SON DAKİKA
Hava Durumu

TARİHİ ÇARŞI VE HANLAR BÖLGESİ’NDE SONA DOĞRU

Yazının Giriş Tarihi: 11.05.2022 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.05.2022 08:06

Atalarımız ne demiş; “At binenin kılıç kuşananın” diye.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da bu minval üzere hedefe kilitlenmiş durumda.
Olurdu olmazdı derken geçen gün büyük bir adım daha atılarak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin Çarşıbaşı Projesi içinde yer alan ve uzun zamandır yıkılıp yıkılamayacağı tartışılan Boyner binası da yıkılarak hedefe iyice yaklaşıldı.
Bilindiği gibi daha önce de Kızılay binası ve etrafı yıkılarak temizlenmişti. Boyner binası en sona kaldığı için bu işin finali de Boyner binasının yıkılması ile yapıldı. Bu konuda basın da davet edilerek başkan Alinur Aktaş tarafından açıklamalar yapılarak bilgi verildi.
Gerçekten de bu konu uzun süredir tartışılıyordu ama sonunda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin dediği oldu.
***
Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’da birçok tarihi eser de bulunmakla birlikte Ulucami çevresinde konumlanmış olan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi apayrı bir güzelliğe ve öneme sahiptir. Ancak gelin görün ki zaman içinde tarihi dokunun etrafı çarpık kentleşme örnekleriyle doldu taştı. Böylelikle başta Ulucami olmak üzere tarihi çarşı ve hanlar görünmez oldular. Ve maalesef uzun yıllar boyu gelip geçen yerel yönetimler de bu konuda taşın altına ellerini koymaktan imtina ettiler. Adeta kıllarını kıpırdatmadılar.
Sol kanattan gelen belediye başkanlarının tarihi mirasla pek ilgisi olmadığı için bu işlerle ilgilenmek yine AK Parti belediyelerine kaldı.
20 seneye yakın zamanda birçok tarihi eser küllerinden yeniden doğdu. Kaderine terkedilmiş tarihi yapılar aslına uygun bir şekilde restore edilerek Bursa’nın turizm envanterine kaydedildi. Recep Altepe’nin bu konudaki çabalarını inkar edemeyiz. Recep Altepe’den sonra görevé gelen Alinur Aktaş da milli ve manevi değerlere bağlı Bursa sevdalısı birisiydi. Tabii ki onun da projeleri vardı ve en önemli zamanlarını Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin yeniden düzenlenmesi çalışmalarına ayırdı. Cumhuriyet Caddesi’nin güneyinden batısında kadar yer alan bölgeyi tüm çıplaklığıyla ortaya çıkarmak üzere olağanüstü gayret sarfetti. Bu uğurda onlarca bina yıkıldı. Boyner binası ile birlikte de bu yıkım işi neredeyse nihayet eriyor.
Şimdi yanından geçerken gördüğümüz kadarıyla ortaya çok güzel bir görüntü çıkacak. Buraya bir meydan yapılacağını da aklımızdan çıkarmayalım. Adı da Osmanlı’ya yakışır şekilde Ertuğrulgazi Meydanı olacak.
***
Bana göre Alinur Aktaş’ın bu dönemdeki en büyük eseri bu olacaktır. Gelecek nesiller de kendisini rahmetle anacaktır.
Demek ki neymiş; ecdat yadigarı eserleri ancak ecdadinı seven ve onlarla gurur duyan insanlar yaşatır.
Bir Bursa sevdalısı olarak Bursa’nın değerlerine sahip çıkan Alinur Aktaş’ı tebrik ediyorum.
Bundan sonra da Bursa için canla başla olan çalışmalarının takipçisi olacağız.
Yapacağı hayırlı hizmetleri de “Marifet iltifata tabidir” deyip destekleyeceğiz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.