SON DAKİKA
Hava Durumu

Amerika neden güçlü?

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2018 11:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.10.2018 11:35

Sovyetler Birliği’nin parçalanmasından sonra Dünya’nın süper gücü haline gelen Amerika Birleşik Devletleri, gücünü nerden alıyor neden bu kadar güçlü görünüyor bunu iyi anlamak gerekiyor.
Tarihi olmayan birkaç ülkeden biri olan Abd, bu sebeple eskiden kalan bir güçleri olamaz.
ABD’nin en önemli gücü Dolar. Dünya piyasalarının ortak para birimi olan dolar Abd de basılıyor. Tüm Dünya basım maliyeti 25 cent olan bir kağıda 100 Dolar (650 TL) ödüyor. Bu nedemek açıklayalım. ABD, küçük bir kağıt parçasına 25 cent (1.70 TL) harcıyor, üzerine 100 USD yazıyor ve piyasaya sürüyor. Dünya da ABD’ye 25 cent maliyeti olan bu parayı 100 Dolar’a alıyor ve kullanıyor, piyasada dolaşıyor.  Ayrıca ABD diğer ülkelere para basmak karşılığı hazinede olacak demesine rağmen kendisi bu paraları karşılığı olmadan basıyor.
Bunu kırmanın ve ABD’nin en büyük gücünü elinden almanın yolu, ABD’nin bu parayı karşılıksız basmasının önüne geçmek ve her ülkenin ABD dışında birbirleriyle yaptıkları ticarette kendi paralarını kullanmasıdır. Böylelikle Dolar’a olan bağlılık ortadan kalkar. Düşünsenize Dünyada iki ülke ticaret yapıyor ama dolar kullandıkları için her ticarette ABD mutlaka kazanıyor.
ABD’nin diğer önemli gücü silah ve silahlarını kullanacağı savaş bölgeleri üretmek. ABD Dünya’nın en çok silah üreten ve satan ülkesi. Yıllık Dünya’ya 55 Milyar Dolar değerinde silah satıyor. Birde bu silahları maalesef önce savaş çı-karttığı birbirine düşürdüğü ülkelere satıyor. Önce 2 ülkeyi birbirine düşürüyor. Sonra savaştırıyor. Sonra her ikisine de silah satıyor. Sonra yaralılar için ilaç satıyor. Sonra ülkeler yerle bir olduktan sonra o ülkeleri yeniden yapmak için inşaat firmalarını gönderiyor. Bir taşla üç kuş vuruyor.
Peki sonra ne oluyor? Bir Amerikalı çıkıyor bu ülkeleri barıştırıyor ve Nobel barış ödülünü alıyor. Maalesef tüm dünya’da amerika’yı alkışlıyor. Ne kadar modern ve barışçı diye.
ABD’nin bir önemli gücü de Hollywood filmlerinden. Yani dünya’ya pazarladığı film ve reklamlardan hem para kazanıyor hemde ABD’nin ne kadar güçlü ve yenilmez olduğu fikrini insanlara aşılıyor. 2018 yılında ABD’nin çektiği filmlerin dünyada yayınlanmasından elde ettiği gişe hasılatı 12 milyar dolar. Bir de daha önce çekip yayınlamaya devam ettiği filmler var buradan elde ettiği rakam ise 5 milyar dolar. ABD de çekilip dünyaya satılan dizi fimlerden elde edilen gelir ise 3.5 milyar dolar. Yani ABD’nin bir yılda dünya’ya sattığı filmlerden elde ettiği doğrudan gelir 20.5 milyar dolar.. Sadece bu mu her cinema yanında bir hamburgerci mutlaka var. Kolasız sinemada film mi izlenir bir de kola aldık mı bunlarda Amerikan malı bu paralarda ABD’ye gidiyor.
Ayrıca her sinema filmi sonrasında vay be adamlar ne kadar iyi, hiç yenilmiyorlar, ne kadar düzenli bir ülke, ne kadar mutlu bu Amerikalılar, Amerika ne kadar da güzel diye özeniyor, imreniyor ve güçlerinden korkuyoruz. İşte bu da film ile dünya da egemen olmanın en kazançlı ve kolay yolu.
E o zaman ABD ya hep güçlü olacak ya da….
Ülkeler ve insanlar ticaretlerinde dolar kullanmayacak. Yurtta sulh cihanda sulh hedefimiz olacak. Bir zahmette film izlemeyin izleyecekseniz yerli Türk filmlerini izleyin…..
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.