SON DAKİKA
Hava Durumu

Yassıada’da zamana yolculuk…

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2021 06:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2021 06:52

Cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ev sahipliği yapan, ismi “yassı”, namı “yaslı” adaya yaptığımız yolculuk bir anlamda zamana yolculuk gibiydi.

Bursa Büyükşehir Bürokratları,Meclis Üyelerinin de katıldığı Yassıada ziyaretinde zamana yapılan yolculukta içimizin acıdığı,hüzünlendiğimiz anlar oldu.Hazan mevsiminde yapılan bu ziyarette kin ve nefret taşıyan zihniyetin yaptıkları bir film şeridi gibi gözlerimizin önünden akıp gitti.

Cumhuriyet tarihini yeniden yaşamak isteyen herkesin ziyaret etmesi gereken bir yer yassıada…Yeniden elden geçirilmiş,bugün Demokrasi ve Özgürlükler adası olarak ziyarete açılmış Yassı ada…

Demokrasi ve milli iradeyi yansıtacak müze kütüphane, konferans salonu ve Demokrasi Feneri gibi birçok sembol yapıyla yenilenerek,adete bir açık hava müzesi haline getirilen Yassıada’da mahkeme salonları birebir inşa edilmiş.

Ziyaretçilere mahkeme salonunda yapılan 15 dakikalık film gösteriminde 27 Mayıs 1960 darbesinde zulme uğrayan Demokrat Partili 592 siyasetçinin yaşadıkları, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan cuntacıların kararıyla idam edilişinin hikayesi en ince ayrıntısına kadar anlatılıyor…

27 Mayıs Türk Demokrasisine düşürülen gölge,pek çok acıya ve zulme ev sahipliği yapan YASSIADA darbe ve karanlık günlere ev sahipliği yaparak bir anlamda tarihe de tanıklık yapmış.

Rehberimiz ifadeleriyle,Yassıada Bizans döneminde politik sürgünlerin yapıldığı bir yer olarak da tarihi kayıtlarda zindan adası olarak anılmış.

Başta dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes olmak üzere, dönemin bakanları ve DP milletvekilleri Yassıada’da kimi zaman hücrelerde, kimi zaman Bizans döneminden kalma zindanlarda tutuldu, aylarca tecrit edildi, aileleriyle dahi görüştürülmedi.

Yassıada’nın üzerine çöken karanlığın koyuluğunu daha da artıran olay ise Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun adadaki sözde mahkemenin verdiği kararlarla idam edilmeleri oldu.

Cumhuriyet tarihinin, demokrasinin en karanlık günlerine tanık olan ve böylece halk arasında “Yaslı Ada” olarak anılmaya başlanan Yassıada,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yeniden inşa edilerek “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak halkın ziyaretine açılmış.

Toplumsal hafıza açısından son derece önemli yer haline gelen Yassıada kongre merkezi,ve açık hava müzesine dönüştürülmüş…

İfade ettiğim gibi Cumhuriyet tarihi öğrenmek yada yaşamak isteyen,tarihi vesikalara göz atmak isteyen herkesin ziyaret etmesi gereken bir yer YASSIADA..

Önümüzdeki günlerde uluslararası demokrasi ve insan hakları toplantılarına ev sahipliği yapacak olan Yassıada’ya tescilli binalar korunmuş,yapılan açıklamaya göre 4o bin civarında yeni ağaç dikilerek yeşillendirilmiş..

Uluslararası alanda üst düzey katılımcıların da misafir edilebileceği dikkate alınarak 123 odalı kongre oteli, her türlü toplantıya ev sahipliği yapabilecek 500 kişilik kongre merkezinin yanı sıra cami, anıt ve park ile meydanlar da inşa edilmiş..

Yani Yassıada tarihe tanıklık ediyor.

Yassıada-Yaslıada Ülkenin atlattığı badirelere şahitlik ediyor.Bugün tüm yapılanlara rağmen hüznün hakim olduğu adaya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın talimatıyla yapılan organizasyonu alkışlıyorum..Bir alkışta fotoğraf çekiminde bize destek olan ve ziyaretimizi ölümsüzleştiren CHP meclis üyesi Şahin Sevinç’e..

Düşüncem:

Yassıada;bugün demokrasiye olan saygıyı ve inancı canlı tutan, geleceğe ışık tutarak aydınlatan YASLIADA olarak karşımızda duruyor..

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.