SON DAKİKA
Hava Durumu

Hesaplar 7 Haziran için

Yüksek Seçim Kurulu 2015 yılı milletvekili genel seçim tarihi 7 haziran olarak belirledi. Geçtiğimiz dönem 11 Haziran’da yapılmıştı. Siyasi partilerde kendilerine, parti programlarına ve genel merkez yönetimlerinin aldığı kararlar doğrultu

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2014 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2014 10:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Yüksek Seçim Kurulu 2015 yılı milletvekili genel seçim tarihi 7 haziran olarak belirledi.

Geçtiğimiz dönem 11 Haziran’da yapılmıştı.

Siyasi partilerde kendilerine, parti programlarına ve genel merkez yönetimlerinin aldığı kararlar doğrultusunda, milletvekili aday adayı olmak isteyenlerle ilgili kararlarını bu tarihe göre hesaplamaya başladılar.

CHP

Ana Muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi Büyük kongre tarihi bir yıl ertelerken, milletvekili adayı olmayı düşünen parti yöneticileri, belediye başkanları, meclis üyeleri ile ilgili kararları açıkladı.

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca normal genel seçim tarihinin 7 Haziran 2015 olacağını bildiren CHP sözcüsü Haluk Koç, şöyle konuştu;

“Seçimin başlangıç tarihi 9 Mart 2015, aday olacak örgüt başkanı ve yöneticilerin istifası gereken tarih de 9 Şubat 2015’tir. İktidar çevrelerinde seçimlerin erkene alınma çalışmalarına ilişkin bilgiler de gündemde konuşulan konular arasındadır. Bu çerçeveden bakıldığında, Parti Tüzüğü ve Kongreler Yönetmeliği’ndeki süreler de dikkate alındığında, seçim süreci içinde takvimin tamamlanması mümkün görünmemektedir. Bugünden itibaren bütün örgütlerimizin temel görevi iç işleyişle meşgul olmak yerine 2015 seçimlerine odaklanmaktır.”

AK Parti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, parti üst yönetiminin henüz seçim tarihleriyle ilgili karar almadığını, fakat aday adayı olmak isteyenlerin parti yönetim ve teşkilatlarında görev almamaları yolunda temenni kararı aldıklarını söyledi. 2015 seçimlerinde AK Parti’nin hedefini yüzde 50’nin üzerinde oy toplamak ve en az 330 milletvekili kazanmak olarak açıklayan Davutoğlu, Yeni Türkiye ve Yeni Türkiye vizyonu için hazırlanması gerekli yeni anayasa için AK Parti’nin 330 ve daha fazla milletvekiline sahip olmasına dikkat çekti.

Recep Tayyip Erdoğan sonrasında AK Parti’nin başına geçen Davutoğlu’nun ilk sınavı olacak 2015 seçimleri. Bu nedenle, çok önemli bir çalışmalar var. Partideki birlik ve beraberlik görüntüsünün bozulmaması isteniyor.

MHP

Milliyetçi Hareket Partisi, teşkilat kongrelerini ilçe seçimleriyle başlattı. Teşkilatlar seçim öncesinde diri tutuluyor.

Parti üyelerinin belli oranlarda zaten oyları var. Ama, MHP’nhin TBMM’de daha fazla sandalye sahibi olması için teşkilat oylarına kararsız vatandaşlarında ve seçmenlerinde oylarının eklenmesi gerekiyor.

2007 seçimlerinde Bursa’dan 3 milletvekili ile temsil edilen MHP, 2011 seçimlerinde vekil sayısını ikiye düşürdü. Bu seçimde ise MHP’nin Bursa için hedefi 7 milletvekilliğini kazanmak olarak gösteriliyor.

Bursa’nın yerel siyaseti

Bursa’da yerel siyaset, AK Parti ilçe kongreleri ve gelişmelerle ilgili dedikodulardan başka durağan nitelikte.

Siyasette canlanma için, iktidar partisinin il kongresi bekleniyor.

İktidar partisinde, il yönetiminde yenilenme talebi ağırlık kazanmış. Kulağımıza gelen bilgilere göre, Ankara Bursa’da bayrağı teslim edeceğini yeni bir yönetim arayışına girmiş.

Bakalım nelerle karşılaşılacak?

Ana muhalefet CHP’de vekil hesapları yapılırken, mevcut vekillerle aday olması muhtemel aday adayları arasında soğukluk başlamış. Parti içi tartışmaları hiç eksik olmayan CHP’de bu dönemde vekil sıralaması için epey sıkıntıların yaşanılabileceği konuşuluyor. Ankara, Bursa’daki çok başlı parti yönetimi ve başkanlarla yöneticiler arasındaki tartışmaları, çekişmeleri çok iyi biliyor. Ses çıkarmıyor. Bunun nedeni, seçimlere 5,5 ay gibi kısa süre kala parti örgütlerinde kavgalı görünüm varmış gibi bir algı yaratılmasının önüne geçmek.

CHP’nin her seçim öncesindeki sıkıntılar bence 2015 seçim öncesinde de yaşanılacak. Bunun sinyallerini şimdiden alıyoruz. Örnek, parti örgütünün Bursa’da mevcut 5 milletvekilinden yeni dönem için 4 tanesinin istenmediği, bir tanesinin de başka bir ile, muhtemelen Ankara’ya kaydırılmak istendiği yolundaki dedikoduların yayılması.

Bence bu durum ana muhalefet için tehlikeli sularda balık avlamaya benziyor.

Birde, kontenjan geleceği beklentisi.

CHP’nin seçim stratejisi yok. Geçen mahalli seçimlerde gördük, yaşadık. Partiye emeği geçmişler unutulup, ideolojik akımlar bir kenara bırakıldı ve kamuoyunda o tarihlerde sükse yapan, ismi duyulan kişilere bel bağlanıp seçimlere girildi. Sonuç beklendiği gibi hüsran oldu.

Anlaşılan o ki, bu seçim öncesinde de aynı tür politikaları izleyeceği görüntüsü verilen CHP’de sadece bardaklar, gönüller ve kalpler değil, halkın beklenti ve umutları da kırılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.