SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakan Çavuşoğlu BALGÖÇ’ü aradı!

Yazının Giriş Tarihi: 05.05.2017 10:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2017 10:02

Geçen hafta yazmış olduğumuz yazı ses getirdi ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu BALGÖÇ Genel Merkezi’ni bizzat arayarak açıklama getirdi.

Konuyla ilgili olarak BALGÖÇ’ten tarafıma gönderilen bilgi şu şekilde:

Sayın Murat Hocam,

TC Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun basında yer alan demecinden sonra Balkan Türkleri camiasında oluşan kırgınlığı ve tepkiyi; yaptığımız açıklamaları konuya olan hassasiyetiniz nedeniyle layıkıyla gündeme getiren gazeteci siz oldunuz.

Bu nedenle size teşekkür ederiz.

Konuyu layıkıyla gündeme getiren gazeteci olarak aşağıdaki gelişmeleri köşenizde paylaşmak öncelik ve hakkı sizindir.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu 02.05.2017 saat 21.00 sıralarında dernek olağan yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirmekte olduğu sırada Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Federasyonu (BGF) ve BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan’ı telefonla bizzat arayarak “Basında yanlış yazılan ve söylemediği ifadeler sebebiyle oluşan yanlış anlaşılmadan dolayı” üzüntülerini belirtmişlerdir. Balkan Türkleri camiasına özel sevgi ve saygılarını iletmişlerdir. Bal-Göç ve BGF olarak bizler de kendilerine bu hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

Bu vesile ile tekraren şunu vurgulamakta yarar olduğunu düşünüyoruz:

“Türk kökenli Bulgar Vatandaşları” söylemi başka topluluklarda sıkıntı oluşturmayabilir ancak bizim “Bulgar” kelimesine karşı 1989 öncesi Bulgarlaştırma ve kültürel yok etme politikalarına karşı tepkimizden kaynaklanan hassasiyet vardır. Bu yüzden asgari ifade “Türk Kökenli Bulgaristan Vatandaşları” olmalıdır.

“Türk Kökenli Alman Vatandaşları” gibi ifadeler belki bu ifadenin muhataplarınca normal karşılanabilir ve söylem sıkıntısı olmayabilir. Ancak bize karşı uygulanan “Bulgarlaştırma ve Kültürel Soykırım (yok etme) politikalarına ve zulümlerine karşı olan tepkimiz nedeniyle bu konuda haklı olarak çok hassasız.

Yüzyıllar önce ve daha İstanbul şehri Bizans İmparatorluğu’nun başkentiyken Balkanlara yerleşmiş olan akıncı uç beylerinin torunlarının özü de sözü de Türktür. Bu yüzden bizim yaygın adımız Balkan Türkü, Balkan Göçmeni olduğu kadar ünlü bir tarihçinin deyimiyle “Öz(ü) Türkler- Öztürkler” dir.

Bizler zamanında BalKANLARI TÜRK yapanlarız. Bugün ise Balkanlar ve Türkiye arasında barış köprüsü olanlarız.

Selam ve Saygılarımızla

Erdinç Kahraman

 ***

Ben de, bazılarının önemsemediği bu konuyu gündeme taşıyarak tarihi sorumluluğumu yerine getirdiğime inanıyorum.

Sayın bakanın kastı aşan ifadelerinin yanlış anlaşılmalara sebep olması üzerine bu konuyu ele almıştım.

Dışişleri Bakanı olarak başarılı bulduğumuz Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuyu önemle ele alıp önce beni Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu’na aratması ve akabinde de kendisinin BALGÖÇ’ü arayıp açıklama yapmasını doğru buluyorum.

Demek ki, maksat üzüm yemekmiş; bağcıyı dövmek değilmiş.

Bu hassasiyetinden dolayı bakan beyi tebrik ediyor ve bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.