SON DAKİKA
Hava Durumu

ESGİN ‘MUHALEFET ŞOV YAPMA PEŞİNDE’

Yazının Giriş Tarihi: 12.01.2021 17:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.01.2021 17:02

Pandemi dolayısıyla insanların evlere kapandığı bir dönemde muhalefetin,yapılan çalışmaları istismar ettiği belirterek “açıklamalarıyla” bir anda dikkatleri üzerine çeken Ak Parti Bursa milletvekili Mustafa Esgin’le süreci konuştuk…

Özellikle CHP’nin  Pandemi sürecinde fırsatçılık mantığı ile hareket ederek Ak Partinin Bursa’da  bile en büyük yatırımlarla taçlandırdığı sağlık sektörüne kara çalmak istemesine en sert şekilde cevap veren Ak Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin,bir taraftan Pandemi sürecini değerlendirdi.Bursa’daki yatırımlar hakkında bilgi verdi…

Kısa bir sohbetin ardından,muhalefetin eleştirilerinin hedefinde olan “Pandemi süreci ile başlayalım “ ifadelerine kendiside bir Uzman Doktor olan Mustafa Eskin, “Yapılanları inkar etmek,bu millete haksızlık olur” dedi.

Röportaj-Ercan Akyıldız

 

O zaman bir hekim olarak Covit sürecini değerlendirirmisiniz..Yeterli mücadele yapıldı mı,yada yapılıyor mu?

Salgının ülkemizde görüldüğü ilk günden bu yana Devlet-Millet el ele yoğun bir mücadele içindeyiz. Elbette dünyanın yüzyılda bir karşılaştığı küresel salgın hepimizi çok boyutlu etkiledi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başta Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca olmak üzere hükümetimizin tüm bakanları süreç içerisinde tüm güçleriyle çalışıyor. Özellikle AK Parti ve MHP, Cumhur ittifakı..

Milletvekilleri olarak bizler de bu süreçte Ankara’da milletimizin yararına olan yasaların TBMM’den süratle geçmesi için yoğun bir çalışma içindeyiz. Bursa’da da bu süreç içerisinde her daim Milletimizin yanında olmaya, onların sorunlarına çözümler üretme noktasında gece gündüz demeden çalışma yürütüyoruz. İllerimizde de Valillerimiz öncülüğünde Büyükşehir ve ilçe Belediye Başkanlarımız, Sağlık Müdürlüğümüz ve elbette fedakâr sağlık çalışanlarımız özverili bir çalışma içindeler.

Son günlerde alınan önlemlerle son pikten itibaren vaka sayılarını 10 kat azaltmayı başardık.

Milletimizden bu fedakârlıkların boşa gitmemesi için salgınla mücadele kurallarına uymada daha fazla hassasiyet, daha fazla katkı bekliyoruz. Yaşanan zorlukların ve sıkıntıların elbette farkındayız. Amacımız, ülkemizi bir an önce bu salgın illetinden kurtararak asıl gündemimize çok daha fazla odaklanmak, tüm enerjimizi hedeflerimize ulaşmaya hasretmektir, bunu da hep birlikte başaracağız.

Bu noktada sanırım çözüm AŞI…COVİD aşısının ilk bölümünün Türkiye’ye geldiğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bizzat açıkladı.Yeterli oranda aşının Türkiye’ye ulaşmasını sağlanabilecek mi?

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca, Kovid-19 aşısı ile ilgili ilk anlaşmaları yaptıklarını duyurmuşlardı. Yapılan sözleşmeyle toplam 50 milyon doz aşı Nisan ayına kadar ülkemize gelecek. Ayrıca Biontec aşısıyla ilgili 4.5 milyon bağlantı yapıldı. Sağlık çalışanlarımızdan ve 65 yaş üstünden başlayarak, kademeli bir şekilde tüm toplumumuza aşı yapmayı planlıyoruz.

Bununla birlikte dünyada tüm aşı platformlarında aşı geliştirmeye çalışan ender ülkelerden biriyiz. COVID-19’a karşı yerli aşı geliştirme çalışmalarında TÜSEB desteği ile Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen COVID-19 aşı çalışmaları planlanan takvime uygun olarak devam ediyor. Nisanda ilk yerli COVID-19 aşımıza kavuşmayı ümit ediyoruz.

