SON DAKİKA
Hava Durumu

Gençlere gelecek inşaası

Bugünün çocukları yarının gençleri, bugünün gençleri ise yarının büyükleri ve bizleri yöneten, geleceğimiz konusunda kararlara imza atan kişiler oluyor. Bütün dünyada, insanlık tarihi boyunca, karar vericilerin daha çok kendilerini ve yakın çevresini düşündükleri, kendilerinden başka gelenlere ise ölmeyecek kadar yardım ve hizmet ettikleri konuşulmaktadır. İşte bu yüzden de gençlerimiz hayatlarının en büyük ve en önemli

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2022 08:52
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2022 08:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Bugünün çocukları yarının gençleri, bugünün gençleri ise yarının büyükleri ve bizleri yöneten, geleceğimiz konusunda kararlara imza atan kişiler oluyor.

Bütün dünyada, insanlık tarihi boyunca, karar vericilerin daha çok kendilerini ve yakın çevresini düşündükleri, kendilerinden başka gelenlere ise ölmeyecek kadar yardım ve hizmet ettikleri konuşulmaktadır.

İşte bu yüzden de gençlerimiz hayatlarının en büyük ve en önemli yıllarını okumakla, eğitimle, iş bulup çalışmakla geçirmektedir.

Eğitim, öğretimle ilgili sıkıntılarımız malum. Neresinden tutarsanız tutun elinizde kalıyor.

Bu konuları başka zamanlarda başka konularla beraber yeniden gündeme geldiğinde görüşlerimizi bildirebiliriz.

Şimdi önemli olan konu, barınma. Yani, insanların insanca hayatlarını sürdürebilmeleri için barınma sorunu. Biz, bu barınma konusuna kısaca ev-bark diyoruz. Aile büyüklerimiz hep söyleyip duruyorlar, “nohut oda, bakla sofa” bir başka deyim ise, “dünyada mekan, ahirette iman!”

İşte bütün sıkıntılar burada.

Ev, bark fiyatları füze gibi uçuşa geçti. Kira fiyatları ise yanına yaklaşılamıyor. Emlak fiyatlarındaki böylesine yükselme, ne enflasyon oranı ne de tüketici fiyat endekslerini dinliyor. Kira konusunda 2022 yılı için getirilen yüzde 25 oranlı azami zam miktarına rağmen, ev ve konut kiralarında bu duruma uyanların olmadığı iddiaları ayrı bir konu.

İkinci konu ise, yüksek kira fiyatlarına dayanamayan ailelerin parçalanma riski. Aileler arasında en fazla tartışmanın araştırmalara göre ekonomik sıkıntılar yüzünden yaşandığına bakıldığında, asgari ücretin 5 bin 500 liraya yeni yükseldiği ülkemizde kiraların ortalama 5 bin lira düzeyinde olması, inanın aile ekonomisini ve insan psikolojisini olumsuz etkiliyor.

Hepimiz bu olaylara çözüm bekliyoruz. Haberlere göre, konut sıkıntısı, ailelerin ev, bark sahibi olabilmesi adına birtakım adımlar atılmaya başlandı.

Tüm Türkiye’nin heyecanla beklediği Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinde geri sayım başladı. Edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dev projenin tüm detaylarını 13 Eylül’de vatandaşa açıklayacak. Proje kapsamında hiç evi olmayan vatandaşa konut, arsa ve işyeri; 20 yıl vadeli ve uygun taksitlerle satışa sunulacak. 81 ilde inşa edilecek sosyal konutlar; yatay mimari, sıfır atık uyumlu, iklim dostu malzemeler, yenilenebilir enerji sistemi gibi özelliklere sahip olacak. İşte ev fiyatları ve kiraları düşürecek tarihi konut projesinde kritik aşama ve detaylar…

Dev konut hamlesi kapsamında dar gelirliler, şehit ve gazi yakınlarının yanı sıra gençler ve emekliler de ayrı kota içinde değerlendirilecek. Gelen yoğun talep üzerine toplam konut sayısının yüzde 20’si gençlere ayrılırken, yüzde 20 için de emekli vatandaş için kota ayrıldı.

Ben buradan ilgililere sesleniyorum, öğrencileri de unutmayın. Ailelerinin bin bir fedakarlıkla okutmaya çabaladıkları, yemeyip yedirdikleri, giymeyip giydirmeye çalıştıkları, bugünün gençleri, yarın ise ülkemizi emanet ettiğimiz yöneticiler olacak olan öğrenciler için barınma çok önemli. Yurtlar yetersiz ve öğrencilerin bütün ihtiyaçlarına cevap veremiyor. İki ayrı odada dört x dört toplumda sekiz kişinin kaldığı ve tek tuvalet, tek banyosu kullanmak zorunda oldukları bir yurt odası hiç yoktan iyidir. Ama, okul çevrelerindeki gecekonduların bile kiralarının ortalama 5-9 bin lira olarak belirlendiği bir ortamda, öğrencilerin barınmaya çabalamalarına çare bulunmalı. Dar ve sabit gelirle, ev ve konut alma hayalini güden ailelere TOKİ aracılığıyla yapılan bu sosyal desteklerin, öğrenciler içinde ev tipi yurtlar yapılıp, bunların kiraya verilmesiyle barınma sorunlarına çareler bulunmalı.

Birde bu yurtların okulların yanına, mümkünse yurtlar gibi okul alanları içine yapılması ve kira bedellerinin asgari düzeyde tutulması ülkemiz için yapılacak en hayırlı işlerden birisi olur.

Öğrencilerin hayır dualarını almak, ailelerin hayır dualarını almak, eğitimde barınma sorununa köklü çözüm getirmek için bu formülün dikkate alınmasını istiyorum.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.