SON DAKİKA
Hava Durumu

Koalisyonun ince ayarı…

Ülkemizde yeniden koalisyon devri başlıyor. 7 haziran seçimlerinden hemen sonra hükümeti kurmakla görevlendirilen başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri için düğmeye bastı. Diğer siyasi partilerle ikili görüşmeler yapılacak. Koalisyon

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2015 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2015 13:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Ülkemizde yeniden koalisyon devri başlıyor.

7 haziran seçimlerinden hemen sonra hükümeti kurmakla görevlendirilen başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri için düğmeye bastı. Diğer siyasi partilerle ikili görüşmeler yapılacak. Koalisyon için destek istenecek. Pazarlıklar yapılacak. Bakanlıklar dağıtılacak. Anlaşma sağlanırsa 63. hükümet kuracak.

Eğer anlaşma olmazsa, 45 günlük süre var. Bu süre perşembe gününden itibaren işlemeye başladı. Tabi, bu süre kesin süre değil. Davutoğlu 45 gün içinde hükümeti kuramazsa, seçimden sonra hükümet kurulamadığı için otomatik olarak seçimlere gidilmesi gibi bir olay yok. Cumhurbaşkanı istediği zaman bu süreyi uzatabiliyor. 45 gün sonra zoraki seçim yok.

Ama, siyasi partilerin birbirleriyle anlaşma yerine zıtlaşmayı tercih edip, koalisyon kuramayacakları anlaşıldığı takdirde, geçici seçim hükümeti kurulup, en kısa zamanda erken genel seçim yapılabilir.

Ankara’dan gelen bilgilere göre, halkın da beklentisi olan AK Parti ile MHP nin koalisyon kurması çok yüksek bir ihtimal. CHP ise iktidar ortağı olabilme adına, siyasi söylemlerinde yumuşadı. Şartsız olarak koalisyon görüşmelerine hazır olduklarını açıkladılar.

Görünen o ki, iktidar ve yeni hükümet kurulmasına yönelik çalışmalar en kısa zamanda meyvesini verecek.

Peki, koalisyon olursa bakanlıklar nasıl paylaşılacak?

Asıl mesele bu.

AK Parti içinden sızan bilgilere göre, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ne suretle olursa olsun koalisyon ortağına verilmeyecek.

Koalisyon görüşmeleri sırasında ortağa önerilecek olan bakanlıklardan bazıları ise şöyle belirlenmiş.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, iki tanede başbakan yardımcılığı olmak üzere 8 ayrı bakanlık teklif edilecek.

Tabi, bu durum, koalisyon ortağı parti tarafından nasıl kabul edilecek?

İkinci sıkıntı da burada.

Olmazsa, Kültür Bakanlığı da koalisyon pazarlığı masasında olacak.

Bakalım bu durum nasıl şekillenecek?

Toplumda, 7 haziran tarihinden bu yana geçen bir aylık süre içinde hükümet kurulması ve koalisyon görüşmelerinin yeni başlaması da eleştiri konusu olmaya başladı.

Anlaşılan o ki, koalisyon AK Parti olmadan olmayacak. Çünkü, muhalif partiler arasında yine tartışmalar devam ediyor. MHP, içinde HDP nin olduğu hiç bir şekil ve senaryoyu beğenmediğini ve bu senaryolar içinde yer almayacağını üzerine basarak tekrar ifade ediyor.

CHP, her ne kadar AK Parti olmadan hükümet kurulmasından yana tavır takınsa da, MHP’nin olumsuz görüş bildirmesi nedeniyle bu işlemin olmayacağını görmüş duruda. Bu kez rota değiştirip, AKP ile koalisyon kurabilme adına bazı olumlu adımlar atmaya başladı. Medya da AKP ile CHP arasında koalisyon kurulmasını destek oluyor. Halk ise AKP ile MHP koalisyonunu bekliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.