Yine bu süreçte sağlık yatırımlarının önemi bir kez daha ortaya çıktı.Ak Parti iktidarı döneminde Bursa’ya yapılan sağlık yatırımlarını bir kez daha açıklarsanız,bizde okuyucularımızla paylaşırız…

AK Parti iktidarlarıyla birlikte Bursa’mızda son 18 yılda 68 sağlık yatırımı hizmetini kentimize kazandırdık. Bu yatırımların 26’sı hastane olarak gerçekleşti. Büyükorhan’da yüzde 85’i tamamlanan hastanemizi kısa bir zaman içerisinde ilçemize kazandıracağız. Harmancık ilçemize yeni hastane yapılması için ihalesini yaptık. Yakın zamanda inşaatına başlayacağız. 750 yataklı Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin ikinci etap ihalesi yapıldı. Bununla birlikte Memleket Hastanesi bildiğiniz üzere fiziki ömrünü tamamlamıştı. Tarihi kimliğine uygun şekilde renovasyon proje ihalesi yapıldı. Buraya da 400 yataklı hastane yaparak Bursa’mıza kazandıracağız. Yapılan bu yatırımlarla Bursa’mızın 2030 yılına kadar sağlık ihtiyacı tamamen karşılanmış olacak.

Bir kentin olmazsa olmazları arasında yer alan “Ulaşım projelerine” yeterli kaynak ayrılıyor mu… Kısaca Ankara Pandemi sürecinde destek veriyor mu?

Bursa’nın planlanan yatırımları aynen ilerliyor. Salgın sürecine rağmen ulaşım projelerimizi aralıksız sürdürüyoruz.

Bursa’mızda yapımı devam eden kış turizminin merkezi Uludağ yolu 30 km tamamı yapıldı. Yol genişletme ve kavşak düzenlemeleriyle yep yeni bir hal alan yoldan 4 mevsim Uludağ’a çıkmak artık daha keyifli hal aldı.

Özellikle kış aylarında önemi bir kez daha ortaya çıkan dağ ilçelerine ulaşımın sağlanması için devam eden çalışmalar hangi aşamada…

Orhaneli yolu Doğancı Tüneli 2 km’lik tünel ve 200 metrelik viyadük çalışmalar tam gaz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde Doğancı Mahallesi tarafından ikinci portalimizi de açarak çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz. Kapıkaya Tüneli 4,5 km’lik çift tüplü tünelimizin de projesi tamamlandı. Yakın bir zamanda bu tünelin de yapım ihalesini gerçekleştireceğiz. Ayrıca Orhaneli-Harmancık arasındaki yolun ikmal ihalesi yapıldı. Çalışmalar başladı. Keles yolunda çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle önümüzdeki süreçte Çaybaşı mevkiindeki kamulaştırma çalışmaları bitmesi akabinde çevre yolumuzu gündeme alacağız.

İlçelerden “Karacabey Boğaz yolu” yapımında ilerleme kaydedilebildimi?

Karacabey Boğaz Yolu yine üzerinde önem verdiğiniz bir çalışmalardan birisidir. Geçtiğimiz yıl 10 km’lik yol genişletme ve yapım çalışmaları yapıldı. Kalan 20 km’lik yolun tamamlanması içinde yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Karacabey ova köyleri olarak ifade ettiğimiz Bandırma çıkışından Susurluk-Okçugöl’e kadar 28 km’lik yolun 14 km’sini önceki dönem Milletvekillerimizin gayretiyle tamamlamıştık. Yolun 7 km’lik kısmını tamamladık. Kalan 7 km’lik kısmı içinde çalışmalarımız devam ediyor.

Bilecik’i Bursa’ya bağlayacak olan Bilecik-Yenişehir yolunun akıbetini de soralım…

Bilecik-Yenişehir yolunu 1 saatten 30 dk’ya düşürecek yolumuzda hummalı çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki yıl bitirmeye hedefliyoruz. Gemlik ve Mudanya arasındaki sahil yolunda hummalı bir şekilde devam ediyor. Sadece bu yolu bitirmekle kalmayacağız. Mudanya-Trilye yolunu da tamamlayarak Trilye’den İzmir yoluna bağlantı yolunu da tamamlamış olacağız.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli projelerinden birisi olan ve geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hizmete açtığı 426 km’lik otoban İstanbul ile İzmir’i entegre eden ve Bursa’yı da önemli bir kavşak haline getiren ulaşım projemizdir. Bursa’mız ile İstanbul ve İzmir’i de birbirine entegre eden bir projedir. Otoban ile birlikte Bursa’ya daha fazla katma değer sağlanacak proaktif süreçleri yönetmek hepimiz için tarihi bir sorumluluktur. Bunun da çalışmaları içindeyiz.

