SON DAKİKA
Hava Durumu

BALKANLARIN AVAZI

Değerli okuyucularım; Uzun bir aradan sonra, sizleri bu hafta konvid 19 virüsünden uzak bir yıla,dolayısıyla serin balkanlara  götürmek istiyorum. Mayıs 2015 sizlerle paylaştığım bu yazının özetini tekrar paylaşmak istedim. Eskiden söz senet idi.  Bu başlık altında bir panel düzenlendi TRT Eğitim Dairesi tarafından 4-5-Mayıs 2015 tarihlerinde Ankara Oran Sitesindeki yerleşkesinde. Panelin özet başlığı; BALKANLARA GENEL

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2020 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2020 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Değerli okuyucularım; Uzun bir aradan sonra, sizleri bu hafta konvid 19 virüsünden uzak bir yıla,dolayısıyla serin balkanlara  götürmek istiyorum. Mayıs 2015 sizlerle paylaştığım bu yazının özetini tekrar paylaşmak istedim. Eskiden söz senet idi.
 Bu başlık altında bir panel düzenlendi TRT Eğitim Dairesi tarafından 4-5-Mayıs 2015 tarihlerinde Ankara Oran Sitesindeki yerleşkesinde. Panelin özet başlığı; BALKANLARA GENEL BİR BASKIŞ-TRT NİN BALKANLARDAKİ YAYINLARI. TRT  bu konuyu gündemine taşıması Bursa BAL-GÖÇ Derneği, BGF Federasyonu ve Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonun n 2007 yılından beri gündemde tutması etkili oldu. Dernek ve federasyonlarımızın bu talebine gazeteci ve teknik elemanlardan 2013 de Bursa da oluşan platform üyelerinin de TRT BALKAN KURULSUN MERKEZİ BURSA OLSUN söylemleri siyasiler ve TRT nezrindeki girişimleri konunun TRT n gündemine taşınmasına destek olmuştur.
Bu konuda platform bünyesinde çalışmalarını esirgemeyip katkıda bulunan platformun oluşmasına öncülük eden Sayın Dr. Gürkan Kaya, Mak. Mühendisi Hakan Kaya, gazeteci Ahmet Emin Yılmaz, Muharrem Karabulut, Güzin Abraş, Hürol Işın ilk aklıma gelenlerden. Âcizane ben deniz de platformun Konfederasyonun temsilcisi olarak yapılan toplantılarda yerimi almıştım. Bu olayda kimlerin daha fazla çaba sarf ettiği önemli değil. Önemli olan bu çalışmalardan sonuç alınması idi.
4 Mayıs saat 10.30 da başlayan panelin Açış ve TRT n tanıtımından sonra protokol konuşmaları TRT Genel Müdür Yardımcısı Sn. İbrahim Eren, TRT Genel Müdürü Sn. Şenol Göka, AK Parti İzmir vekili Sn.Rifat Sait birer konuşma yaptılar. Bursa ekibi panele Rifat Sait tarafından davet edildi.
TRT AVAZ n sorumlu Sn. İbrahim Eren Kendisinin de bir Batı Trakya_Gümülcine n Yunan Hükümeti tarafından 11 yaşında olan babasının Trene bindirilerek 60 lı yıllarda nasıl sınır dışı edildiğini anlatırken duygulandı. TRT Balkan kanalının ayrı bir kanal olarak yayın yapması daha yerine ulaşır bir hizmet olacağının altını çiziyordu. Balkanların huzuru ve istikrarının bozulması, bizlerin huzur ve istikrarının bozulmasına yönelmiş olarak algılarız.
 TRT Genel Müdürü Sn.Ş. Göka n konuşması duygu yüklüydü; Ne zaman Bosna dan Bulgaristan a doğru geçtiğimizde tüylerimiz diken, diken oluyor.Gelin şu elem dolu şarkıyı hep birlikte bir halay havasına çevirelim.Oralardaki derin bağlarımızı hatırlamamayı,artık geride bırakacağız.Bizlerin TRT olarak Balkanlarla ilgili bir kararımız var.Ancak burada alınacak kararlar bu dokunaklı ve hüzün dolu şarkıyı balkanlarda yaşayan tüm insanlarla bir halay havasına çevirmemize destek olacak. Bu çalışmamızla balkanlardaki parçalı durumu bizlerle birleşmelerini sağlamalıyız. TRT Balkan Kanalının hizmete açılması geç kalmış bir hizmettir. Bizler oralardaki, kardeşlerimiz, soydaşlarımız tüm yaşayanlarla birlik ve beraberlik içerisinde olmak istiyoruz. Kısmet olursa bunu da başaracağız.
 AK Parti İzmir milletvekili Sn.Rifat Sait balkanları BAL-KAN adı altında özetledi.                             Balkanlar Osmanlı idaresi yıllarında oralarda adalet vardı huzur vardı,hayat bal tadındaydı.Bu gün balkanlardaki millet topluluklarının kendi öz benliklerini korumalarının Osmanlı idaresinin hoşgörüsüne,insanın hangi dilden,dinden olduğuna bakmadan sayğı göstermesinden ileri gelmiştir. Ancak ne yazık ki balkanlarda yaşayan Müslüman Türk toplulukları hala gelecek endişeleri içerisinde yaşıyor. TRT 15 i kanalı Balkan kanalı olması dileği ile konuşmasını tamamladı.
 
