SON DAKİKA
Hava Durumu

Tıp Bayramı

Doktorlarımız, başımız ağrısında “aman” dilediğimiz ve hastalıkta, sağlıkta bizim için geceli gündüzlü çalışan bir meslek gurubu. Kimilerine göre Sağlık Emekçileri, kimilerine göre ise Sağlık Ordusu. Onlar, bizim için “hayat kurtaran insanlar” olarak görülmektedir. Ulusumuzun kurucusu Atatürk, “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz!” sözleriyle bu meslek çalışanların önemini ve etkisini bütün dünyaya anlatmıştır. Ülkemizde 1827 yılından bugüne

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2022 07:49
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2022 07:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/
Tıp Bayramı

Doktorlarımız, başımız ağrısında “aman” dilediğimiz ve hastalıkta, sağlıkta bizim için geceli gündüzlü çalışan bir meslek gurubu. Kimilerine göre Sağlık Emekçileri, kimilerine göre ise Sağlık Ordusu. Onlar, bizim için “hayat kurtaran insanlar” olarak görülmektedir.
Ulusumuzun kurucusu Atatürk, “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz!” sözleriyle bu meslek çalışanların önemini ve etkisini bütün dünyaya anlatmıştır.
Ülkemizde 1827 yılından bugüne kadar her yıl 14 Mart tarihi Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu özel günü, doktorlarımız sahiplenmiş ve kendileri için senede bir gün bile hatırlandıkları çok özel gün olarak kutlamaya başlamışlardır. Tıp Bayramının 195. Yıl dönümü kutlu olsun.
Tıp Bayramının önemi ve ülkemizde nasıl kutlanmaya başlandığı konusunda da bilgi sahibi olalım.
Tıp Bayramı ile hem sağlık çalışanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi hem de hastalara daha iyi hizmet verebilmeleri ile ilgili neler yapılabilir konuları tartışılmaktadır. 1976’dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart’ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.
Tıp Bayramı, 14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk Cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır.
İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. Bu ülkemizde genel kabul gören Tıp Bayramı.
Birde, Tıp Tarihinde Bursa’nın çok büyük ve önemli katkısı ve etkisi var. Onu da unutmamak lazım. Tarihi kaynaklara bakıldığında bugün, Göz Vakfı Hastanesi olarak kullanılan Darüşşifa merkezinin açılışı da Tıp Bayramı gibi kutlanıyordu. 1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak, zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.
Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin, ABD’de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan’da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy’un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü “Doktorlar Günü” olarak kutlanır.​
Bizler, sağlık ordumuz ve doktorlarımız, çalışanlarımız, sağlık emekçilerimizle gurur duyuyoruz. En son, Covid-19 salgını ve koronavirüs salgını sırasında bu hastalığın kısa zamanda kurtarılması ve halkımız, sağlıklı mutlu günlerde yaşayabilmeleri için yapılan canla, başla çalışmaları gururla izledik.
Sağlık ordumuzun yılmaz savaşçıları olan doktorlarımız, diş hekimlerimiz, hemşirelerimiz, ebelerimiz, sağlık memurlarımız, hastane ve sağlık ocakları yöneticilerimiz, sağlık merkezlerinde halka yardımcı olan her türlü personel ve çalışanlarımız adına 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.