SON DAKİKA
Hava Durumu

Ulaşımda Havaray dönemi başlıyor

Bursa kabına sığmaz hale geldi. Nüfus artışı bir yanda, plansız ve çarpık kentleşme diğer yanda, bu güzelim kentin tarihi ve kültürel değerlerinin önemini azaltma noktasında büyük darbeler vurmaya başladı. Bursa’nın tarihi ve kültürel kimli

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2014 11:21
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2014 11:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Bursa kabına sığmaz hale geldi.

Nüfus artışı bir yanda, plansız ve çarpık kentleşme diğer yanda, bu güzelim kentin tarihi ve kültürel değerlerinin önemini azaltma noktasında büyük darbeler vurmaya başladı.

Bursa’nın tarihi ve kültürel kimliğinin yok edilmesine yönelik ne yapılması gerekiyorsa yapılıyor imajı tartışılıyor şimdi. Oysa ki, son 15 yıllık dönemde, tarihi ve kültürel mirasa en fazla yatırım yapan kent Bursa. 165 tane tarihi miras yeniden ayağa kaldırıldı. Restore edildi. Osmangazi Belediyesi, Yıldırım Belediyesi başta olmak üzere Vakıflar ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin durmak bilmeyen projeleriyle Bursa’nın tarihi mekanları bir küllerinden yeniden doğmaya başladı.

Bütün bunların yanı sıra, ulaşım yine en büyük eksiklik olarak göze çarpıyor.

Ulaşım için ne kadar yatırım yapılırsa yapılsın, çarpık kentleşme bölgeleri ve kentin yüksek rakımlı yerleşim alanlarında problemler var.

Bu konuda, Büyükşehir Belediyesini büyük bir gayret içinde görüyoruz. Budo ile Deniz ulaşımı, Havataksi ile Helikopter, Deniz Uçağı ile İstanbul-Haliç arasında hızlı ulaşım yapan Büyükşehir Belediyesi, Uludağ’a ulaşım için teleferiğin devreye girmesiyle, kent merkezini de teleferik ile buluşturmaya karar verdi.

Recep Altepe, geçtiğimiz aylarda, hatırladığım kadarıyla Ramazan Bayramı kutlama mesajında Bursa Teleferiğinin Gökdere İstasyonuna kadar geleceğini müjdelemişti. Bu proje üzerine Büyükşehir Bürokratları proje çalışmaları geliştirdi. Teleferik Zafer-Atıcılar Parkına kadar inebilecek.

İkinci önemli gelişme, Bursa’nın Havataksi uygulamasından sonra Havaray olarak uygulamaya başlayacağı, Kültürpark ile Kuştepe arasındaki teleferik hattı olacak. Bursatrayvay’ın Kültürpark İpekiş fabrikanın yan tarafında bulunan merkezinden Kuştepe ve Yiğitali Köylü arasına Teleferik direkleri döşenecek. Böylece, Bursa’nın akciğerleri olarak kabul edilen Kültürpark ile Uludağ Yiğitali Yaylası arasında hava ulaşımı sağlanacak. Bu ulaşım, Tophane, Hisar, Pınarbaşı mahalle halkının da faydalanacağı şekilde projelendirildi.

Kentin doğu kesiminde, Uludağ oteller bölgesi ile Zafer-Atıcılar Mahallesi arasında teleferik ulaşımı oluşacak.

Kentin Ortabatı kesiminde ise Kültürpark ile Kuştepe ve Yiğitali Yaylası arasında hava ulaşımı, teleferik hizmete girecek.