Gelelim herkesin merakla beklediği “HIZLI TREN” projesine..Muhalefetin de kapsama alanında.Hızlı tren Bursa’ya gelecek mi?

Öncelikle ana muhalefet partisinin hızlı tren ve kent içi raylı sistem çalışmalarını siyasi şov haline getirerek polemik malzemesi haline getirmesini Bursa adına talihsizlik olarak nitelendiriyorum. Cumhuriyet tarihi boyunca Bursa’ya 1 metre raylı sistem yatırımı yapmamış bir siyasi partiye mensup kişilerin bu konuda eleştiride bulunması da ayrıca konunun traji komik boyutudur. Bursalılar yaptıklarımızı ve yapma gayreti içinde olduğumuz çok iyi biliyor. Ucuz polemikler ve siyasi şovlar yapmamın kimseye bir faydası yok. Bursa raylı sistemle ilgili adımlarını güçlü bir şekilde atmaktadır.

Gelinen noktadan bahsedelim isterseniz?

Bursa-Bilecik Hızlı Tren projesi yolcu taşıyabilen YHT hatlarının yanı sıra yük ve yolcu taşımacılığının birlikte yapılabildiği 200 km/h hıza uygun, çift hatlı Hızlı Tren projeleri geliştirilmeye başlandı. Bu noktada Bursa ve Osmaneli arasındaki hattın altyapısının yüzde 80’i tamamlanmış durumdadır. Bursa, 15 milyar dolarlık ihracatıyla ülkemizin en gelişmiş sanayi şehirlerinden birisidir. İhracatımızın yüzde 78’lik kısmını karayolu bağlantılı yapıyoruz. Bu kabul edilebilir birşey değil. Bu noktada Bursa ile Bilecik arasında inşa edilen hızlı tren hattını Bandırma Limanına kadar uzatılması yönünde geçtiğimiz ay hem de pandemi sürecine rağmen 9.5 milyar TL’lik önemli bir ihale gerçekleştirildi. Dış kaynaklı krediyle yapıldığı için finans sorunu da olmayan yatırımın en kısa zaman içerisinde tamamlanması için süreci yakından takip ediyoruz. Hattın tamamlanmasıyla birlikte Bursa Ankara arası 2 saat 15 dakikaya, İstanbul ile 1 saat 15 dakikaya inecek. Ayrıca, Bursa sanayimizin ürünleri sadece karayoluyla değil, raylı sistemlerle limanlara ve dünya pazarlarına çok daha hızlı ve kolay şekilde ulaşacak.

Tabi kent içi raylı sistem yatırımlarının da önemi her geçen gün artıyor…

Bursa’nın kent içi raylı sistem çalışmalarında aslında geriye doğru gidecek olursak eski Büyükşehir Belediye Başkanlarımızdan merhum Ekrem Barışık döneminden Teoman Özalp’ e, Erdem Saker’den Erdoğan Bilenser’e, merhum Hikmet Şahin Başkanımızdan Recep Altepe’ye kadar hepsinin gayretleri ve emekleri var. Bu vesileyle ahirete irtihal eden Başkanlarımıza Allah’tan rahmet, hayatta olanlara uzun ömürler dileyerek hepsine ayrı ayrı şükran borçluyuz. Geçmişten günümüze yapılan çalışmalarla 55 km’lik raylı sistem hattımız Bursa’mıza kazandırıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş ile bu dönemde kent içi raylı sistem hattımızda önemli çalışmalar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.

Bu dönemde yapılan sinyalizasyon ve optimizasyon yatırımıyla bekleme sürelerini 2 dk’ya indirecek ve yolcu kapasitemizi yüzde 60 arttıracak bir çalışma ile 55 km’lik raylı sitemimize 30 km daha eklenmiş gibi önemli olan çalışma Ocak ayında tamamlanıyor.

