SON DAKİKA
Hava Durumu

Erken seçim olur mu?

8 Haziran sabahında yepyeni bir Türkiye ile karşılaştık. Seçim sonuçları, piyasaları olumsuz yönde etkiledi. Ekonomi allak-bullak oldu. Piyasalar, sonuçlara olumsuz tepki verdi. Deyim yerinde ise 2002 yılı Türkiye’sine geri döndük. Şimdi,

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2015 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2015 11:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

8 Haziran sabahında yepyeni bir Türkiye ile karşılaştık.

Seçim sonuçları, piyasaları olumsuz yönde etkiledi. Ekonomi allak-bullak oldu. Piyasalar, sonuçlara olumsuz tepki verdi. Deyim yerinde ise 2002 yılı Türkiye’sine geri döndük.

Şimdi, 7 haziran günü halkımız sandık başına gitti ve siyasi partilere kendince ders verdi. İktidara tek başına yetki vermedi. Ana Muhalefetin oylarını düşürdü. Cezalandırdı. Diğer muhalefet partileri ise, iktidar kızgınlığından nasiplerini toplayıp oylarını artırdı.

Ortaya çok ilginç bir tablo çıktı.

25. dönem için seçilen milletvekilleri daha mazbatalarını bile almadan erken seçim tartışması başladı.

Koalisyon formülleri tartışılır oldu.

İktidarla bir araya gelmeyeceklerini açıklayan partiler, henüz çok erken olmasına rağmen koalisyon trafiğinin kilitlendiği izlenimini verdi topluma.

İşte bu yüzden, ekonomik alanda ilk olumsuz tepkilerle karşılaşıldı.

Siyasi partiler, seçim sonuçlarını daha henüz hazmedememişken, ortaya birde erken seçim tartışmaları çıktı.

Şimdi eğri oturup, doğru konuşmanın vaktidir.

Ben, bu meslekteki geçmiş tecrübelerime dayanarak yazıyorum. 25. dönem için vekil seçilenler, mazbataları alıp, yemin etmeden, yani milletvekilliği sıfatlarını bile kazanmadan erken seçime “evet” demezler. Liderler her ne kadar erken seçim söylemleriyle seçim sonuçlarına yönelik itirazlarını halkın ve ülkenin hükümetsiz kalacağını ima ederek bir takım kişilere mesaj vermeye çalışsalar bile, meclisteki oturumların başlamasıyla birlikte en az iki yıl erken seçim meçim olmaz Türkiye’de.

Nedeni, seçim öncesinde bin bir zahmete katlanan, seçim kampanyası sırasında yorgun düşen, dere tepe gezen, dağları, taşların yerlerini ezberleyen bir kişi, tam vekil seçilmişken, “ne yapayım. Kader böyle imiş” düşüncesiyle erken seçime evet demez. Öncelikle kendisi için hani halkın deyimiyle söylenilen Kıyak Emeklilik hakkını kazanmak ister. Bunun içinde mazbata tarihinden itibaren, meclisteki yemin töreni tarihi baz alınarak iki yıl süreli milletvekilliği görevini sürdürmeyi gerekiyor.

Benim düşünceme göre, bu güvenceyi elde etmeyen yeni vekiller seçime gitmez.

Bir şekilde hükümet sorunun çözümü için çareler aranır. Demokrasilerde çareler tükenmez.

Meclisteki yeni tabloya bakıldığında, hükümet formülleri var.

AK Parti MHP koalisyonu olabilir. AK Parti HDP olabilir. AK Parti CHP olabilir.

CHP-MHP-HDP olabilir.

Hemen kestirilip atılmaması gerekiyor.

O nedenle, piyasaların erken verdiği tepkilerde göz önüne alınacak olursa, Türkiye’nin hükümetsiz kalması ve iktidarın oluşmaması gibi bir seçenek çok zor görünüyor.

Peki, bu koalisyon hesapları tutmayıp, erken seçim zorunlu hale gelirse ne olur?

Mevcut hükümetle seçime gidilir. Bunun için 45 gün süre var. 45 gün içinde hükümet kurulmazsa, TBMM’den karar çıkarılması beklenmeden, yeni seçilen milletvekillerinin iradesi dışında erken seçime gidilebilir. Bu tarih için de ekim ayı en erken gözüküyor. Ekim ayında seçim olursa sonuçlar nasıl olur?

Ankara’daki bürokratlar arasında yapılan konuşmalar şöyle; 7 haziran seçimlerinde AK Parti’nin tek başına iktidar olamayacağının sinyalleri, parti milletvekili aday listelerinin açıklandığının hemen ertesi gün belli olmuştu.

İktidar AK Parti bu tehlikeyi gördü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu tehlikeyi gördü.

Meydanlara çıktı.

Halkımız, başkanlık sistemi istemediğini oylarıyla beyan etti.

AK Parti’nin iktidarından memnun olunmadığını da oylarıyla beyan etti. Ama, AK Parti’ye yine de iktidar şansı verdi.

Oysa, beklenen CHP-MHP koalisyonu idi.

Halk, bu iki partiye de koalisyon şansı vermedi. Hatta, ana muhalefeti uyardı. Oylarını azalttı.

Bu durumda ortaya çıkan tabloda, eğer muhalif partiler koalisyonu oluşturup hükümeti kuracak olsalar bile MHP-HDP’nin müşterek çıkarlarda ve sosyal politikalarda uzlaşması mümkün değil. Bu koalisyon uzun ömürlü olmaz. Belki, hükümet güvenoyu almada bile zorlanabilir.

Bugün itibariyle seçim sonrası izlenecek yol bellidir. Önce, Yüksek Seçim Kurulu’nun sonuçları ilan etmesi beklenecek. Sonra, mecliste milletvekilleri yemin edecek. Sonra meclis başkanı seçilecek. Sonra, Cumhurbaşkanı meclis içinden bir milletvekilini hükümeti kurmakla görevlendirecek. Bütün bunlar olmadan koalisyon formüllerini tartışmak beyhude vakit kaybetmektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.