SON DAKİKA
Hava Durumu

Tunç “Gazetecilik meslek yasası çıkarılmalıdır”

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı, Basınla İlişkiler Grup Başkanlığın tarafından Çevrim içi olarak 7 bölgede gerçekleştirilen Göç ve Uyum konulu “Yerelde Basın Buluşmaları” etkinliğinin Marmara bölge toplantısına katılan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Koordinatörü Sinan Tunç,Gazetecilik meslek yayasının önemine dikkat çekti… Göç İdaresi tarafından yapılan toplantının önemine de dikkat çeken Sinan Tunç

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2020 17:53
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2020 17:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/
Tunç “Gazetecilik meslek yasası çıkarılmalıdır”

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı, Basınla İlişkiler Grup Başkanlığın tarafından Çevrim içi olarak 7 bölgede gerçekleştirilen Göç ve Uyum konulu “Yerelde Basın Buluşmaları” etkinliğinin Marmara bölge toplantısına katılan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Koordinatörü Sinan Tunç,Gazetecilik meslek yayasının önemine dikkat çekti…

Göç İdaresi tarafından yapılan toplantının önemine de dikkat çeken Sinan Tunç şunları söyledi:

Marmara Bölgesinden Öncelikle, bürokrat arkadaşlarımızın sığınmacı misafirlerimizin uyumu amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalara teşekkür ediyorum. Büyük çaba gösteriyorlar ve birçok önemli çalışmaya başarıyla imza atıyorlar.

Arkadaşlarımızın bu çabasının sonuçsuz kalmaması için, göç ve göçmenlerle ilgili olarak basında doğru bilgilerin, doğru haberlerin yer alması çok önemli.

Başta sosyal medyada olmak üzere süreç içinde gündeme gelen olumsuz ve yanlış haberler,  “göçmen, sığınmacı ve mülteci” kavramlarını birbirine karıştırdı, toplumun Suriyelilere yönelik bakışını olumsuz yönde etkiledi. Yine başta sosyal medya olmak üzere internet ortamında yapılan, provokasyon niteliği taşıyan, doğruluğu tartışmalı haberler, olumsuz algı sürecini hızlandırdı.

Burada bizler, yerel medya temsilcileri olarak ne kadar sorumlu davransak da, provokasyona dayalı söylentiler özellikle sosyal medyada bir anda gerçekmiş gibi yayılıyor. Bu noktada yine sizlere önemli bir görev düşüyor. Bu tür asılsız haberlerin kısa sürede yalanlanması ve doğru haberin basın kuruluşlarına hızla ulaştırılması gerekiyor. Özellikle internet medyasına kısa sürede doğru haberin servis edilmesi çok önemli.

Gazetecilik Meslek Yasasının ve Internet Yasasının halen çıkarılmaması da işimizi zorlaştırıyor.

Ne yazık ki ülkemizde her isteyen gazeteciyim diyebiliyor. Berber çırağı olmak için bile çıraklık eğitimi gerekirken, bilgi birikimine ve eğitimine bakılmaksızın herkes gazeteci olabiliyor. Gazetecilik Meslek Yasası olmaması önemli bir sorun.

Yasal eksiklikler sonucu, sektörümüzde yeterliliği tartışılan çok sayıda “merdiven altı” diyebileceğimiz haber sitesi oluştu.

Bu sorunların çözümü için yoğun çaba gösteriyoruz.

Bu amaçla son olarak İnternet Gazetecileri Federasyonunu kurduk. Türkiye’nin en üst basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonuna da üye olan İnternet Gazetecileri Federasyonu, geçekten habercilik yapan internet haber kuruluşlarını bir araya getirdi.

Bu örgütlü çalışma sonucu; gerçek habercilerle, haberi tehdit ve şantaj aracı olarak kullanmak isteyenleri birbirinden ayırmada önemli mesafe kat ettik.

Amacımız sektördeki kirliliği önleyerek doğru, tarafsız ve hızlı haberciliğin önünü açmak. Ama Internet Yasası çıkarılmadan hedefimize tam anlamıyla ulaşamayız. Bu konuda çabalarımız sürüyor.

Zamanınızı daha fazla almadan özetleyecek olursam, bizleri ne kadar hızlı şekilde ve doğru yönde bilgilendirirseniz, asılsız haberlerin yayılmasını da aynı hızda önleyebiliriz.

Bir önerim de olumlu haberler konusunda olacak.

Bildiğiniz gibi ABD’li Pfizer ile Alman BioNTech işbirliğiyle geliştirilen Covid-19 aşısı hepimize umut oldu. Bu aşı, Türk hekimler Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci tarafından bulundu ve geliştirildi. Bu olumlu haber, Almanların, ülkelerindeki Türk göçmenlere bakışını olumlu yönde etkiledi. Büyük fark yarattı.

Biz de aynı şekilde, ülkemizdeki göçmenlerin toplumuza yönelik olumlu katlılarını içeren haberlere yer verebiliriz. Bu tür haberlerin internet medyasında ve yerel gazetelerde yer alması, uyum çalışmalarına olumlu katkıda bulunacaktır.

Son olarak, yerel basın temsilcileri olarak göç ve göçmen konusunun hassasiyetine inandığımızı, İşbirliğine ve katkıya da her zaman hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.