SON DAKİKA
Hava Durumu

Temayül heyecanı adayları sardı

Siyasi partilerdeki heyecan devam ediyor. 7 Haziran seçimlerinde milletvekili adaya olabilmek için parti merkezlerine aday adaylığı başvuruları sürüyor. Aday adaylığı başvurularını tamamlayan Ak Parti’de, teşkilat içi eğitim ve çalışmalar var

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2015 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2015 12:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Siyasi partilerdeki heyecan devam ediyor. 7 Haziran seçimlerinde milletvekili adaya olabilmek için parti merkezlerine aday adaylığı başvuruları sürüyor.

Aday adaylığı başvurularını tamamlayan Ak Parti’de, teşkilat içi eğitim ve çalışmalar var. Memuriyetten istifa edip aday adayı olanlar, kendilerini parti teşkilatlarına tanıtma çabasındalar. Parti teşkilatlarında olup,aday adaylığı için istifa edenler, partililerin her ne kadar kendilerini tanıdıklarını düşünseler bile, adaylık vesilesiyle ziyaretlerini sürdürüyorlar. Dostlar alış verişte görsün misali çalışanlarda var. Dosyalarını verdikten sonra kenara çekilip, beklemeyi tercih edenler de var.

En önemlisi, kenarda bekleyenler ile mahalleleri, köyleri ziyaret edip, parti teşkilatlarında kucaklaştıklarını belirtenler in hepsi heyecanlı.

Adaylarla ilgili ilk aşama dosya verme süresi idi. Bu çalışma tamamlandı. Şimdi ikinci sırada temayül yoklaması var. Pazar günü teşkilatlar oy kullanıp 226 aday adayı arasından kimleri vekil görmek istediklerine dair 18 tane isim yazıp, irade beyanında bulunacaklar.

Bu temayül yoklaması, teşkilatlarda tanınan, sevilen, sayılan adaylar için çok önemli. Genel Merkez ise, temayül yoklamasının adaylarla ilgili değerlendirmelerde 20 puan tutacağını, temayülde ilk sıralarda çıkmanın avantaj olmasına rağmen, ilk sıralarda çıkmayan aday adaylarının da şanslarının listeler açıklanana kadar devam edeceğini söylüyorlar.

İktidar Ak Parti yönetimi 2002 yılından bu yana aday adaylarıyla ilgili 5 ayrı değerlendirme üzerinden aday belirlemesi yapıyor.

Birinci sırada, teşkilatların istemleri var. Yani temayül. Buna 20 puan veriliyor.

İkinci sırada halkın tanınırlık anketleri var. Buna da 20 puan veriliyor.

Üçüncü sırada, kamuoyu anketlerinde halkın aday adaylarından isimleri söyledikleri var. Bu değerlendirmeye de 20 puan veriliyor.

Dördüncü sırada, aday adayının partiye kazanımlarının neler olacağı var. Bu sadece siyasi görüş olarak değil, mesleki bilgi, beceri, toplumsal ve STK çalışmaları yönünden değerlendiriliyor. Bu değerlendirmede 20 puan.

Geri kalan beşinci değerlendirmelerde ise, aday adayının aile ve yaşantısı, sosyal ilişkileri ve güvenlik bilgileri önem taşıyor.

Böylece, aday adayları yüz üzerinden aldıkları puanlara göre sıralanıyor.

CHP önseçime hazır. Kulağımıza gelen söylemlere göre, CHP’deki önseçimle ilgili rakamsal olarak sıkıntılar var. İl Yönetimi önseçimde oy kullanacakların sayısının 10 bin civarında olduğunu söylüyor. Genel Merkez ise bu rakamın 5 bin civarında olduğunu söylüyor. Önseçim listelerini hazırlayacak olan Seçim Kurulu ise, kendilerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından henüz bir liste gönderilmediğini beyan ettiler.

Fakat , CHP’de şöyle bir durum söz konusu. Önseçimde üyelerin oy kullanabilmesi için partiye olan üye aidatlarının ödenmiş olması gerekiyor. Bu durumda oy kullanacak üye sayısın azalabileceği konuşuluyor.

Laf aramızda kalsın, CHP’liler Bursa’da kontenjansız ön seçim olacağını bekleseler bile genel merkezin seçimleri riske atmayacak olan aday adayları için 2 ve 4 nolu sıraları kontenjan olarak kullanabileceği ifade ediliyor.

7 Haziran seçimleri yaklaştıkça siyasi partilerde oyların en fazla artıracağı adayları belirlemek için epey ter döküyorlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.