T2 hattımız Bursa’nın raylı sistemini kuzey aksında sağlıyor ve Terminale kadar uzanıyor. Buradan da daha sonraki süreçte Demirtaş’a sanayi bölgelerine kadar uzanacak ve yaklaşık 100 bin kişiye hitap edecek banliyö hattının ikmal ihalesi tamamlandı. Çalışmalar başladı. Yakın zamanda tamamlamayı hedefliyoruz.

Emek’ten Geçit hızlı tren istasyonu ve akabinde Şehir Hastanesi ve Doğanköy’ e bağlanacak olan yaklaşık 6 km’lik yer altı metro hattımızın projesini Büyükşehir Belediyemiz yaptı. Merkezi bütçeden projesi karşılanan hattımızın ihalesi yapıldı ve iş teslimi yapılarak çalışma başlanacak.

Tarımsal çalışmaları da yakından takip ettiğinizi biliyorum.Özellikle salçalık domates üzerinden yaşanan fiyat düşüşüne müdahaleniz oldu. Süreci anlatırmısınız? *_

Bursa çok yönlü bir şehir. Tarımsal potansiyelimiz de bu anlamda oldukça güçlü. Bunların başında da bence Türkiye’nin salçalık domates üretiminin yarısını karşılayan Karacabey ve  Mustafakemalpaşa bölgelerimiz geliyor. Bölgemizde tarıma dayalı sanayide çok sayıda ulusal markalarımız da var. Geçtiğimiz 2020 yılında sözleşmeli tarım alanı dışına ekilen salçalık domates üretiminde rekolte fazlalığı olunca fiyatlarda bir düşüş meydana geldi. Aslında bugüne kadar yapılmamış bir şeyi yaparak Türk Şeker üzerinden 50 bin ton alım yapacağımızı duyurarak sözleşmeli tarım fiyatları üzerinden alımı gerçekleştirdik. Bölgemizde 1 milyon ton salçalık domates üretimi olduğunu düşünürsek yapılan bu 50 bin tonluk alımla birlikte piyasayı yeniden regüle etmiş olduk. Bölge Milletvekili olarak sürecin başından itibaren içinde oldum. Uygulamada da çiftçi kayıt sistemine bağlı olan üreten çiftçilerimiz üzerinden gerçekleştirdik. Bu hamlemizle birlikte çiftçimizin 32 kuruşa düşen salçalık domates yeniden 56 kuruşa yükselmiş oldu. Burada 40 kuruş altı bir fiyatın zarar olduğunu düşünürsek bu bölgemizdeki çiftçilerimizde büyük bir memnuniyet oluşturdu.

Burada sadece Karacabey ve Mustafakemalpaşa değil Bandırma ve Susurluk bölgemizdeki çiftçilerimizde de büyük memnuniyet sağladı. Örnek bir müdahaleyle çiftçimizin menfaatine bir süreci gerçekleştirmiş olduk. Hep söylediğimiz bir şey var. Serbest piyasa demek üreticinin aleyhine bir süreci ortaya koymak ve üreticiyi zarar ettirmek değildir. Böyle bir manipülasyona kim girerse burada devlet varlığını ihsas eder. Elbette burada çiftçimizin ve üreticimizin menfaatine olacak sözleşmeli tarım modelini hayata geçireceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da her fırsatta ifade ettiği gibi; tarım bizim için bir milli güvenlik meselesi haline gelmiştir. Kendi kendine yetebilen bir ülke olarak tarımdaki bu potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirmenin mücadelesi ve gayreti içindeyiz.

Son olarak söylemek istediğiniz yada okurlarımıza vermek istediğiniz bir mesaj varmı?

Bizim 2023, 2053 ve 2071 olarak nitelendirdiğimiz hedeflerimiz var. Bu hedeflerimiz sadece bir siyasi partinin değil, 83 milyon Türkiye’nin hedefleri, aziz milletimizin hedefleridir. Bursa, bu hedeflerin odak noktasındadır. Bu hedeflere Bursa olmadan ulaşamayız.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyoner liderliğiyle, ülkemizle birlikte Bursa’mızın da gelişmesi, kalkınması ve refahının artması için 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda hizmet siyasetinin en güzel örneklerini ortaya koymak adına, aziz milletimize ve geleceğimiz gençlerimize yeni eserler bırakacak olmanın heyecanını yaşıyoruz.

Teşekkürler sayın Esgin…

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.