SON DAKİKA
Hava Durumu

Hisar tarihine günışığı

Bursa’nın pek çok tarihi ve turistim merkezi var. Yeraltında ise adeta geçmiş yüzyıllardan kalma, uygarlıklardan kalma hazinesi var. Bu hazinenin gün ışığına çıkarılması ve turizme kazandırılması, bu kente geçmiş yüzyıllara ışık tutan, tutabilecek mevcut değerlerin tarihi ve kültürel mirasa kazandırılması gerekiyor. Bursa’nın kalesi var. Bu kalenin içinde ve etrafında tarihi değerlere sahip bir sürü belirti

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2022 08:24
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2022 08:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/
Hisar tarihine günışığı

Bursa’nın pek çok tarihi ve turistim merkezi var. Yeraltında ise adeta geçmiş yüzyıllardan kalma, uygarlıklardan kalma hazinesi var.

Bu hazinenin gün ışığına çıkarılması ve turizme kazandırılması, bu kente geçmiş yüzyıllara ışık tutan, tutabilecek mevcut değerlerin tarihi ve kültürel mirasa kazandırılması gerekiyor. Bursa’nın kalesi var. Bu kalenin içinde ve etrafında tarihi değerlere sahip bir sürü belirti var. İz var.

Senelerdir süren restorasyon çalışmaları sırasında Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı kalenin surlarını ortaya çıkarılması adına çalışıyorlar. Kalenin dışı olduğu gibi birde içi var. Bu bölge Kaleiçi veya Hisar bölgemiz. Her sokağı ayrı bir tarih kokan bu mahallemizde Osmangazi Belediyesi birkaç yıldır tarihi arkeolojik kazılar yapıyor.

Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa’nın en eski yerleşim yeri olan Hisar’ın geleceğine ortak akılla yön vermek adına, milletvekilleri, turizm sektörünün temsilcileri ve kurum yöneticileri ile buluştu. Hisar’ın hak ettiği değere kavuşması ve bölgede turizm hareketliliği başlatılması adına birbirinden önemli fikirler ortaya çıktı. Birbirinden değerli binlerce yıllık geçmişiyle adeta tarihin fışkırdığı Hisar bölgesini özgün dokusu ve turizm potansiyeli ile ulusal ve uluslararası alanda çekim merkezi haline getiriliyor.  ‘Yaşayan Tarih Hisar İçi’ projesine yön vermek amacıyla şehrin tüm dinamikleri ve paydaşları ile istişareler de Eski Bursa’nın yeniden ortaya çıkmasına katkı sağlıyor.

 ‘Nasıl bir Hisar görmek istersiniz, hayaliniz nedir?’ sorusuna cevap bulabilmek adına Haraçcıoğlu Yaşayan Tarih Hisar Buluşmaları adı altında toplantılar düzenleyen Osmangazi Belediyesi, toplantılarda ortaya çıkan ortak akıl ile Hisar’a hak ettiği değeri ve geleceği vermek adına çalışmalar yürütüyor.

Bu dönem, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın öncülüğünde dördüncüsü düzenlenen Hisar buluşmasına; AK Parti Bursa Milletvekilleri Mustafa Esgin ve Ahmet Kılıç, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez, AK Parti Bursa İl Başkan Yardımcısı ve Turizm Komitesi Başkanı Nurettin Özbağkıran, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kamil Özer, TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Erol Bodur, BTSO Turizm Konseyi Başkanı Sibel Cura, Rehberler Odası Başkanı Denizhan Sezgin, GÜMTOB Başkan Yardımcısı Buğra Artıç ve BUSAT Başkanı Metin Yurdakoş katıldı.

Belediye Başkanı Mustafa Dündar, toplantıda yaptığı konuşmada, kadim şehir Bursa’nın dört bir yanında tarihi eser olduğuna dikkat çekerek, “Nereye baksak tarihi bir yapı, tarihi bir eser görüyoruz. Tarihi değerlerimizin bazıları zamana yenik düşerek yıkılmış, yanmış ve yok olmuş; bazıları ise zarar görmüş ve ayakta kalmaya çalışıyor. Sahip olduğumuz tarihi yapıların hepsinin bilgisi belediyemizin arşivlerinde mevcut. Osmangazi Belediyesi olarak sahip olduğumuz bilgiler çerçevesinde tarihi yapıları restore ederek yeniden ayağa kaldırıyoruz. Bursa, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkma noktasında yapılan çalışmalarda son yıllarda öncü oldu. Tarihi eserlerin ayağa kaldırılması noktasında yürütülen  çalışmalar adeta bizim rutin faaliyetimiz haline geldi” dedi.

Dündar, Bursa turizmine büyük bir hareketlilik kazandıran Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin kubbe bölümünde sanal olarak resmedilen 6 Nisan 1326 yılının Bursa’sının gerçeğini Hisar bölgesinde ortaya çıkarmak adına Yaşayan Tarih Hisar İçi projesini başlattıklarını söyledi. Projenin bölgede yer alan 4 mahalleyi kapsadığını ifade eden Dündar, “Hisar’daki çalışmalarda 5 odak noktası belirledik. Bu odak noktaları, Tophane, Üftade Cami ve Türbesi, Arkeopark, Aladdin Cami ve Muradiye Devlet Hastanesi’nin bulunduğu bölge. Bizim hedefimiz Hisar içerisinde belirli akslar oluşturarak bu odak noktalarını birbirlerine bağlamak. Bölgedeki en önemli ziyaret noktası Osman ve Orhan Gazi türbelerini ziyaret edenler, genel olarak Üftade Cami ve türbesine gidiyor. Aladdin Cami çok fazla bilinmiyor. Oruçbey Caddesi’nde yaptığımız çalışmalar ile bölgeye bir hareket kazandırdık. Arkeopark’ta çalışmalarımız devam ediyor. Osman ve Orhan Gazi türbelerinden başlayarak Oruç Bey Caddesi üzerinden Arkeopark ve oradan da Üftade Camii ve türbesine doğru bir aks oluşturarak inanç ve tarih turizmi adına bir yol haritası belirlemiş olduk” diye konuştu.

Dünyanın pek çok bölgesinde pek çok kent geçmişten günümüze kadar uzanan tarihi kalıntıları ve yer altı hazineleriyle turizm pastasından pay alabiliyor. Bursa’nın ise tarihi ve turistik mekanlarının bazıları yer üstünde. Bazıları ise henüz keşfedilmemiş. Ama, Bursa turizm açısından çok geniş tarihi ve kültürel mirasa sahip. Bu mirasa hep beraber sahip çıkalım.

Yapılan her çalışma geleceğe yönelik bakış açıların değişimine yol açıyor. Bizleri sevindiriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.