SON DAKİKA
Hava Durumu

Dilimiz “Hoyratca” kullanılıyor…

Yazının Giriş Tarihi: 27.09.2022 08:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.09.2022 08:27

Bu sütunlarda defalarca gündeme getirdim dilimizdeki yozlaşmayı.Cadde ve sokakları kirleten tabela rezaletini,Türkçemizin nasıl hoyratça kullanıldığını…

Her defasında yardım istedim kentin yöneticilerinden. “Durdurun bu rezaleti” diye çağrılarım oldu.Tabelalarda Türkçe isimlerin kullanılmasının teşvik edilmesinin önemini vurguladık..

Zaman zaman  bir çok siyasetçi ve akademisyenden o günler olumlu telefon mesajları aldık. Netice aldık mı bilmem ama pişmiş aşa su kattık..

Bugün gelinen noktada okullar da da durum farklı değil.

Bir okulda öğrencilerin tahtaya düşmüş olduğu not aynen şöyle: “Yarın beden dersinde giyincezmi? Cwp yazın?” “Hayır giymicez!”

Bu cümle Türkçenin yazım kurallarının, yazı dilinin ve 29 harfinin nasıl da bilinçsizce hiçe sayıldığının en basit örneği.

Teknolojinin ve basının yardımıyla Türkçemiz, Türkilizce’ye doğru yol alırken, övüne övüne bir hal olduğumuz  bilgisayar kelimesi bile artık yeni neslin diline PC olarak yerleşmeye başladı.
Yeni nesil Türkler artık mail atıyor, feedback istiyor,cwp yazıyor,sms yolluyor, slm verip, a.s alıyor, bye deyip, tşk ederek sohbetini bitiriyor.Yeni doğmakta olan bu uydurma dille öyle iyi iletişim kurabiliyorlar ki anlaştıklarını O.K’layarak kısaca belirtiyorlar.

Büyük bir kesim, aralarında çoğumuzun anlayamadığı yeni bir dille konuşuyor.

V F’ye, Z S’ye, C J’ye dönüşüyor ve efet, güsel, abijim diyerek Türkçemiz daha da şirin bir dil olma yolunda ilerliyor(!)

İki mesaj uzunluğundaki duygu ve düşünceleri 160 karaktere sığdırabilmek, kontörden tasarruf edebilmek için Türkçenin sesli harflerinden de tasarruf etmekte hiçbir sakınca görülmüyor.

Artk bz trklr trkcyi sessz harflrle yazblmyi, konsblmyi hatta sesli hrflr olmdn anlsblmyi becrblyrz.
Artık “dahi anlamına gelen de’nin, ki bağlacının ayrı yazılması gerekirken birleşik yazılmasına bile razı olduk,

Altıparmak,Heykel ,Fatih Sultan Mehmet Bulvarında yada Alışveriş merkezlerinde sağdan sola uzanan Türkçe İngilizce karşımı mağaza isimleri arasında yürürken. Emlak’ı MLUCK, Karizma’yı Carizma yazan zihniyet,ileride çocuklarına isim olarak “Ayshe, Shakir, Chaglar” koyar, “chaylarını da kesme sugur’la icherlerse” hiç şaşmamak gerekir!

Bize neler oluyor,anlamak mümkün değil.

Kabul edelim: Hepimiz sms çılgını olduk.

Mektup yazmayı unuttuk, zaten e-mail de pek sarmadı bizi.

Bol bol MP3 indiriyor, YouTuBe’de video seyrediyor, neredeyse günün yirmi dört saati messenger’da online bir hayat sürüyoruz.

Bugün gelinen noktada bizler en yakınımızdaki eşi dostu unutup, dünyanın bilmem neresinden sanal arkadaşlar edinip saatlerce chat yapıyoruz.

Reel anlamda gerçek cümleler kuruyor, öylesine iyi Turkche konuşuyoruz ki kırk yıllık haber sunucusu, “anchorman” oluveriyor.

Biz İngilizceyi aşmışız, hatta ana dilimiz gibi konuşur olmuşuz. Şimdi sıra yabancı dil eğitimi veren bir kursta Türkçe öğrenmekte!

Sözlüğümüz, gün geçtikçe “sozluc”leşirken artık dilimize sahip çıkmanın vakti geldi de geçmedi mi?

Bakın koskoca ülkenin Cumhurbaşkanı bile uluslararası toplantılarda Türkçe konuşuyor.

Türkiye’nin resmi dilidir Türkçe…

Bilmem anlatabildim mi?

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.