SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlık olsun

UNESCO tarafından dünyanın 41 ayrı ülkesinde yapılan insanların düşüncelerini belirleyen ve kendileri için en önemli düşündükleri olgunun ne olduğu sorusuna aranılan cevap “sağlık olsun” şeklinde çıktı. Türkiye’de de insanların en fazla önems

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2015 09:52
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2015 09:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

UNESCO tarafından dünyanın 41 ayrı ülkesinde yapılan insanların düşüncelerini belirleyen ve kendileri için en önemli düşündükleri olgunun ne olduğu sorusuna aranılan cevap “sağlık olsun” şeklinde çıktı.

Türkiye’de de insanların en fazla önemsedikleri ilk üç olguya baktığımı4zda, ilk sırada sağlık, ikinci sırada aile, üçüncü sırada ise ekonomik kazançlar geliyor.

Yani, gelişmiş dünya ülkelerindeki sıralamada ilk sırayı tutturduk. İkinci ve üçüncü sıralarda bizim Türk aile yapısı ve ataerkil toplum olma özelliğinin ön plana çıkarken, dünyanın diğer ülkelerinde sağlık ilk sırada, ikinci sırada para ve ekonomik güç, üçüncü sırada ise eğitim çıkıyor.

Türkiye’de sağlık hep tartışılan bir hizmet alanı. Hastaneler tartışılıyor. Doktorlar tartışılıyor. Özel hastaneler tartışılıyor. Hasta bakım ve tedavileri tartışılıyor. Ameliyatlar tartışılıyor. Hastaneler tarafından, hastalarda yapılmayan ama yapılmış gibi gösterilen bir takım tedavilerle ilgili devlet kasasından haksız yere alındığı iddia edilen paralar tartışılıyor.

Nedeni, sağlık alanındaki en fazla gider, devlet eliyle, yani Sosyal Güvenlik Eliyle yapılıyor. Özel hastanelerin yanı sıra Devlet Hastanelerinin de Kamu Sağlık Birliği’ne devir edilmesiyle, kamu hastanelerinin de döner sermayeye bağlanması yüzünden, sağlık giderlerimiz sürekli gündemde.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa milletvekili adayı. Bursa’ya sık gelip, sağlık sorunlarıyla ilgili, ülkenin genel politikalarıyla ilgili anlatımlarının yanı sıra yerel bazdaki sağlık sorunlarına ve diğer sorunlara değinip, seçmenlerden destek istiyor.

Bursa’da sağlık alanında arzu edilen hizmetleri alabilmiş değil. Yoğun Bakım Ünitelerinin eksikliği sürekli gündemde. Hastalar, merkezde yer bulunmadığı için ilçelere doğru gezdiriliyor. Bazıları ise yakın illere nakil ediliyor.

Sağlık alanında aslında yazılması gereken çok önemli olaylar var. Hastane-hekim ilişkileri. Hasta-doktor ilişkileri. Özel sektörün hastaları müşteri gibi görüp otel fiyatlarına tedavi hizmeti vermesi. Hatta, bu hizmetin Sağlık Turizmi ismi altında dillendirilip, yeni ticaret kapılarının aralanmaya çalışılması. Geçmiş yıllarda bazı kişilerin deneyip başarılı olamadıkları bazı sermaye guruplarının sağlık alanında kendilerine yeni bir tekel yaratabilme adına, hayali projelerle halkın kafalarının karıştırılması. Bu kişilerin siyasi kimliklerle iktidar partisinde kendilerine güç ve kuvvet bulmaları..

Bütün bunlar, hemen akla gelebilen, Bursa’nın sağlık sorunlarından bazıları. İnceleyip, araştırma yaparsak, öyle sanıyorum ki, benim köşemdeki yer değil, gazetemizin bir haftalık bütün sayfaları sağlık alanındaki sıkıntıların anlatılıp, yazılıp çizilmesine yetmez.

Yine de sağlık olsun. Allah bugünlerimizi aratmasın.

Sağlık alanında birde organ nakli ile ilgili sıkıntılar var. Ki, bu konu, çok yakın zamanda Bursa kamuoyuna bomba gibi düşecek.

Şimdilik bu kadarını yazıyorum. Seçim öncesinde olayları gündeme getirip, Türkiye’nin milyonlarca lira para harcayıp reklam yaparak, kamu spotları hazırlayarak halkın organ bağışına davet edilmesine rağmen, organ bağışıyla ilgili olarak nasıl bir engellemelerin yaşandığına dair somut olayların anlatımını seçim sonrasına bırakıyorum.

Sağlık herkes için gerekli.

Elimiz ayağımız tutuyor.

Çok şükür.

Sağlık alanından gelelim, ülkemizdeki otomobil kullanımı ve Türk insanının hangi otomobilleri kullandığına.

Bu konuda, Devlet İstatistik Kurumu bir araştırma yapmış. Türkiye genelinde yerli üretim otomobiller ilk sırada. İthal otomobiller ise üçüncü sırada yer alıyor.

Bursa’ya yaktığımızda yine Bursa’da üretilen Renault Marka otomobil 78 bin 579 adet kullanım ile birinci. İkinci sırada Fiat gurubu tarafından üretilen otomobiller var. 68 bin 990 kişi Fiat marka otomobil kullanıyor. Üçüncü sırada 56 bin 759 adet ile Ford, dördüncü sırada 42 bin 596 adet ule Tofaş Gurubu otomobiller yer alıyor.

Aslında Tofaş ve Fiat Gurubu otomobillerin aynı marka ile satışa sunulduğunu hesaplarsak Bursa’da bu gurup yüzde 234 ile birinci sırada yer alıyor.

Bursalı ithal otomobillerden Hyundai’yi 32 bin 411 adet, Peugeot’u 27 bin 268 adet, Volkswagen’i 25 bin 696 adet, Opel’i 23 bin 085 adet, Toyota’yı 16 bin 665 adet, Mercedes’i ise 15 bin 033 adet olarak kullanıyor.

Araçlarla ilgili trafik kayıtlarındaki rakamlar böyle.

Mayıs ayının ilk günleri yaşantımız için çok önemli. 1 Mayıs İşçi Bayramı. 3 Mayıs Türkçülük Bayramı. 3 Mayıs yine Dünya Basın özgürlüğü günü. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı. Mayıs ayının ikinci haftasının Pazar günü anneler günü.

İlkbaharın son ayı olan Mayıs, yaşantımızın da en hareketli geçen ayı.

Mayıs ayında, Bursa 8 Mayısta MHP genel Başkanı Devlet Bahçeli, 16 Mayıs’ta AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 23 Mayısta CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu seçim meydanında ağırlayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.