SON DAKİKA
Hava Durumu

Toki apartta bekliyor

Bugün 24 Kasım. Öğretmenler günü. Bizleri yetiştiren ve hayata hazırlayan öğretmenlerimizin bu mutlu günü kutlu olsun. Kentsel dönüşüm, Bursa için olmazsa olmaz bir uygulama kuralı. Bu konuda, kent merkezindeki eski yerleşim alanlarının büt?

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2014 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2014 10:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Bugün 24 Kasım. Öğretmenler günü. Bizleri yetiştiren ve hayata hazırlayan öğretmenlerimizin bu mutlu günü kutlu olsun.

Kentsel dönüşüm, Bursa için olmazsa olmaz bir uygulama kuralı.

Bu konuda, kent merkezindeki eski yerleşim alanlarının bütünüyle yenilenmesi ve kentsel dönüşüme tabi tutulması gerekiyor.

Bu konu, belediyeler içinde aslında büyük bir fırsat. Çünkü, halkın istemleri olan semt parkı, çocuk oyun alanları, yolların genişletilmesi, okul ve kamu alanları oluşturulması için kentsel dönüşüm gerçekten büyük bir nimet.

Tabi bu nimetlerden faydalanmasını bilecek kültür de gerekiyor. Bursa’ya Kentsel dönüşümü sadece bina yapmak ve yüksek katlı binalarla betonlaştırmak için gören bazı kişilerinde bu konuda kültürel alanda eğitilmeleri gerekiyor.

Ellerindeki sermaye gücüne güvenip, çok katlı bina özlemi içinde bulunan müteahhit kesiminin de kültürel alanda eğitilmesi gerekiyor bence.

Çünkü, ne hikmetse, eski kentin yıkılıp, yerine kentsel dönüşüm yapılması yerine, yeni imar alanları açılması için gözlerini kent merkezine yakın arazilere diken bazı müteahhitler, siyasal güçlerini kullanıp, bazı imar planlarında “Bursa için büyük bir plan. Türkiye’ye örnek plan” söylemleriyle kendilerine yeni rant kapıları açmanın hesaplarını yapıyorlar.

Bu konuda, belediyelerin uyanık olması gerekiyor.

Siyasilerin her isteklerine “evet” diyen bir yönetim planlaması yerine, Bursa’nın ihtiyaçlarını giderecek, halkın sorunlarını çözecek ve kent merkezindeki dar cadde ve sokakların genişletip modern bir yapılaşma ile tanıştıracak imar planlaması gerekiyor Bursa’ya.

Bunun için vizyon gerekiyor. Geleceği görebilmek gerekiyor. Açık alandaki rant dağıtımını herkes yapar. Önemli olan kent merkezindeki değişimin yapılabileceği imar planlarını oluşturup, halkın dertlerini çözmektir.

İmar planlaması ve kentsel dönüşümde müteahhitlerin kar payları ve yüksek rant hesapları değil, Bursa’nın geleceğinin planlanması çok önemli olmalı.

Bursa’da, kent merkezinde, yeni imar alanları hiç açılmasa bile, sadece kentsel dönüşüm için hazırlanması gereken imar planları ve düzenlemelerin yapılması halinde 50 yıl yetecek kadar imar alanı ve inşaat alanı açılması mümkün. Bu hesaplar, Bursa’nın ruhu bile duymadan Ankara’da yapılmış. Bursalılar olarak, Ankara’nın diretmesine her zaman karşıyız. Bursa’nın sorunları Bursa’da yerelde çözülmeli. Ama, seneler geçmesine, bir sürü laf konuşulmasına ve bir sürü hayali projeler açıklanmasına rağmen, kentsel dönüşümde bir arpa boyu kadar yol alamamışsak, bununla ilgili nerede yanlış yapıldığının da sorgulanması gerekir.

Gelelim, Ankara’dan Bursa’nın görünüşüne.

Kentsel dönüşüne tabi tutulması gereken yaklaşık 450 bin bina var Bursa’da.

Bunların pek çoğu kent merkezinde. Ertuğrulgazi’den, Yıldırım’a, Kemerçeşme’den Altıparmak’a, Çekirge’ye, oradan da Nilüfer’in en ücra köşeleri olan, Özlüce’ye Görükle’ye kadar insanların içinde yaşadıkları binaların pek çoğu kentsel dönüşüm istiyor.

Yani, yapılacak çok iş var.

Bunların içinde mahalli idarelerin bir an önce kentsel dönüşüm planlarını yapmaya başlaması gerekiyor. Öyle, parsel bazında imar plan tadilatları ile belediye meclislerinin boş yere uğraşması yerine, bölgesel kentsel dönüşüm planları yapılacak, halkın önünün açılması gerekiyor.

Kulağıma gelen bilgilere göre, Toki, 2015 seçimlerinden sonra Bursa’ya hızlı bir giriş yapacak.

Daha önceki senelerde hazırlanıp, müteahhitlerin nazlanması ve bazı yatırımcıların daha fazla rant elde edebilmek için belediyeler üzerinde baskı kurmalarının önlenmesi amaçlanıyor. Eğer, 2015 seçimlerinde AK Parti yeniden tek başına iktidar olursa, sadece Bursa’da değil, İstanbul başta olmak üzere pek çok kenttin kentsel dönüşüm planlarına el atacak.

Bu durumda üç önemli fayda varmış.

Birincisi, halkın hala oturmakta olduğu ve tehlike arz eden yapılar, yenilenecek.

İkincisi ise, modern kentleşme ve uygulama projeleri ile, dar cadde ve sokaklar genişleyip, halkın her türlü sosyal donatı ihtiyaçları, istimlak zorunluluğu olmadan çözümlenecek.

Üçüncüsü ile, halkın çağdaş, modern, sağlam, deprem riski ve ne zaman çöker acaba endişesi olmadan gönül rahatlığı ile oturacağı binalar yapılmış olacak.

Bu konu Bursa adına çok önemli.

Toki, ilk uygulamayı belki de Yıldırım’da başlatacak. Geçmiş dönemde kentsel dönüşüm projesi olarak başlatılan projeler yeniden revize edilecek. Ova ve verimli tarım topraklarındaki binaların, Ankara Yolu’nun alt kesiminden üst kesimine taşınabilmesi ve kaçak yapılaşma ile gecekondulaşmanın önüne geçilmesi için yeni bir proje hazırlanıyor.

Bu Otosansit Projesi.

Kestel’de yapılmakta olan Esnaf Sanayi Sitesi inşaatı ile birlikte bu projede değişim ve taşınma için çalışmalar var. Otosansit ise hak sahipleriyle anlaşma yapılarak bölge dışına çıkarılacak. Burası toplu konut sahası olacak.

Her türlü sosyal donatı alanları karşılanıp, bazı müteahhit firmaların “eskiyi getir, yeniyi götür” şeklindeki takas uygulaması ile Bursa’nın da modern bir şehir olması için temeller atılacak.

Niyet iyi. Güzel. Bakalım neler olacak?

Bursa’da Doğanbey Toki uygulaması nedeniyle Toki’ye pek sıcak bakılmıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.