SON DAKİKA
Hava Durumu

Mali Müşavirler AK Parti’yi avukatlar CHP’yi seviyor

Bugün siyasetin tam göbeğine isabet eden fakat, siyasi iç çekişme ve kısır dedikoduların bir kenara bırakıldığı ilginç tespitlerle dolu bir yazı yazmaya karar verdim. Siyasi partilerin üye dağılımlarıyla ilgili yapılan belirlemelerde ilginç t

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2014 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2014 11:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Bugün siyasetin tam göbeğine isabet eden fakat, siyasi iç çekişme ve kısır dedikoduların bir kenara bırakıldığı ilginç tespitlerle dolu bir yazı yazmaya karar verdim.

Siyasi partilerin üye dağılımlarıyla ilgili yapılan belirlemelerde ilginç tespitlere ulaşıldı. Örnek, ülkemizde bulunan 77 siyasi partiden en fazla üye sayısı 83 milyon 665 bin kişi ile iktidar Adalet ve Kalkınma Partisi’nde. Ana muhalefet CHP 973 bin 363 kişi ile ikinci parti.

Partiye üye olanların meslek guruplarına göre dağılımlarına bakıldığında, AK Parti’de yüksekokul mezunu üyeler arasında muhasebeci ve mali müşavirler ilk sırada. CHP’nin ilk sırasında ise avukatlar yer alıyor.

İşçilerin de en fazla üye oldukları parti iktidar AK Parti. Emeklilerin üye oldukları parti ise CHP olarak göze çarpıyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının verilerine göre, Türkiye’de faaliyette olan 77 siyasi parti bulunuyor.

77 siyasi partisinin en eskisi 1983`te kurulan Demokrat Parti (DP), en genç partisi ise 1 Ekim`de kurulan Gezi Partisi (GZP). DP`yi 1983`te kurulan MHP, 1984`te kurulan Millet Partisi, 1985`te izleyen DSP ve 1992`de kurulan İşçi Partisi (İP) izliyor.

Listede, iktidar partisi Ak Parti, ana muhalefet partisi CHP, MHP ve BDP`nin yanı sıra Türkiye İşsizler ve Emekçiler Partisi, Güven Partisi, İşçi Kardeşliği Partisi, Sağduyu Partisi, Yeni Dünya Partisi, Engelsiz Türkiye Partisi ile Esnaf ve Çiftçi Partisi gibi kamuoyunda pek bilinmeyen partiler de bulunuyor.

Bu partilerin pek çoğu tabela halinde duruyor. Yada, mevcut partisine kızan veya yönetim tarafından dışlanılan siyasetçilerin, kendilerine mevki, makam ve koltuk bulabilme adına kurdukları partiler.

Dikkat edilirse, listede yeni kurulan Anadolu partisi, Merkez Partisinin ismi yok. Çünkü, 2014 değerlendirilmesi henüz yapılmamış. 2014 sonuçları 2015 mart ayında açıklanacak.

Gelelim, siyasi partilerin üye sayılarına;

AK Partinin üye sayısı 8 milyon 83 bin 665,

CHP`nin üye sayısı 973 bin 363,

DP`nin üye sayısı 714 bin 333,

MHP`nin üye sayısı ise 364 bin 475

Saadet Partisi`nin 209 bin 737

DSP`nin 100 bin 682

BDP`nin 49 bin 938

BBP`nin 23 bin 398

İP`nin 16 bin 394

LDP`nin 6 bin 342

ÖDP`nin 4 bin 387

HDP`nin 487 üyesi bulunuyor.

Bursa özeline gelindiğinde ise, siyasi partilerin üye sayılarıyla ilgili herhangi bir tespit yok. Ama, yerel siyasi örgütlenme ile ilgili ip uçları var.

Örneğin, AK Parti’nin üyeleri, genellikle Demiryolu altı dediğimiz mahallelerden. Merkezde ise Yıldırım’da Davutdede, Yavuzselim, Atıcılar, Millet mahalleleri, Osmangazi’de Koğukçınar, Bahar, Zafer, Elmasbahçeler mahallelerindeki kayıtlar dikkat çekiyor.

CHP’nin üye profiline baktığımızda, Bademli’den Çekirge’ye, Orhanbey Mahallesi Heykel’e kadar geniş bir kitle var.

Eski siyasi yapı ile yeni siyasi olumlar karşılaştırıldığında ise, CHP’nin eski Demokrat ve Adalet Partililerin çok olduğu mahallelerde üye sayısını artırdığı, eskiden CHP’li üyelerin çoğunlukta olduğu Demiryolu altında ise bu kez iktidar AK Parti’nin açık ara önde olduğu gözleniyor.

Bu durumda, seçmenlerin siyasi tercihlerinin değiştiğinden söz edilmesi mümkün. Yada, göçlerin, CHP’yi bu bölgelerde zayıflattığı, yeni gelenlerin ise siyasi tercih olarak iktidara destek olmayı seçtikleri şeklinde de yorumlamak mümkün.

Her ne olursa olsun, Bursa seçmenin de eskiden Demokrat olanların şimdi sosyal demokrat oldukları, eskiden solcu olan, özellikle işçi kesimi ve orta gelire mensup insanların ise, sol düşünceden arınıp, yerine sağ görüşe hizmet eden AK Parti’ye yöneldiklerini gözleniyor.

Bu durum, Bursa’daki milletvekili tercihlerine de damga vurmuş gibi. Partiye kayıtlı üyelerin aksine en fazla avukat milletvekili bulunan parti 6 ile AK Parti. CHP’de ise bir tek avukat vekil var.

Bu tabloya baktığımızda ise, Bursa’da vekil sıralamasında avukatları tercih eden parti AK Parti olmuş.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.