaneli kökenli. MHP’nin yine 2. Sırasında ve seçilebilir bir sırada eski vali Kadir Koçdemir var. Orhaneli kökenli.

AK Parti’de Av. Osman Mesten var Keles kökenli.

Dağ yöresinin oy kullanma ve tercih şekillerine baktığımızda hep iktidardan yana oy kullandıklarını gözlemliyoruz. Çünkü, dağ yöresi hizmete aç. Sorunlarının çözümlenmesi için iktidar gücüne ihtiyaçları var. Senelerdir, gelmiş geçmiş bütün iktidarlar döneminde dağ yöresi hep göz ardı edildi, değer verilmedi, kalkınmasına yönelik projeler geliştirilmedi şeklinde yorumlar yapabiliriz. Ki, bütün bunlar doğru.

Dağ yöresi ülkemizin geri kalmış pek çok ilinden, ilçesinden, hatta köyünden bile daha eksik kamu hizmetleri almış olan bir bölgedir.

Birde dağ yöresinin bugünkü siyasi yapısı çok önemli. Yerel yönetimlerde iktidar AK Parti. Hizmeti AK Parti’den almayı düşünen bir kesim ve sürekli iktidardan yana oy tercihi yapan bir seçmen kitlesi var dağ yöresinde.

Şimdi gelelim, milletvekili ile temsil noktasında son iki dönemdir eksik kalan, dağ kökenli seçmenler, TBMM’de temsil edilmediği söylenilen dağ yöresi, bu kez hem iktidar hem de muhalefet açısından dikkate alınıp listeler şekillendirildi.

Bölgenin ileri gelenleri, bu kez kendi yörelerinden vekil seçilebilecek olmasının mutluluğunu yaşıyorlar. Akli selim kişiler ise “peki, bu listelere göre, dağ yöresinden muhalif partilerdenmilletvekili seçildiği takdirde. Bu vekillerimiz bize ne kadar hizmet edecekler? Muhalif vekilin hizmet ettirme ve sorun çözme gücü ne kadar? İktidar kendisine oy vermeyen yörelere ne kadar hizmet eder? Tam projeleri hazırlanmış, yatırım için gün sayılan pek çok hizmet ve kamu yatırımları varken, iktidar dağ yöresinden umduğu oyu alamadığı takdirde bu projelerin gerçekleştirme ve yatırım imkanı ne kadar olur? Yine dağ yöresine yapılan hizmetler, iktidara destek verilmediği gerekçesiyle ötelenebilir ve senelerce dağ yöresi hacı gözler gibi hizmet gözlemeye devam eder mi?” sorularına cevap arıyorlar.

Milletvekili aday listelerine baktığımızda CHP’nin 4. Sıra adayı Erkan Aydın, parti içi önseçimden başarı ile çıkıp, bileğinin hakkı ile bu sırayı aldı. Şimdi sıra seçmenlerin desteğiyle milletvekili seçilebilecek kadar oy toplaması. Yine, MHP’nin 2. Sıra adayı Kadir Koçdemir, mahalli seçimlerde aynı partinin Büyükşehir Belediye Başkanı adayı idi. MHP’nin oy oranlarında ciddi artışlar oldu. Mevcut 2 vekili bulunan MHP’nin listesinden seçilmesi muhtemel bir isim.

Bu isimlere ne bizlerin ne de dağ yöresindeki insanların bir şey söylemesi, varlıkları, yoklukları veya eksileriyle, artılarıyla tartışılması mümkün değil. Her iki adayımızda deyim yerinde pırıl pırıllar.

Yanlız bir sıkıntı var. Bu kişiler, Bursa adayı. Belli bir yörenin adayı imiş gibi gösterilmesi, siyasi partiler açısından bence riskli. Çünkü, vatandaşlar, bölgecilik ve hemşericilik yapılmasına karşı. Bursa’da sadece dağ yöresi yok, 81 ilin 80’inden gelen göçmenler var. Yurt dışından gelen göçmenler var. Siyasi politikaların tek bir yöre ile ilişkilendirilmesi çok riskli.

Vekil adayları belki bu durumun farkındalar ama, yöre insanları, bu işin farkına varamazlarsa, hem CHP hem de MHP açısından oy kaybına yol açabilecek sonuçları görebiliriz.

Ki, Sağlık Bakanı ve AK Parti birinci sıra vekil adayı Mehmet Müezzinoğlu bu durumu çok iyi tesbit etmiş. Dağder ziyaretiyle başladı seçim kampanyasına. Burada gerekli uyarıları yaptı. “Bende göçmen çocuğuyum. Bende dağlıyım” diyerek ince mesajlar gönderdi.

Bence dağlı seçmenler önce sevindiler. Şimdi de düşünüyorlar. Bakalım sandıklardan nasıl oy çıkacak?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.