SON DAKİKA
Hava Durumu

RAMAZAN AYINDA YAPILMASI GEREKENLER

Yazının Giriş Tarihi: 11.04.2021 09:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.04.2021 09:13
Onbir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı geldi. Maneviyat dünyamızı harekete geçirecek olan bu mübarek ayın feyz ve bereketinden istifade etmek şüphesiz son derece önemlidir. İnsan hayatının iki vechesi vardır. Birincisi maddi yönü diğeri ise manevi yönüdür. İnsan günlük dünyevi koşuşturmalar içinde manevi yönünü ihmal edebilmektedir. İşte Ramazan ayı insanın manevi açıdan kendisine çekidüzen vermesi gereken mübarek bir aydır.
***
Bu ayda kendimizi ciddi bir şekilde murakabe altına almamız gerekiyor. Namaz kılanlar ibadetlerini daha da arttırmalı ve varsa kaza namazlarina ağırlık vermelidirler. Bunun haricinde Kuran-ı Kerim okumalı, nafile ibadetlere yönelmeli ve bu aya mahsus fitrelerini vermeli, zekàtlarınî hesaplamalı va vakitlice fakir fukaraya vermelidirler. Diğer taraftan bu ayda ihtiyaç sahiplerini daha fazla gozetmeli, onların gururunu kırmadan yardımda bulunmalıyız.
Oruç İslam’ın beş şartından birisidir. Müslümanlar bu ibadetlerini severek yapmakta, Ramazan ayının feyz ve bereketinden istifade etmeye çalışılmaktadır. Ancak burada dikkatleri çeken bir durum vardır. O da namaz konusudur. Farz olan oruç ibadetin yapan bazı Müslümanlar maalesef namaz konusuna aynı hassasiyeti göstermiyorlar. Halbuki namaz dinin direğidir ve namazsız Müslümanlık eksiktir. Müslümanları gayrımüslümlerden ayıran en önemli özellik namazdır. Bu nedenle oruç tutup da beş vakit namaz kılmayanların bu mübarek ayı fırsat bilerek namaza başlamaları son derece hayırlı ve olması gereken manevi bir vazifedir.
Bu sene salgın hastalık nedeniyle camilerde ibadetlere de kısıtlama getirildi.
Geçen sene vakit namazları ile birlikte cuma namazları da Diyanet İşleri Başkanlığı fetvası üzerine camilerde kılınmamıştı. Şimdi ise vakit namazları ile cuma namazları maske ve sosyal mesafeye uyularak camilerde eda edilebiliyor. Ancak Diyanetin açıklamasına göre bu sene yatsı namazı camilerde kılınabilecek ama teravih ile vitir vacip namazı ise evde kılınabilecek.
Burada dikkat edilmesi gereken konu, nasılsa camilerde kılınmıyor diye teravih namazının evde kılınmasından vazgeçmemektir. Çünkü Peygamber Efendimiz (SAV) teravih namazını devamlı kılmıştır.
***
Ramazan ayı bizi ruhen yüceltmelidir. Bu mübarek aydan ziyadesi ile istifade etmenin yollarını aramalıyız. Manevi yönümüzü kuvvetlendirmek için Ramazan ayı büyük bir fırsattır.
Ramazan ayına mahsus mukabele ve itikaf ibadetlerine de durumu müsait olan Müslümanlar katılmalıdır. Bunların ecri ve mukâfatı da çoktur.
Allah bizleri Ramazan-ı Şerif’in feyz ve bereketinden istifade eden kullarının zümresine ilhak eylesin.
Bütün İslâm âleminin Ramazan aylarını tebrik ediyorum…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.