SON DAKİKA
Hava Durumu

Gürültü kirliliği eylem planı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Türkiye genelinde Gürültü Kirliliği ile ilgili bir harita hazırladı. Bu işleme göre, Gürültü Kirliliği haritasında ikinci sırada gözüken Bursa ile ilgili olarak Gürültü Eylem planı hazırlandı. Dünyada pek çok insanın, hatta bizlerin bile şikayet konusu gürültü. Komşuda başlayan yüksek sesli konuşmalar, alt kat ile üst kat arasındaki gürültü şikayetleri,

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2022 09:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2022 09:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Türkiye genelinde Gürültü Kirliliği ile ilgili bir harita hazırladı. Bu işleme göre, Gürültü Kirliliği haritasında ikinci sırada gözüken Bursa ile ilgili olarak Gürültü Eylem planı hazırlandı.

Dünyada pek çok insanın, hatta bizlerin bile şikayet konusu gürültü. Komşuda başlayan yüksek sesli konuşmalar, alt kat ile üst kat arasındaki gürültü şikayetleri, işyerlerinin çevreye verdikleri gürültü kirlilikleri, özellikle düğün salonları, yıkama yağlama istasyonları, apartman altında bulunan işyerlerinin halkı bezdirecek, vatandaşları sinirlendiren gürültülerine çözüm ve çareler aranıyor.

Avrupa Birliği uyum çalışmaları ve insanların insanca yaşamak hakkı, ev ve konutlarında dinlenmek hakkı, çalışma ve yaşam alanlarında gürültüden uzak kalma hakları, evrensel insan hakları bildirgesindeki başkalarının rahatsızlığına yol açan eylemlerden kaçınma kuralları, gürültü kirliliğine karşı önlem alınmasına yönelik adımları güçlendirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu konularla ilgili olarak, Konya, Bursa, Mersin, Kayseri, Sivas, Manisa, İstanbul, Kocaeli, Antalya, Bolu, Balıkesir, Tekirdağ, Gaziantep, Eskişehir, Kahramanmaraş, Trabzon, Sakarya, Ankara ile Denizli’de gürültü kirliliğiyle ilgili etkenleri belirledi. Çevresel Gürültü Eylem Planı çalışmaları yapıldı. Otoyollar ve çevre yollarında ise bariyerler sistemiyle gürültüye karşı gerekli önlemler alınmaya başlandı.

Ülkemizin önemli metropollerinden İzmir, Kütahya, Malatya ve Uşak illerinde ise Gürültü Kirliliği eylem planı çalışmaları devam ettiriliyor.

Şehirlerdeki gürültü kirlilikleri ile ilgili olarak bölgesel değişiklikler var. Sanayi Bölgelerinde Hava kirlenmesi ve atıklar nedeniyle çevre kirlenmesi, kent merkezinde araç gürültüsü, sokak aralarındaki işletme ve dükkanların yarattıkları gürültüler, insanların yaşam alanlarındaki istenmeyen gürültüler mevcut. Bütün bunlara ayrı ayrı çözüm gerekiyor.

En güzel çözüm, eğitimle olur. Bu konuda, halkımızın bilinçlendirilmesi ve herkesin herkese tahammül sınırları içinde hareket edip davranması önemli etken.

Bakanlık işe, çevre yollarındaki ve kent merkezlerindeki ana yollardaki araç gürültü kirliliğiyle mücadele için kolları sıvayarak başladı.

Bakanlıkça vatandaşların kara yolu kaynaklı gürültü etkilerini azaltmak için hazırlanan eylem planları kapsamında, trafik güvenliğinin ve teknik koşulların sağlandığı güzergahlara gürültü bariyerleri yapılıyor.

Cumhurbaşkanlığı İcraat Programı kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 5 yılda 60 bin metrekare gürültü bariyeri yapımı hedefine yönelik, teknik gereklilikleri ve başvuru şartlarını sağlayan gürültü bariyeri projelerine de finansal destek sağlıyor.

Bursa’nın kent merkezindeki yollarda, özellikle kavşaklarda gözle görülebilen kapatma ve araç gürültülerinin direkt olarak bu bariyerlere çarpmasıyla vatandaşa verdikleri zararların azaltılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Bu çalışmaların eğlence mekanlarının etrafa verdikleri gürültü kirliliği ile düğün salonlarının müzik sesleriyle ilgili de yapılıp denetlenmesi en büyük beklentimiz.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.