SON DAKİKA
Hava Durumu

Sigara yasakları

Yazının Giriş Tarihi: 13.12.2022 08:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.12.2022 08:39

4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapan 5727 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, TBMM’de 3.1.2008 tarihinde kabul edilmiştir. Bu kanunla beraber kapalı mekânlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmıştır.

4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun ile bugün birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kamuya açık tüm kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketimi yasaklanmıştır.

Kanuna göre cafe, bar, lokanta, kahvehanelerin açık alanlarında Sigara içilemez. Birçok yerde tütün ürünlerinin tüketilmesini yasaklayan kanuna göre; lokanta, kahve, cafe, kafeterya, bar, disko, kulüp, gazino vs. gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler de yasak kapsamındadır.

Sigara içilen ortamlarda havada dolaşan dumanın içinde pek çok zehirli maddelerin bulunduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.Sigara kullanmayan birisi sigara dumanına maruz kaldığında pasif içici gurubuna girmekte ve sağlık açısından risk altında bulunmaktadır.Sigara kullananlar hem kendi sağlığını hem de çevresinde bulunanların sağlıklarını tehlikeye atmaktadır.

Kapalı yerlerde sigara kullanımı yasaklandığı ilk aylarda sıkı bir denetim yapıldığını,işyerlerinde görsel afişler asıldığını ve bu yasak maddesine uymayıp sigara içenlere de para cezası kesildiğini hep birlikte görmüştük.

Geçenlerde Bakırcılar Çarşısı, Kapalı Çarşı,Uzun Çarşı,Tuz pazarı,Kayhan hattında bir yürüyüş yapmıştım.Her gün insan yoğunluğunun olduğu bu çarşı bölgesinde sigara içenleri görünce çok rahatsızlık duydum.Oysa ki bu tür yerlerde sigara içmek yasaktır.Denetlemeyi Bursa İl Sağlık Müdürlüğü mü,Zabıta yada başka birisi mi yapıyor, bilmek istiyorum.Şikayet hattı harici belirli bir denetleme takvimi var mıdır? Denetleme sorumluğu olan kurumlar en son çarşı bölgesini ne zaman denetledi?

***

Malum havaların soğumasıyla birlikte konutlarda ısınma için kullanılan enerji kaynaklarında mutlaka artış olmuştur.Kentin her bölgesinde doğalgaz olmadığı için bazı konutlar odun,kömür ve elektrikli ev aletleriyle ısınma sağlanmaktadır.Odun ve kömürün hava kirliliğine sebebiyet verdiği ve birim fiyatlarındaki artış sebebiyle bazı evlerde soba kullanılmasını imkansız hale getirdi.Hal böyle olunca belirli zamanda elektrikli ısıtıcılar kısa zamanda olsa geçici olarak kullanılmaktadır.

Kentimizde, konutlarda borcunu ödeyemeyen elektrik aboneleri var mıdır?

Konutlarda borcunu ödeyemediği için elektriği kesilmiş aboneler var mıdır? Şayet varsa bu abone sayısı kaçtır?

Maddi imkansızlıklar sonucunda borcunu ödeyemeyen aboneler için Uludağ Elektrik Dağıtım (UEDAŞ)  nasıl bir yol izliyor? Bu tür soruların cevabı mutlaka bulunmaktadır.

Ekonomik şartlar kış mevsimlerinde dar gelirli ailelerde endişeye sebebiyet vermekte ve bu bakımdan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın verdiği desteği çok önemli buluyorum.

İnsanların temel hakkı olan barınma ve beslenmenin yanında böyle soğuk günlerde ısınmanın da temel hak ve zaruri ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.