Türkiye’de ilk kez Bursa’da Havaray ve Raytaksi ile toplu taşıma hizmeti başlayacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu açıklamaları Teleferik Teferrüç istasyonunda yaptı. Havanın yağışlı olmasına rağmen, Teleferik ile Sarıalan’a kadar çıktık. Orada kısa bir doğa yürüyüşü yaptık. Ciğerlerimiz bayram etti. Sonra, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü Teleferiğin Türk Bayrağını getiren her yolcuya ücretsiz olarak Uludağ’a ulaşım hizmeti vereceği açıklandı. Teleferik AŞ Genel Müdürü İlker Cumbul, 29 Ekim 1963 tarihinde Türkiye’nin ilk hava taşıtı teleferiği olarak hizmete başlayan Bursa Teleferiğinin modern yüzüyle Bursa halkına yapacağı bu hizmetin 52. yıl hatırası olacağını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa halkının yıllardır beklediği bu hizmetin yanı sıra, Teleferiğin Oteller bölgesine kadar ulaşımındaki bütün engellerin aşıldığını söyledi. Altepe, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 7 Kasım tarihinde Bursa’ya gelecek olan başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanında yer alacağını ve Uludağ’da yapılacak olan günübirlik tesisler, spor alanları ile kongre merkezi projesinin açıklanacağını müjdeledi.

Nihayet yıllar sonra Bursa Uludağ’da söz sahibi olacak ve dağın nimetlerinden Bursa halkı da faydalanacak.

Bu arada, teleferik ile ilgili bir başka bilgi vermek istiyorum. Büyükşehir Belediyesi yılda 300 bin yolcu kapasitesine göre teleferik ihalesini yapmıştı. Teleferiğin çalışmaya başladığı 27 haziran tarihinden bu yana 450 bin yolcu taşıdığını öğrendik. Demek ki, hedef 4 ayda aşılmış. Rekor kırılmış. Modern, hızlı ve çağdaş ulaşım aracı olan Teleferik, hem Bursa halkı hem de Bursa’ya gelenlerce çok beğenildi. Müşterilerin yüzde 85’ini de Arapların oluşturduğunu duymak bizleri mutlu etti.

Bursa’nın 250 gururu

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası başkanı İbrahim Burkay, meclis başkan Remzi Topuk ve oda genel sekreteri Hüseyin Güler ile birlikte, kentimizdeki 250 büyük firmayı açıkladı.

Bu açıklama, aslında Bursa’nın ekonomik hayatının özeti. Bu firmalar en fazla işçi çalıştıran, istihdam yaratan, üretim yapan, ticaret hacmi ve piyasa oluşturan kuruluşlar. Birde, üretimden kaynaklı katma değer yaratmaları ile Bursa’nın gücüne güç katıyorlar.

Duruma bakıldığında otomotiv ilk sıralarda.

İlk 250 firmanın istihdam rakamları incelendiğinde tekstil sektöründeki düşüşün ve otomotiv sektöründeki artışın dikkat çektiğini belirten Başkan Burkay, Bursa’daki 250 büyük firmanın 2013’te 125 bin kişiye istihdam sağladığını açıkladı. İbrahim Burkay, “2013 yılında en fazla istihdam sağlayan firma TOFAŞ oldu. OYAK RENAULT, BOSCH ve ÖZDİLEK de istihdamda TOFAŞ’I takip eden firmalar oldu” dedi.

Burkay, 250 firmayı açıklarken Bursa’nın sahip olduğu değerlerle ilgili bilgilerde verdi. Örnek, Bursa’daki otomotiv firmalarının pek çoğu raylı sistem araçları üretebilecek kapasitede. Zaten Bursa’da ilk yerli tramvayı Bursalı Durmazlar üretti. Diğer firmalarında kapasitelerinin bu hizmet ve üretim için yeterli olduğu görüşünde başkan.

Sonra hedef koydu önlerine. Dünyanın en büyük ekonomisini olan Amerika’nın Detroit eyaletine bağlı San Francisco’yu örnek gösterip, Marmara Körfez Havzasının da Amerika’nın bu bölgesine benzediğini ve üretim üssü olarak bu bölgelerin desteklenmesini istedi.

Bursa 2023 hedefleri için Eskişehir ile ortak hareket ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.