SON DAKİKA
Hava Durumu

Vekiller yola çıktı

Siyaset gündemi hareketlendi. Olayların analizlerine, hafta başında Bursa gündemine düşen ve Ankara’da sert bir cevap bulan MHP kulislerindeki değişim tartışmalarıyla başlayalım. Milliyetçi Hareket Partisi tam bir ideoloji partisidir. Ülküc

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2015 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2015 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Siyaset gündemi hareketlendi.

Olayların analizlerine, hafta başında Bursa gündemine düşen ve Ankara’da sert bir cevap bulan MHP kulislerindeki değişim tartışmalarıyla başlayalım.

Milliyetçi Hareket Partisi tam bir ideoloji partisidir. Ülkücülüğe inananlar MHP için kanlarını ve canlarını severek verirler. MHP’de son üç dönemdir bazı ilçelerde, özellikle mahalli seçimlerde yaşanılan oy kayıplarıyla ilgili teşkilatlar arasındaki sıkıntılar vardı. Parti büyükleri bu sıkıntıları, “Ak Parti’nin kazanmaması için böyle bir uygulama olmuş” sözleriyle geçiştirip duruyorlardı.

MHP teşkilatları, bu dönemde değişim isteklerini dile getirmeye başladı. Bursa’daki ilk ateşleme Osmangazi ilçe kongresinde yaşandı. Bu ilçede, ne genel merkezin, ne milletvekillerinin ne de il teşkilatlarının isteği oldu. Delegeler, partideki değişim için kendi adaylarına oy verip ilçe başkanlığına getirdi.

Tabandan gelen bu hareket, parti teşkilatlarındaki diğer memnun olmayan kadroyu da harekete geçirdi.

Duyduğum kadarıyla, hafta sonunda bazı ilçeler bir araya gelerek, önümüzdeki hafta sonu yapılacak başkanlığı için ne gibi bir çalışma yapılacağına dair görüş alış verişinde bulunmuşlar. Bu güne kadar aday olduğunu söyleyen veya teşkilatlarda aday olabileceği konuşulan beş tane isim var.

Bizler, MHP yönetimlerinde ilk kez böylesine çok adaylı kongrelere ve çok adaylı yarışlara tanık oluyoruz. Daha önceleri de birkaç adaylı kongreler yapıldı. Ama, kongrelerin sonucu zaten yapılmadan belli idi. Çünkü, teşkilat kimi işaret ederse, kongrede o aday kazanıyordu.

7 haziran seçimleri öncesinde MHP teşkilatlarında bir yenileşme ve değişim gözlüyoruz.

Bakalım, aday listelerine bu olay nasıl yansıyacak. Kulağımıza gelen kadarıyla Bursa MHP’de önseçim olmayacak. Teşkilat yoklaması için ilçe başkanları bastırıyor. Nedenini sorduğumuzda ise, “hem parti teşkilatımız hem ülkücü camia hem de Bursa halkı artık değişim istiyor. Kadro yenilenmesi istiyor” cevabını alıyoruz.

CHP’de durum biraz daha geniş katılımlı çalışmalarla oluyor.

CHP Parti meclisi Bursa için önseçim kararı aldı. Hakim nezaretinde ve partili bütün üyelerin katılımlarıyla yapılacak önseçim 29 mart tarihinde.

Bu durum, Cumhuriyet Halk Partisi açısından iyi bir netice getireceğe benziyor. Çünkü, merkez yoklaması olması halinde vekil listeleri hem parti üyelerinin hem de halkın istemediği bir şekilde yapılıyor. Önseçim olduğunda ise, partililer kendi oylarıyla sıraladıkları vekillerin seçilmesi için canla başla çalışacaklarına inanıyorum. Çünkü, CHP’de örgüt çalışması çok önemli.

Geçtiğimiz Cumartesi günü CHP il örgütü, 7 haziran seçimleri öncesinde öneri almak ve istekleri toplanması için geniş katılımlı bir toplantı yaptı Bursa Akademik Odalar Birliği salonlarında. Bu toplantıda, örgüte emek vermiş pek çok kişi görüşlerini açıklarken, CHP içindeki kırgınlıkların, kavgaların ve merkezi otorite baskısının son bulmasını istediler.

CHP il başkanı Zafer Yıldız, örgütün sesini Ankara’ya ulaştırdı. Önseçim kararı çıktı.

Milletvekili Aykan Erdemir ile milletvekili aday adaylığı konuşulan Dr. Ceyhun İrgil ve Bursa CHP örgütüne yıllarını vermiş olan siyasetçilerle örgüt toplantısı sonrasında FSM’de karşılaştık. Soğuk havada içtiğimiz saleple içimizi ısıtırken, CHP’nin hem yerelde hem de genelde iktidar olabilmesi için izlenmesi gereken yolun, sen-ben ayrımı değil, ortak vizyon, ortak akıl ve ortak politikalarla halkın gerçek sorunlarına çare arayan politikaların geliştirilmesi olabileceğini görüştük.

CHP Bursa milletvekili Turhan Tayan’da önseçim kararının parti teşkilatlarının diri tutulması için çok olumlu bir karar olduğunu söyledi. Tayan, adaylık konusunda şu anda herhangi bir karar vermediğini, parti örgütü ve halktan gelecek istemlere göre hareket edeceğini söyledi.

CHP’ye baktığımızda, Bursa’da yeni bir hareketlenme ve yeni bir yapılanmadan söz etmek mümkün. Vekillik için yol gözleyenlerin, aday adayı olacakların merkezi idarenin etkisi altında kalmadan partililerin hür iradesiyle yapacakları önseçimle belirlenecek olması, partiye epey hareket getirmiş.

İktidar Ak Parti’de adaylar birer ikişer dosyalarını vermeye başladılar. Başvurular 20 şubatta sona erecek. 25 şubatta aday adayları Bursa kamuoyuna tanıtılacak. 26 şubat ile 1 mart arasında ise hem anket hem de kamuoyu tanınırlık araştırmaları yapılacak. Sonra, mevcut milletvekilleri, eski milletvekili olup yeniden aday adayı olanların haricindeki isimlerin katılacağı bir temayül yoklaması yapılacak.

Ak Parti’de aday adaylarının sayısının 200’ü aşması bekleniyor.

Seçimlerle ilgili anketlere baktığımızda ise, Bursa’da Ak Parti’nin yüzde 50’ye yakın oy oranıyla yine birinci parti olacağı gözüküyor.

Bu seçimler, eski seçimlere oranla epey çekişmeli geçeceğe benziyor.

5 milletvekili bulunan CHP’de yüze yakın isim aday adayı olacak. Bu isimlerin örgütte karşılığı bulunanların ilk sıralara yerleşmesi mümkün. Şu sıralarda partiye küskün olanların, örgütte ise güçleri bulunanların şansları arttı. Birde, aday adayları arasında, ilçeler bazında anlaşma ve beraber hareket etme kararları alınması için görüşmeler yapılıyor. Örneğin, Osmangazi ilçesi ile Yıldırım ilçesinin anlaşmasıyla, listenin şekli şemali çok değişik olur. İnegöl, Yıldırım ve Mustafakemalpaşa ilçelerinin de birleşmesiyle listenin şekli şemali yine değişik olur.

Bu durumda, CHP’de, parti dışından katılan veya örgütte karşılığı olmayan adayların sığınacakları tek kozları, genel merkez kontenjan adayı olmaları.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.