SON DAKİKA
Hava Durumu

Öğrencinin derdi barınma

ÖSYM sonuçları açıklandı. Hayatımızın sınavının final bölümünü tam tamamladık derken, aslında bu sınavın final değil, hatta çeyrek final bile değil, yeni bir başlangıç olduğunu gördük. Üniversite öğrencileri, sınavı kazandılar. Tercih yapıp okullarına yerleştiler. Pandemi nedeniyle 2 eğitim dönemi için öğrenciler rahattı. Pek çok öğrenci, üniversiteye yakın mahallelerden tuttukları evlerini, pandemide boş yere kira ödememe düşüncesiyle

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2021 06:55
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2021 06:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

ÖSYM sonuçları açıklandı. Hayatımızın sınavının final bölümünü tam tamamladık derken, aslında bu sınavın final değil, hatta çeyrek final bile değil, yeni bir başlangıç olduğunu gördük.

Üniversite öğrencileri, sınavı kazandılar. Tercih yapıp okullarına yerleştiler. Pandemi nedeniyle 2 eğitim dönemi için öğrenciler rahattı. Pek çok öğrenci, üniversiteye yakın mahallelerden tuttukları evlerini, pandemide boş yere kira ödememe düşüncesiyle boşalttı. Çünkü, okula gitmiyorlardı. İnternet olan her yerden de eğitime katılma imkanı olduğu için boşu boşuna ev kirası ödemek, aile bütçesine büyük yara açıyordu.

Bu yüzden öğrenci evleri boşaldı. Ev sahipleri, iki yıldır kira alamamanın derdine düştüler. Pandemi önlemleri gevşedi. Üniversiteler ve okullarda yüz yüze eğitim yapılacağı açıklandı. Öğrenciler de ev telaşına düştüler. Çünkü, 6 veya 8 kişilik öğrenci yurtlarında bir tek tuvalet ile tek banyosu paylaşmak istemiyorlar. Gurbetten gelip bu duruma mahkum olan öğrenciler ise vakit darlığı nedeniyle bazen insani ihtiyaçlarını bile barındırıldıkları öğrenci yurtlarında karşılayamıyorlar. Geriye tek çare kalıyor, üç bey arkadaş birleşip, ev kiralamak.

Yaz ayları boyunca özellikle yeni evlenecek çiftlerin ev arayışında ortaya çıkan yüksek oranlı kira zamları, şimdi ise üniversite öğrencilerinin kiralık arayışıyla yeni bir boyuta taşındı. Bir yandan azalan kiralık evler, diğer yandan ‘fahiş’ şekilde artan kiralar şehirlerin en büyük sıkıntısı haline geldi. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere hemen her şehirde dikkat çeken kiralar, önlenemez bir yükseliş içinde. İstanbul gibi şehirlerin belli başlı ilçelerinde yaşanan artışlar dışında, alt gelir grubu ve orta gelirlinin yoğunlaştığı ilçelerde de 2020-2021 yılları arasında sadece bir yıllık farklar yüzde 100’ü aştı. Daha yüksek gelir gruplarının yoğunlaştığı ilçelerde ise bu oran yüzde 290’a tırmandı. Gayrimenkul / emlak uzmanları, yeni arz piyasaya girene kadar 1 ila 2 yıllık dönemin kira piyasasında oldukça zorlu geçeceğini ifade ediyor.

Son 1 yıl içerisinde kiralık konut kategorisinde yüzde 50’nin üzerinde artışın yaşandığı 50 mahalleyi sıraladı. Endeksten elde edilen verilere göre, son 1 yıl içerisinde kiralık konut kategorisinde ortalama metrekare fiyatındaki en yüksek artış yüzde 290 ile Sarıyer’in Rumeli Hisarı semtinde gözlemlendi. Daha alt gelir grubunun tercih ettiği Şişli Kuştepe ve Beyoğlu Kuloğlu semtleri ise yüzde 50 kira artışıyla listede yer aldı. Şimdi, bu bölge Boğaziçi Üniversitesi’nin bulunduğu mahalle. Öğrenciler, genelde gecekondu veya üst üste yapılan binaların bulunduğu, tapuları bile olmayan evlerde barınıyorlar.

Bu mahallenin yüzde 80’i kaçak. Ama, öğrencilerin, okul yurtlarının yetersizliği, kalabalığı ve bakımsızlığı, pahalı olması gibi nedenlerle evlerde yaşamayı tercih ediyorlar.

Bu nedenle gecekondu veya dar sokaklarda, güneş ışığı bile alamayan evlerde oturmak zorunda kalan öğrenciler, emsallerine göre parası yüzde 300 civarında yüksek oranlı kira bedeli ödemek zorunda kalıyorlar. Emlakçılar, “bölgemizde pandemin yaşattığı kapanma süreçleri ve ekonomik krize dayanamayarak birçok yurt kapanmıştır, mevcut kalan yurtlarda fiyatlarına 1.5 yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 100 yakın fiyat artışı gerçekleşmiştir. Bu nedenle kiralık talebi yüksek, fiyat da artıyor” dedi.

Evet, gençler, yarınımızın güvencesi olan gençlerimiz, böylesine zor, güç ve ağır şartlar altında eğitimlerini devam ettirmek zorunda kalıyorlar. Bu konunun çözümü ise, bir tek tuvalet ve banyonun yer aldığı 6 veya 8 kişilik yataklı öğrenci yurtları değil, sağlıklı ortamlarda en fazla 3 kişilik odalı öğrenci yurtlarının yapılması ve öğrencilerin buralarda barındırmasıyla mümkün olabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.