1-Mahir Yağcılar-KDTP Genel Başkanı Kosova Çevre ve Alan Planlama Bakanı.2-Mehmet Fatih Çatlak-Gazeteci-Türkiye. Her iki konuşmacının konusu; Balkanlara Genel Bir Bakış.3-Remzi ya Pitiç-Bosna Hersek, Goraj de Müftüsü Panelin birinci oturumu Öğle yemeğinden önceye alınması sebebi ile salonda yoktu.Yerine ikinci gün konuşmacılarından Prof. Dr. Metin İzeti Makedonya Kalkandelen Devlet Ünverstesi Öğretim Üyesine söz verildi. 4-Vedat Ahmet-Bulgaristan Yayın Hizmetlerinden Sorumlu Müftü Yardımcısı. Her iki konuşmacının konusu; TRT n Balkanlardaki yayınları ve bunların nitelikleri nasıl olmalıdır?
Her iki konuşmacı da Balkanlara yönelik yayın kanalının bir an önce başlamasının altını çizerlerken. Balkanlara yapılacak yatırımların göstermelik olmayıp sağlam temellere oturmasını belirttiler. Bulgaristan temsilcisi Sn. Vedat Ahmet 41 dilde dünyaya yayın yapan TRT’n Balkanlara yönelik yayın yapacak bu kanaldan, oralarda yaşayan etnik toplulukların dillerinde de yayın yapmasını dile getirdi.
Panelin ikinci günkü konuşmacıları; Moderatör Sadık Yalsız uçanlar-Yazar Tv. Programcısı.1- Cengiz Ömer-Batı Trakya Millet Gazetesi Yayın Yönetmeni, Çınar FM yönetmeni. 2- Eran Hasip-Makedonya Tv. Program Yönetmeni.3-     Rıfat Feyziç-Karadağ Diyanet İşleri Başkanı 4- Raif Kırkul-Kosova haber internet gazetesi sahibi. 5 Mayıs günkü ikinci oturumun panelistlerin konusu TRT n Balkanlardaki Yayınları ve Bunların Nitelikleri Nasıl Olmalı?  III- Oturum konusu diğerlerine benzerdi. TRT n Balkanlardaki Yayınlarına bakış açıları ve bu yayınların nitelikleri nasıl olmalı idi.Moderatör-Prof. Dr. Metin Boşnak Panelistler: Hüseyin Bürge Türkiye Milletvekili. Dr. Zülküf Oruç,İsmail Kılıçaslan Türkiye Gazeteci.
Bursa ekibi olarak gerek Sn. Genel Müdür Şenol Göka ve hemşerimiz TRT Gen. Müdür. Yardımcısı ve TRT AVAZ n sorumlu Sn. İbrahim Eren beyefendilerle yaptığımız görüşmeler sonunda TRT Balkan kanalının açılacağına ve Bursa da, da bir stüdyosu olacağı intibalarımızla Bursa ya sevinçle dönerken Bursa ekibi olarak,defalarca bu konuyu gazetedeki köşesine taşıyan Sayın Ahmet Emin Yılmaz bu müjdeyi vermek için gazetedeki bürosuna uğradık.O da hafta içerisinde bu olayı köşesinde okurları ile paylaştı. NE YAZIK Kİ ARADAN TAM  5 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN VERİLEN SÖZLER TUTULMADİ. Üstelik ben de Batı Trakyalı bir balkan göçmeni ailenin oğluyum diyen Sayın İbrahim Eren halen TRT nin genel müdürü.
 
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.