SON DAKİKA
Hava Durumu

YANGINLARIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Yazının Giriş Tarihi: 04.08.2021 07:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.08.2021 07:08

Güney bölgelerimizi kasıp kavuran yangınlar can ve mal kayıplarına yol açtı. Ben bu yaşa geldim bu kadar büyük yangınlar görmedim. Rüzgarın ve iklimin de etkisiyle yangınları söndürmekte ciddi sıkıntılar yaşandı ve yaşanıyor. Tam söndürdüm dediğiniz anda yangının başka yerden tekrar başladığını görüyorsunuz. Bu noktada çam kozalaklarının bir ateş topu gibi sıçramalarından dolayı yangının yayıldığını görüyoruz. Bu nedenle bundan böyle çam ekimi konusunda ciddi düşünceler olacağını tahmin ediyoruz.

***

Eş zamanlı olarak çıkan bu yangınların tesadüf olacağını düşünmüyorum. Çünkü şimdiye kadar böylesi görülmemişti. Aynı anda birçok yerde birden çıkan yangınlar ister istemez insanı düşündürüyor. Ormanlarda yangın çıkabilir tamam ama böylesi de görülmüş duyulmuş şey değildir. Bu nedenle ve büyük ihtimalle bu yangınların sabotaj olabileceğini düşünüyorum. Zaten toplumdaki genel kanaat de bu istikamettedir. Devlet kurumlarının bu konuda acele etmemeleri doğaldır. Savcılıkların soruşturmalarının neticelerini beklemeden devlet yetkililerinin kesin bir açıklama yapmaları beklenemez.

Yangın söndürme çalışmaları ile ilgili olarak çeşitli spekülasyonlar da yapılmaktadır. Devlet bütün imkanları ile yangın  bölgelerindedir. Başta Orman Bakanı Bekir Pakdemirli olmak üzere Çevre Bakanı Murat Kurum’dan tutun da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na kadar kabinenin birçok üyeleri ve milletvekilleri gece gündüz yangın gölgelerinde adeta nöbet tutmaktadırlar.

Söndürme faaliyetleri için de uçaklar, helikopterler ve çok sayıda itfaiye aracı bölgededir.

Böylesine afetlerdeki titizliğini bildiğimiz Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Büyukşehir’e ait itfaiyelerden bir kısmını yangın bölgesine göndererek katkı koymuştur. İtfaiye personeli cansiperane bir gayretle fedakârca çalışmaktadır.

Bu yangınlardan maalesef siyasi rant devşirme basitliğine düşenler de olmaktadır. Kanun nizam bilmez bazıları bu yangınların otel yapımı için kasıtlı olarak çıkarıldığını ileri sürmüşlerdir.  Halbuki orman alanlarına otel yapılmasının yasak olduğundan haberleri yoktur.

Can Ataklı gibi bazı art niyetliler ise Erdoğan’dan kurtulmanın yolunun ülkede çıkarılacak büyük yangınlar olduğunu söylemek cüretinde bulunmuşlardır. Onlara kim söylediyse Avrupa Birliği müktesebatına göre söndürülemeyen büyük yangınlar hükümeti götürürmüş.

Hele şunlara bakın Erdoğan’dan kurtulmak için nelere bel bağlamışlar.

***

Fatih Sultan Mehmet ne demiş; ormanlarımdan bir dal kesenin kellesini keserim.

Bu duyarlılıkla hareket ederek faillerin bir an önce bulunarak en ağır şekilde cezalandırılması toplumun en büyük beklentisidir.

Diğer taraftan büyük kampanyalarla ağaç dikme çalışmaları yapılmalıdır. Bu konuda toplumumuzda büyük bir istek oluşmuştur.

Ormanlarımızın korunması noktasında da daha etkin ve radikal tedbirler alınmalıdır.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.