SON DAKİKA
Hava Durumu

MHP’de buruk sevinç

Eski seçimlerde MHP’nin sloganları “ezber bozacağız” oluyordu. Bu seçimde ise “Bizimle yürü…” teması işlenmeye başlandı. Merhum Alpaslan Türkeş’in milli mücadele başlattığını belirterek kurduğu ve senelerdir Türk Siyasi hareketinin en önemli f

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2015 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2015 13:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Eski seçimlerde MHP’nin sloganları “ezber bozacağız” oluyordu. Bu seçimde ise “Bizimle yürü…” teması işlenmeye başlandı.

Merhum Alpaslan Türkeş’in milli mücadele başlattığını belirterek kurduğu ve senelerdir Türk Siyasi hareketinin en önemli faktörlerinden birisi olan Milliyetçi Hareket Partisi, 7 haziran seçimleri öncesinde Bursa’da meydanlara inen ilk parti oldu. Genel Başkan Devlet Bahçeli seçim çalışmalarının ikinci mitingini Bursa’da yaptı. Gökdere Kavşağı’nın miting için süslenmesi ve düzenlenmesi gayet iyi idi. Havanın yağmurlu olmasına rağmen miting süresince yağış gözlenmedi. Halkın ve partililerin alana geliş gidişlerinde hiçbir sorun yaşanmadı. Polis, kontrollü olarak alana girenlerin sayısını 8 bin 500 olarak kayıt altına alındığını duyurdu. Partililer alanda 20 bin kişinin varlığından söz etti. Yapılan değerlendirmelerde ise alanda 10 bin katılım gözlendi.

Fakat, alandaki değerlendirmelere bakıldığında, MHP şimdiye kadar Bursa’daki en büyük mitinglerden bir tanesini gerçekleşti. Çünkü, 2011 genel seçim mitinginden daha fazla katılım olduğu gerçek. MHP 2014 yerel seçimlerinde ise çok iddialı olmasına rağmen Bursa’da genel başkanın katılımıyla miting yapmamıştı. Bu nedenle son seçimle bu seçim arasındaki miting değerlendirmesini yapamıyoruz. Elimizde sadece 2011 verileri var. Ki, o mitingden sonraki seçimlerde MHP Bursa’da 3 olan vekil sayısını bir kayıpla 2 olarak kabullenmek zorunda kalmıştı.

Bu mitingin de değerlendirmesine bakıldığında, sadece MHP açısından değil, bütün partiler açısından seçim üstü yapılan mitingler, halkın partiye olan teveccühleri ve desteklerinin değerlendirildiği bir ayna niteliği taşımaktadır. MHP Gökdere meydanında umduğunu bulamadı. Çünkü, katılım, beklendiği ve teşkilatların açıkladığı kadar doyurucu olmadı.

Bu mitingin 7 haziran seçimlerinde sandığa nasıl yansıyacağına bakacağız. Belki, yağmur çamur halkın ulaşımdaki sıkıntıları katılımın azlığına yol açmış olabilir. Sandıklarda istenilen oylar alınabilir.

Geçmişteki miting alanlarının kalabalığı ile sandıklara yansıyan oy oranları arasındaki kıyaslama, ne kadar çok kalabalık varsa, o kadar sandıklarda fazla oy toplanması anlamına geldiğini artık bütün siyasi gözlemciler söylüyor. Biliyor. Halkımızda bu işin bilincinde.

MHP’nin ve milletvekili adaylarının heyecanlı olduğunu gördük. Halkında bu seçimlerde, genel söylemler ve eleştirilerden çok kendisini ilgilendiren, cebini ilgilendiren, yaşantısını ilgilendiren ekonomik vaatlere göre karar verecek olması, mitingdeki konuşmalar sırasındaki gösterilen tepkiler ve alkışlamalardan anlaşıldı.

MHP lideri Devlet Bahçeli, mitingdeki konuşmasını önce genel iktidarın eleştirilmesi ve Türkiye gündemi, ikinci bölümünü ise ekonomik paketler ve vaatler üzerine kurdu. Konuşmalarında siyasi rakibi Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan çok Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı direkt olarak hedef alan açıklamalar kullanması dikkat çekti.

Konuşmalarını yine yazılı metinleri okuyarak yaptı.

Bursa’yı tanıtırken yaptığı genel tanım beğenildi. Osmanlı’nın 400 çadırlık bir obadan cihan imparatorluğu çıkaran kent olarak Bursa’yı tanıtması ilgi çekti.

Bursalı seçmenlerden 7 haziranda MHP’ye oy vermelerini isterken, “oyunuzu birde MHP’ye verin. Bizimle beraber yürüyün” şeklindeki sözleri de alanı coşturdu.

Konuşmasının sonunda ise “iktidar yürüyüşümüzün ispatı, meydanlara sığmayan halkımızdır” sözleriyle alanda bulunanları selamlayan Bahçeli’nin Bursa mitinginden gayet memnun ayrıldığını söylemek mümkün.

Gelelim, meydanı dolduran vatandaşların görüşlerine. Doğumdan ölümü kadar hep MHP’li olacaklarını söyleyen guruplar, miting alanındaki katılım azlığının beklenilenin altında değil, çok üzerinde olduğunu, pek çok kişinin ise MHP’nin gerçek gücünün gösterilmeyip, mitingle ilgili geniş katılımın engellenmesi için rakamsal oyunlar oynandığını ifade ettiler.

Yani şunu söylemek mümkün. MHP’liler mitin alanındaki kalabalıktan memnun. Fakat, mitinge katılanların sayılarının belirlenmesiyle ilgili olarak sayısal oynama yapıldığına inanıyorlar.

Bursa mitingi, ufuktan yeni bir MHP iktidarının göründüğüne dair ne gibi ip uçları verdi?

İşte bu konuda iki ayrı değerlendirme yapmak mümkün.

Bahçeli’nin konuşması, alandaki coşkuyu tam olarak ortaya çıkarmadı. Oysa, MHP’li kadrolar slogan atmakta gerçekten uzmandırlar. Sürekli gösteri ve miting alanlarında olmaları nedeniyle bu konularda tecrübelidirler. Bursa mitinginde istenilen coşkuyu izlemek pek mümkün olmadı.

İkinci aşamada ise, mitingde genel başkanın ülke yönetimi ve genel siyasetle ilgili yaptığı değerlendirmelerde direkt olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik ifadeler kullanması alanda istenilen ve beklenilen tepkilere yol açmadı.

Bu alan, MHP’nin iktidara yürüdüğü mesajını verdi mi?

Sorusunun yanıtına ise tam olarak bir cevap verebilmek mümkün değil. 12 Eylül öncesi siyasetimizde bir Osman Bölükbaşıı olgunu vardı. Miting yaptığında meydanlarda her siyasi görüşten çok fazla insan toplardı. Çünkü, olaylarla ilgili çok iyi analizler yapar ve halkı coşturacak çok iyi sözler söylerdi. Ama bu insanlar oy vermeye geldiğinde halk arasında kullanılan sıfatıyla Pamuk Osman’a değil de başka partilere oy verirdi.

Mitingler partilerin güç gösterisi ve meydanların seslerinin sandığa yansıması olarak değerlendirdiğimizde ise, MHP’nin Bursa’daki durumunu gördük.

Umut vaat ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.