SON DAKİKA
Hava Durumu

Konut fiyatlarında Dünya şampiyonu

İnsanların en büyük derdi barınmak. Bir evde, bir konutta, bir kulübede olsa barınmak. Bu konularla ilgili olarak özellikle öğrencilerin bol olduğu, Türkiye’nin en kalabalık nüfusun yaşadığı İstanbul’da konut fiyatları füze gibi çıkıyor. Dünyanın bir numaralı şampiyonu oldu İstanbul. Yaşamak gerçekten çok zor. İnsanca bir evde oturmanın bile bedeli çok ağır. Okumak için İstanbul’a gelenler, üniversitelerin

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2022 08:33
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2022 08:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/
Konut fiyatlarında Dünya şampiyonu

İnsanların en büyük derdi barınmak. Bir evde, bir konutta, bir kulübede olsa barınmak. Bu konularla ilgili olarak özellikle öğrencilerin bol olduğu, Türkiye’nin en kalabalık nüfusun yaşadığı İstanbul’da konut fiyatları füze gibi çıkıyor. Dünyanın bir numaralı şampiyonu oldu İstanbul.

Yaşamak gerçekten çok zor.

İnsanca bir evde oturmanın bile bedeli çok ağır.

Okumak için İstanbul’a gelenler, üniversitelerin etrafında devlet ve hazine arsaları üzerine kaçak olarak yapılmış binalara, evlere, konutlara binlerce lira kira bedeli isteyen bazı vicdansız ev sahipleri ile onları, “bu kişiler nasıl olsa öğrenci. Bu fiyatları vermek zorundalar” diye yönlendirdikleri iddia edilen gözü dönmüş bazı emlakçıların şişirme taktikleri başarı sağlamış gibi gözüküyor.

Çaresizlik ve ailelerin “okula yakın olsun. Gözümüz arkada kalmasın” gibi düşünceleri yüzünden de gecekondular bile ülkemizin pek çok kentindeki rezistans türü konutlardan bile pahalı kiraya veriliyor.

Bu konuya bir an önce el atılmalı, çözümlenmeli, öğrencilerin barındıkları evlerin kira bedelleri ile onları fahiş fiyatlara pazarlayan, kiraya verenler hakkında da gerekli işlemler yapılmalı.

Öğrencilerde, ailelerde per perişan durumda.

Hal ve durum böyle iken, İstanbul şampiyonluğu kimseye bırakmadı.

Knight Frank’ın 56 ülke ve bölgeyi kapsayan araştırmasına göre 2022’in Ocak – Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, Türkiye yüzde 110’luk oranla konut fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu. İkinci sıradaki Çekya’da fiyatlar yüzde 25,9 artarken, üçüncü sıradaki Slovakya’da yüzde 22,1 oldu.

Araştırmada, Türkiye’deki yüksek enflasyona dikkat çekilerek, nominal fiyat artışının yüzde yüzde 110 ama reel fiyat değişiminin ise (enflasyondan arındırılmış) yüzde 30.3 olduğu belirtildi.

Konut fiyatları dünya genelinde sadece iki ülkede düştü. Fas yüzde 7,5, Malezya’da ise yüzde 0,1 gerileme yaşandı.

Merkez Bankası (TCMB) 2022 Mayıs’a ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verisini bu hafta içinde açıkladı.

Buna göre, 2022 Mayıs’ta Konut Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 12,4 oranında artarken; bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 145,5; reel olarak ise yüzde 41,1 arttı.

KFE, 2022 Nisan’da ise bir önceki aya göre yüzde 10,2, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 127 artmıştı.

En yüksek artış yüzde 180,3 ile Antalya, Burdur ve Isparta’da yaşandı. Bunu yüzde 165,4 ile İstanbul; yüzde 160,7 ile Adana, Mersin izledi.

En düşük yıllık artış ise yüzde 84,8 ile Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli’de görüldü.

Merkez verilerine göre, Türkiye’de ortalama metrekare birim fiyatı mayısta 11 bin 945 TL’ye çıktı.

Buna göre, mayıs ayı itibarıyla ülke genelindeki 100 metrekare bir konutun ortalama fiyatı 1 milyon 194 bin TL’yi aştı. Bu tutar İstanbul’da ise 1 milyon 961 bin TL’yi aşarak 2 milyon TL’ye dayandı.

Öte yandan, yeni konutların fiyatı ülke genelinde mayısta yüzde 151,4 artarken; bu oran İzmir’de yüzde 153,8; Ankara’da yüzde 157,3; İstanbul’da ise yüzde 185,5 oranında arttı.

Tabi, konutlara yüksek fiyat ödeyip sahip olanlar, kiralama sırasında da anormal fiyat istiyorlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.