SON DAKİKA
Hava Durumu

Gemlik Belediyesi’nden Deprem Paneli

Başta Bursa olmak üzere Türkiye’nin en riskli bölgelerinden biri olan Gemlik’te deprem gerçeği bir kez daha gün yüzüne çıkıyor. Uzun süredir uyku durumunda bulunan Gemlik fay hattı aslına bakarsanız birçok açıdan da büyük bir tehlikeli arz edi

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2015 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2015 12:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Başta Bursa olmak üzere Türkiye’nin en riskli bölgelerinden biri olan Gemlik’te deprem gerçeği bir kez daha gün yüzüne çıkıyor.

Uzun süredir uyku durumunda bulunan Gemlik fay hattı aslına bakarsanız birçok açıdan da büyük bir tehlikeli arz ediyor. Ülkemiz genelinde tektonik kökenli fayların kendini yenileyerek enerjilerini açığa çıkarması ile ortaya çıkan depremler bölgelerine göre maddi ve manevi kayıplara neden olabiliyor.

Özellikle Gemlik gibi altında diri bir fay geçen bölgede zeminin durumu da şüphesiz fazlasıyla riskli… İlçedeki binaların % 90 oranında riskli olduğu düşünüldüğünde bir gün bile geç kalınması çok acı sonuçlara neden olabilir..

Zira acı bir gerçekte şu ki; Gemlik’te ki birçok bina deniz kumu kullanılarak yapılmış !

Bu riski gören ve vatandaşlarının hayati tehlikesini düşünen Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’da konuya el atmış durumda. Hatta doğrultusunda ciddi bir kamuoyu bilinci oluşturmak için yoğun bir emek harcıyor. Gemlik’teki akademik odalar, özel sektör, kamu kurumları ve vatandaşların desteğini arkasına alan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz başlattığı imza kampanyası ile tabir-i caizse ilk kıvılcımı yakmış durumda…

Toplanan imzaları Ankara’ya götüren ve konu ile ilgili başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere ana muhalefet ve muhalefet partileri temsilcileriyle de birebir görüşmeler yapan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, istediği desteği başlangıç için almış gözüküyor. Kanuni engellerin ortadan kalkması ile ilk kazmayı vurmak isteyen Yılmaz’ı takdir etmek gerekiyor.

Gemlik gibi güzide bir bölgenin ve bu bölgede yaşayan vatandaşların sorumluluğunu üstüne alarak elini taşın altına koymak örnek bir liderlik göstergesi…

GEMLİK ORTAK AKIL İLE GELECEĞİ PLANLIYOR…

Bürokratik ve kanuni girişimlerin yanı sıra Gemlik’li vatandaşları da kentsel dönüşüm ve deprem konusunda bilgilendirme amaçlı etkinlikler düzenleyen Gemlik Belediyesi bu konuda yeni bir organizasyona daha imza atmak için gün sayıyor.

Türkiye’nin jeofizik ve deprem konusunda en önemli bilim adamları arasında yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği ve Maltepe Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Övgün Ahmet Ercan’ı Gemlik’te düzenlenecek “Kentsel Dönüşüm ve Deprem Gerçeği” paneline konuşmacı olarak getiren Gemlik Belediyesi, bu panel ile Gemlik’in son zemin araştırmaları ve deprem riski hakkında yapılan araştırmaları kamuoyu ile paylaşacak.

05 Mart 2015 tarihinde saat 14:00’te Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşecek etkinliğe Gemlik’te bulunan akademik odalar, kamu kurum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve vatandaşlar katılacak. Konut ve Yapı Gazetesi ve Gemlik Belediyesi işbirliği ile düzenlenecek olan etkinlikte başta kentsel dönüşüm olmak üzere Gemlik ilçesini yakından ilgilendiren konular uzmanları tarafından masaya yatırılacak.

OLASI BİR DEPREMDE GEMLİK HARİTADAN SİLİNİR Mİ ?

Bursa’da olası 7 ve üzeri şiddetindeki depremde aktif fay hattı üzerine kurulu Gemlik’in yok olacağını son yıllarda birçok kez söylenmişti. Özellikle Gemlik bölgesine dikkat çeken Türkiye’nin önde gelen jeoloji ve jeofizik mühendisleri, çok büyük deprem riski taşıyan Gemlik için acilen daha güvenli bir bölgeye taşınmalı uyarısında bulunmuştu.

Olası bir Marmara depreminin güney kolunun Bursa’yı çok etkileyeceğini belirten uzmanlar Marmara Depremi’nde etkilenecek bölgelerden ilk sırayı Gemlik’in alacağını söylemiş ve Gemlik’in haritadan bile silinme ihtimalinin olduğunu açıklamıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.