SON DAKİKA
Hava Durumu

Müşteri nasıl elde tutulur?

Her şirketin üzerinde önemle durması gereken konuların başında iyi bir iş planı ile iyi hazırlanmış bir pazarlama stratejisi gelmelidir. Genel ekonomi literatüründe bir kurumun başarısının ardındaki dört temel direkten biri şüphesi paza

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2014 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2014 10:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Her şirketin üzerinde önemle durması gereken konuların başında iyi bir iş planı ile iyi hazırlanmış bir pazarlama stratejisi gelmelidir.

Genel ekonomi literatüründe bir kurumun başarısının ardındaki dört temel direkten biri şüphesi pazarlamadır.

Pazarlamanın ardından inovasyon, sağlam bir kurum kültürü ve mantıklı bir liderliktir geldiği yıllardır okuduğumuz kitaplarda yer alır. Pazarlamanın uzun uzadıya tanımı mevcut müşterileri tanımlamak, onları cezbetmek, yenilerini kazanmak ve mevcut olanları elde tutmak şeklindedir.

Pazarlamanın kestirme yoldan tanımı ise mevcut müşterileri elde tutmak ve yenilerini kazanmaktan ibarettir. Bir şirketin başarılı olabilmesi için gerekli ilk faktör ne insanlar, ne planlar, ne ürünler, ne finansman, ne de misyondur.

İlk faktör, daima müşterilere sahip olmaktır.

İşte bu yüzden pazarlamanın kökten bir önemi vardır ve bu köklü önem bütün sivil toplum kuruluşları için de geçerlidir. Geçenlerde okuduğum bir araştırma sonucuna göre müşteriyi elde tutmanın 15 yolu olarak bir tespit yapılmış. Altı çizilmesi gereken birçok konunun yer aldığı bu metotları da sizlerle paylaşmak istiyorum.

İşte size müşterinizi elde tutmanız için 15 değerli ipucu ;

1- Çalışanların her birinin, bugün ve yarın mevcut müşterilerin elde tutulması ve yeni müşterilerin kazanılmasıyla kendi yaptıkları işin doğrudan veya dolaylı yoldan nasıl ilişkili olduğunu net bir şekilde bilmesi gerekir. Eğer şirket içinde herhangi bir işi yapan kişi, müşterilerin nasıl elde tutulduğu ve yeni müşterilerin nasıl kazanıldığını bilmiyorsa o zaman bu kişi ya kötü yönetiliyor ya kötü eğitilmiş ya da şirkete dışarıdan iş yapan biri demektir.

2 – Şirketin nasıl para kazandığı ve her gün para kazanmak için neler yapması gerektiği net olarak tanımlayın.

3 – Müşterinin, “Niçin satın alması gerektiğini özel olarak anlatan mesajlar” verin. Mesela, “Bu işinizi daha iyi görür” demek anlamsızdır. Burada “bu” ve “daha iyi” ne anlama geliyor? Bu kelimelerin hiçbir anlamı yok. Oysa,“Size bir ayda 1.000 lira tasarruf ettirir” demek müşterinin ilgisini çeker.

4 – Pozitif marka farkındalığı yaratmaya bütçe ayırın ve yatırım yapın.

5 – İşe sürekli olarak rainmaker (yağmur yağdırıcılar) alın. Çünkü bu gibi satış elemanları, şirkete muazzam gelir kapıları yaratır. Yeni işler ve yeni müşteriler bulurlar.

6 – Bütün satış elemanlarını, satış ekibinin liderlerini ve herkesi istikrarlı bir şekilde eğitin.

7 – Prim planlarını artan brüt satış kâr üzerinden yapın.

8 – İmalat veya şirket içindeki kalite departmanı tarafından değil müşterilerce tanımlanmış ürün kalitesine dikkat edin.

9 – Brüt kâr marjı oranı hedefine göre değil, müşterinin ürünü satın almasından elde ettiği dolar cinsinden değerle fiyatı belirleyin. Sunulan değere göre fiyat biçmek ve kârı artırmak önemlidir.

10 – Tüm satış elemanlarını müşterinin yaptığı yatırımın geri dönüşünü hesaplayabilecek şekilde eğitin.

11 – Şirket sahibi ya da yönetici olarak en seçkin 100 müşteriyi ziyaret edin ve en azından birini yemeğe götürün ya da toplam gelirlerin yüzde 80’ini oluşturan müşterileri ziyaret edecek şekilde 12 aylık bir çizelge hazırlayın.

12 – Zengin ve çeşitlendirilmiş bir yeni ürünler çıkarmaya devam edin.

13 – Müşterileri dinleyin. Sizin ürününüz yerine hangi ürünleri aldıklarını tespit edin ve bunu belirlemek için bütçe ayırıp yatırım yapın.

14 – Sosyal medya hakkında sağlıklı araştırma yapın. Facebook gibi yerlere verilen reklamların dönüşü olup olmadığını araştırın. Pazarlama çılgınlıklarına kapılmayın.

15 – Piyasaya sizinkinden yeni teknolojilerin sızıp sızmadığını araştırmaya yatırım yapın.

GÜNÜN SÖZÜ;

Hayatta en büyük zevk başkasının ‘Yapamazsın’ dediğini yapmaktır. Walter Bagehot

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.