SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni yıldan beklentiler

Her sene yılbaşı olduğu zamanlar, yeni gelecek yıla büyük ümitler bağlanıyor. İnsanlar, takvim yaprağı değiştiği zaman kendi kaderlerinin de değişeceğine inanıyorlar. Pek çok kişi, piyango dahil kısa yoldan zengin olma hayallerini kurup, “

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2015 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.2015 11:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Her sene yılbaşı olduğu zamanlar, yeni gelecek yıla büyük ümitler bağlanıyor.

İnsanlar, takvim yaprağı değiştiği zaman kendi kaderlerinin de değişeceğine inanıyorlar.

Pek çok kişi, piyango dahil kısa yoldan zengin olma hayallerini kurup, “bu sefer sıra bende” düşüncesiyle, evinin ailesinin ekmek parasını şans oyunlarına yatırıyor. Sonrasında, listeler belli olup, kazanan numaralar açıklandığında, hayal kırıklığı ile yeni yıla merhaba demenin mutsuzluğunu yaşıyor.

Oysa, bilete verdiği parasıyla listeler açıklanana kadar ne hayaller kurup ne yeni hayatlara yelken açmışlardı.

Sonrasında, hepsinin boş bir hayal olduğunu anlamaya ve hissetmeye başladılar.

Yeni bir yıl gelse de pek çok kişi için sadece tarih değişikliğinden ibaret olan yaşamda, yeni yılın belki de hiçbir faydası yok.

Dün 2014 yılını yazıyordu tarihler. Sonra, gece saat 24.00 oldu. Sonrasında saatler 00.00’ı göstermeye başladı. Sonra tarih birden 2015 oluverdi.

Yeni gelen senenin yaşantımızdaki numarası böyle.

Peki, insanlarla ilgili beklentiler neler?

Ben, 2015 yılından önce sağlık, sonra iş ve aş, sonra huzur ve mutluluk bekliyorum. Çünkü, her işin başı sağlık. Allah sağ salim daha nice yıllara erişmemize vesile olur inşallah.

Gelelim yeni yılda siyasetin cilvelerine. Bugünden başlarsak 2015 genel seçimleri takvimleri işlemeye başladı. Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi’nde parti yöneticilerinin milletvekilliğine aday adayı olabilmeleri adına istifalar tamamlandı.

MHP, yeni ilçe kongreleri yapıyor. Haziran ayına kadar büyük kongreyi de yapacaklarını duyurdu. İktidar AK Parti’de bu seçimler bir baraj ve yenilenme fırsatı gibi gözlemleniyor. Çünkü, mevcut milletvekili listesinden 73 tanesi, yeni dönemde parti tüzüğünde yazılı olan üç dönem üst üste aynı göreve talip olunabilir maddesine takılıp, yeniden vekil adayı olamayacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.

Tabi, partinin temel direği olan bu vekiller arasında şu anda hükümette önemli görevler üstlenen bakanlarda var.

Bursa ile ilgili söyleyeyim, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 3 dönem kuralına takılan vekilimiz. Şanlıurfa vekili olmasına rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik üç dönem kuralına takılıyor.

Şu anda iktidar parti milletvekillerine baktığımızda, başka üç dönem kuralına takılanlar yok. Vekillerin yeni dönemde de yerlerini koruyup koruyamayacağı hususunda bugünden söz etmek yanlış olur. Hata olur.

Çünkü, AK Parti’de ne zaman nelerin olacağı pek belli olmuyor. Bakıyorsunuz, “bu kişi garanti listede” diye haberler aldığınız bir ismin listeye giremediğini görebiliyorsunuz.

Ben yeni yılın ilk gününden, 7 Haziran seçimleriyle ilgili olarak şunu söylemek isterim, sürprizlere hazır olalım.

Hem iktidar AK Parti’de, hem ana muhalefet CHP’ de hem de MHP’de pek çok sürpriz gelişmeler olabilir.

Ankara’nın hesabı ile Bursa’nın hesabı birbirlerine tutmaz ise, siyasette 7 haziran dalgalanmasına da hazır olalım. Bu dalga, öyle insanlarla maytap geçilen, şaka yollu dalgalardan değil. Gerçekten siyasette dengeleri değiştirebilecek dalgalar konuşuluyor. Parti yönetimlerinin halkın istemleri doğrultusunda değil de kendisini el üstünde tutulan birkaç ismin çıkarları doğrultusunda belirlenmesinin sancıları yaşanılabilir.

Partilerden aday adayı olup listelere konulmayan bazı kişilerin oyları bölmek adına bağımsız aday olabilmeleri de mümkün.

Yine bazı kişilerin, parti tarafından belirlenen aday listelerini beğenmeyip sandığa gitmeme gibi tercih kullanması mümkün.

İşte bu yüzden, 7 haziran seçimlerinde sürprizlere gebe bir izlenim var. Bu konu, sadece iktidar partisinde değil, bütün siyasi partiler için bana göre handikap. Çünkü, listelerle pek çok kişiyi memnun edilemeyeceği kesin. Hangi siyasi partinin ne kadar gücü kuvveti olduğu az çok belli. İktidar partisinde, Bursa listesi için söylemem gerekirse 12 sıra bıçak sırtı. On birinci sıra bıçak sırtı diyebilirim. Geçen seçimlerde gördük, MHP’de üçüncü sıra bıçak sırtı gibi oldu. Daha önce vekil sayısı 16 iken üç milletvekili çıkaran MHP, vekil sayısı 18’e çıkmasına ve iki sandalye artmasına rağmen Bursa’da iki milletvekili çıkarabildi.

MHP’nin bir vekili AK Parti’ye giderken, yeni eklenen 2 milletvekilini de CHP üç olan vekil sayısını 5’e çıkarıp kazandı.

Siyaset beklenti ve iddia işi.

Yeni yılda vekillik hayalleri kuranlar çoğunlukta.

Bugünden hangi partide ne kadar vekil aday adayı olabilir diye sorulan sorulara cevap ararsak, geçen dönemki sayıları unutmamamız gerekiyor.

AK Parti geçen dönem 181 aday adayı sayısına ulaştı. CHP ise 98 idi. MHP’sanırım 30’lu rakamlarda kaldı.

Bugün itibariyle AK Parti 200 sayısını aşar. CHP 100 sayısını şimdiden aşmış gibi gözüküyor. Diğer partilerinde seçime katılıp aday listelerini belirmesiyle birlikte yaklaşık bin kişi vekillik hayalleri yaşayacak Bursa’da. Oysa Türkiye genelinde 550 vekil seçilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.