SON DAKİKA
Hava Durumu

Kültür Başkenti Bursa

  Tarihi dokusu, medeniyetlere ev sahipliği yapan tarihi mirası ve bugünün modern çağa ayak uydurmaya çalışan yapılarıyla Bursa sadece Türkiye’nin değil, dünyanın göz bebeği olan kentlerinden birisi. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Bursa’da, Kültür Başkenti etkinlikleri Nevruz Bayramı kutlamaları ile başladı. Bursa şenlendi. Dünyanın dört bir köşesindeki

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2022 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2022 12:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/
Kültür Başkenti Bursa

 

Tarihi dokusu, medeniyetlere ev sahipliği yapan tarihi mirası ve bugünün modern çağa ayak uydurmaya çalışan yapılarıyla Bursa sadece Türkiye’nin değil, dünyanın göz bebeği olan kentlerinden birisi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Bursa’da, Kültür Başkenti etkinlikleri Nevruz Bayramı kutlamaları ile başladı.

Bursa şenlendi.

Dünyanın dört bir köşesindeki Türk kültürü ve geçmişten geleceğe aktarılan Türk mirası Bursa’da sergilenmeye başlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, etkinliklerin resmi açılışı için Bursa’ya gelen Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Karimov, Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Nurkissa Dauyeshov, Kırgızistan Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanı Azamat Camankulov, Özbekistan Kültür Bakan Yardımcısı Murodjon Madjıdov, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, TÜRK-PA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva ve Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu László Kelle ile birlikte Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı makamında ziyaret etti.

Bursa’nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesiyle ilgili olarak kentimizdeki resmi kutlamalarda törenle başlatılmış oldu. Mehter takımının marşları eşliğinde Tophane Kale surlarından başlayan kortej yürüyüşü, yoğun katılımla gerçekleşti.

Bursa’nın en önde gelen folklor gösterilerden olan kılıç kalkan ekibi ve konuk ülkelerden gelen halk dansları ekipleri ayrı bir renk kattı. Vatandaşların da ilgiyle takip ettiği yürüyüş, Ertuğrulbey Meydanı’nda tamamlandı. Etkinliklerde mehter marşları ve kılıç kalkan gösterisi ilgiyle izlendi.

Törenlerin ev sahibi olan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursa, bu coğrafyanın gördüğü en büyük medeniyetin temellerinin atıldığı şehir. Bir cihan devletinin doğup, üç kıtaya yayıldığı şehir. Asya’dan Avrupa’nın derinliklerine kadar uzanan muhteşem rüyanın gerçeğe dönüştüğü şehir. Farklı medeniyetlere beşiklik eden şehir. Bursa, bir UNESCO şehri. Her şeyden öte bir Türk şehri. Dolayısıyla, Bursa’mızın Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının haklı gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Yaşadığımız heyecanın yanı sıra üstlenmiş olduğumuz sorumluluğun da farkındayız” dedi.

Bursa, Roma Bizans İmparatorluğunun yanı sıra Selçuklu İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış çok önemli bir şehir. Her sokağı ayrı bir tarih ve ata mirası kokan bu kentin sadece tarihi kalıntıları değil, kültürel mirası da Türk dünyasının pek çok ülkesine ilham kaynağı olmuş.

Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanının Bursa’ya verilmesi, bu kent için çok önemli bir fırsat. Bu fırsatın tanıtım ve ekonomik kazanca dönüştürülmesi gerekiyor. Sadece Türk dünyası ve Türk devletleri değil, dünyanın dört bir köşesinde yaşayan ve kendisini Türk kökenli olarak kabul eden insanlarımızın da umutları ve ümitleri var bu topraklar üzerinde.

Senelerdir Bursa adına konuşulan ama bir türlü fiili uygulamaya geçilemeyen turizm ve tanıtma adına da Kültür Başkenti etkinlikleri bizlere büyük katkı sağlamalı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.