SON DAKİKA
Hava Durumu

Kalite Günü

Kalite denilince insanların aklına hep iyi ve güzel yapılan işler geliyor. Oysa, kalite, insanların toplum içindeki yaşam standartları dahil, doğumundan vefat edene kadar yaşadıkları süre içinde atılan her adımda karşımıza çıkıyor. Okulda, eğitimde kalite, alınan mal ve hizmetlerde kalite, yenilen yemeklerde kalite ve lezzet gibi örneklerle insanlar ve kalite arasındaki ilişkiyi örnekleyebiliriz. Kalite, pek çok

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2021 07:14
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2021 07:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Kalite denilince insanların aklına hep iyi ve güzel yapılan işler geliyor. Oysa, kalite, insanların toplum içindeki yaşam standartları dahil, doğumundan vefat edene kadar yaşadıkları süre içinde atılan her adımda karşımıza çıkıyor.

Okulda, eğitimde kalite, alınan mal ve hizmetlerde kalite, yenilen yemeklerde kalite ve lezzet gibi örneklerle insanlar ve kalite arasındaki ilişkiyi örnekleyebiliriz. Kalite, pek çok kişinin sandığı gibi üretilen veya tüketilen malların kalitesi, sağlamlığı ve dayanaklığı değil, ikamet ettiğimiz mahalledeki semt parkı bile kaliteye örnek olabilecek bir hizmettir.

Birleşmiş Milletler 1990 yılında, kalitenin refah artışına ve kurumsal gelişmeye katkısı konusunda dünya çapında farkındalığı artırmak amacıyla Kasım ayının ikinci Perşembe gününün “Dünya Kalite Günü” olarak kutlanması kararı aldı. Bu karara paralel olarak Avrupa Kalite Teşkilatı’na (EOQ) üye ülkelerde de Kasım ayının ikinci haftası “Avrupa Kalite Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu çerçevede bu yıl 8 Kasım Dünya Kalite Günü, Avrupa Kalite Haftası olarak kutlanıyor.

Bilinçli tüketicilerin, mal ve hizmetlerin kalitesinin yüksek olmasını daha fazla talep eder hale gelmesi, toplumsal gelişme ve rekabetçi ekonomi adına önemli bir gelişmedir. Hizmet sunanlar da bu beklenti doğrultusunda kurumsal olarak kendilerini yenilemekte, verimlilik, müşteri memnuniyeti, çevrenin korunması, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda kalite çalışması yapmaktadır.

Bugün tüm sektörlerde uluslararası standartlarda, müşteri beklenti ve memnuniyetine uygun mal ve hizmet üretimi rekabetin temel şartı haline gelmiştir. Bu da ancak kuruluşlarda tasarımdan üretime, personel politikasından pazarlama ve satış sonrası hizmetlere kadar tüm aşamaları kapsayan Kalite Yönetim Sistemlerinin uygulanmasıyla mümkün olabilmektedir. Tabi bu duruma gelmenin, Tüketici Kanunu ve Sanayi Üretim ve dünya rekabet koşulları da büyük önem taşımaktadır.

Türkiye’de kalite denilince akla gelen ilk kurum Türk Standartları Enstitüsü oluyor. TSE, gerek yönetim sistemlerinin kurulması ve personelin yetişmesi sürecinde verdiği eğitim desteği ile gerekse de belgelendirme ve sonrasında yaptığı denetimlerle ülkemizdeki kurum ve kuruluşlarda kalite altyapısının yaygınlaşmasına büyük katlı sağlıyor.

Hem ulusal hem de küresel düzeyde kalite ile ilgili çalışmalar gerçekleştiren TSE, uluslararası kuruluşların yönetim mekanizmalarında görev almak için aktif politikalar üretmekte, üretici ve tüketicilerimizin bu uluslararası mekanizmalarda temsiline ve buralarda ülkemiz lehine kararlar alınmasına hizmet etmektedir.

‘Dünya Kalite Günü’ ve ‘Kalite Başarıdır’ ana teması ile kutlanan ‘Avrupa Kalite Haftası’ vesilesiyle mal ve hizmet üretiminde ve bu üretimlerin müşteriye sunulmasında kalitenin hem ülke kaynaklarının kullanımı, hem de yaşam standartlarının yükseltilmesi açısından taşıdığı önem büyüktür. İnsanların bu konuda mutlu olması kalite açısından da büyük bir kazançtır.

Kaliteli üreten ve kaliteli yaşayan bir toplum vizyonunun ülkemizde hâkim olması temennisiyle Avrupa Kalite Haftasını ve Dünya Kalite Günümüz kutlu olsun.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.