SON DAKİKA
Hava Durumu

Herkes garanti yaşam istiyor

Seçim öncesinde durgun günler izlesek de toplum için faydalı hizmetlere tanık oluyoruz. Liderler, meydanlarda halkın kafalarını karıştıracak vaatlerine devam ediyorlar. Siyasi liderlerin mitingleri başladı. Miting meydanlarında ise halkımız v

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2015 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2015 09:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Seçim öncesinde durgun günler izlesek de toplum için faydalı hizmetlere tanık oluyoruz. Liderler, meydanlarda halkın kafalarını karıştıracak vaatlerine devam ediyorlar.

Siyasi liderlerin mitingleri başladı. Miting meydanlarında ise halkımız verilen mesajları çok iyi okumak niyetinde.

Toplumsal fayda sağlanan hizmetlere tanık oluyoruz. Avrupa Birliği kayıtlarına göre ülkemizde en fazla sıkıntı yaratan iki konu var. Bunlardan bir tanesi sosyal güvenlik, ikincisi ise adalet. Aslında adalet ilk sırada yer alıyor. İşte bu nedenle de AB ile Türkiye arasındaki izleme görüşmeleri askıya alınmış vaziyette. Çünkü, Türkiye’deki yaşanılan olaylar, AB’li yetkililerce anlaşılamıyor.

Senelerin kanayan yarası olan Sosyal Güvenlik Kurumu, son yıllarda çok önemli ataklarla şeffaflaşma yolunda ödemli adımlar atmaya başladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi, farkındalığın artırılması ve kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla Avrupa Birliği hibe destekli başlattığı ‘Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi (KİTUP 2)’ kapsamında üniversite gençleri, medya mensupları ve muhtarlara yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

SGK Sigorta Primleri Genel Müdür Yardımcısı İsmail Yılmaz, hiçbir işverenin sigortasız işçi çalıştıracak kadar zengin olmadığını söyledi. Yılmaz, ”Bugün 1 yıl süreyle bir çalışanın sigortasız çalıştırılması halinde yaklaşık 37 bin lira gibi bir idari para cezası uygulanıyor. ‘Kurumumuzun uyguladığı yaklaşık 10 tane teşvik var. Özellikle sigortasız çalıştırılmaması halindeki 5 puanlık teşvik, kadın ve genç işçi istihdamı teşviki önem taşıyor. Sigortasız çalıştırması halinde ise, 1 yıl boyunca teşviklerden men cezası uygulanıyor. 2002 yılında ülkemizdeki kayıt dışılık oranının yüzde 52’lerde olduğunu görüyoruz. Bugün geldiğimiz noktada yüzde 32,37. Baktığımız zaman gelişmiş ülkelerde bu oranın çok daha düşük olduğunu görüyoruz. SGK olarak kayıt dışı ile mücadele savaşı ilan ettik” açıklamasını yaptı.

SGK Bursa İl Müdürü Erhan Karaca ekonominin rekabet gücünün artırılması ve kamu finansmanının sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasının ancak kayıt dışılığın azaltılmasıyla mümkün olduğunu ifade etti.

Ülke ekonomisi içinde Bursa’nın önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Karaca, Bursa’da kayıt dışının yüzde 27 seviyesinde olduğunu, Türkiye ortalamasının ise yüzde 30’larda gözlemlendiğini söyledi.

Toplantıda benim ilgimi çeken en önemli açıklama ise AB Projesi uygulama sorumlusu Emel Esen Altun’un kendisinin de Bursalı olduğunu öve Çekirge 1. Murat İlkokulunda eğitim gördüğünü ifade ederek yaptığı uygulamalı gösteri oldu. Altun, yeni evlenen bir çiftin, bir yıl sonra dünyaya gelen çocuklarına bakım konusunda sıkıntı yaşadıklarını ve annenin özel bir şirkette çalışıp aldığı maaşın babanın maaşından daha fazla olması nedeniyle aralarında anlaşıp, babanın çocuğa bakmak için işinden ayrıldığını ve kadının ise çalışıp ailenin geçimini sağladığını anlattı.

Bu olay, kadınların çalışma hayatına kazandırılmasının yanı sıra kayıt dışı çalışma ve farkındalık yaratılmasına çok önemli bir örnek olarak zihinlerimizdeki yerini aldı. Olayın özeti ise, ailede kadın-erkek eşitsizliğinin ortadan kaldırılıp, aile paylaşımı ve sorumluluk duygusu içinde ekonomik çıkarların gözetilmesi mesajı verilmesi. Yani hayat garantisinin müşterek belirlenmesi.

CHP esnafla buzları eritiyor

Siyasette her zaman yenilenme ve değişime tanık oluyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi ile Bursa esnafı arasında Kestel’deki TOKİ Esnaf Sanayi sitesi yüzünden tartışmalar çıktı. Adliye koridorlarına taşınan mahkemeler oldu.

Ana Muhalefet, Bursa’da yaklaşık 130 bin üyesi bulunan Esnaf odaları yani BESOB’u karşısına aldı.

Bütün bunlar geçmişte yazıldı. Çizildi.

Dün ise, CHP Bursa milletvekili adayları Lale Karabıyık, Asude Şenol ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu, BESOB’u ziyaret etti. 7 haziran seçimleriyle ilgili CHP adına destek istediler. Kendileri için de milletvekili olabilmek için oy istediler.

BESOB Başkanı Arif Tak, görüşme ile ilgili olarak “CHP heyeti ziyaretimize geldi. Seçimlerle ilgili görüştük. Kendilerini misafir ettik” dedi.

Turizme Berussa imzası

Bursa tarihi ve kültür başkenti olmasının yanı sıra geleceğe yönelik hedeflerinde turizm başkenti olmayı planlıyor.

Bu nedenle bu kentin konaklama tesisleri, yani otelleri çok önemli. Çekirge Uludağ Yolu’nda senelerdir hizmet veren Büyükyıldız Oteli, yaklaşık 18 ay önce el değiştirmesinin ardından bugün yenilenen yüzüyle müşterilerine kapılarını açtı.

Berussa adı verilen ve Bursalı Tekstilci aile tarafından baştan aşağı yenilenip turizmin hizmetine sunulan Berussa Otel genel müdürü Atilla Danışman, verdikleri hizmetlerle ilgili olarak bizlere bilgi verdi. Oteli senelerdir bilirim. Temelinin atıldığı günü, Süleyman Demirel’in açılışını yaptığı günü hatırlıyorum.

Yenilenen yüzüyle de Bursa’ya ayrı bir değer katacağına inanıyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.