SON DAKİKA
Hava Durumu

Başkan Yılmaz “Bir duruş ortaya koyduk”

Yazının Giriş Tarihi: 23.11.2020 10:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.11.2020 10:55

Bir süredir devam eden söyleşilerimizin konuğu bu defa Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz dı…
Diğer ilçelerden farklı bir ilçedir Yıldırım…
Sorunlar yumağında,kabuğunu kırmaya çalışan Yıldırım..
Sürekli göç alan ve buna bağlı olarak “yıların ihmaliyle” kaçak yapıların boy gösterdiği Yıldırım,şimdi yeniden yapılanıyor..
Başkan Oktay Yılmaz kararlı…
İmar sorunları ada bazında değil parsel bazında çözülmeye başlandı…
Samimiyetinden zerre kadar şüphe duymadığım Başkan Oktay Yılmaz’ın kararlı tutumu,ve “Duruşu” Yıldırım’da atılan adımların bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor…
Şöyle diyor Yıldırım belediye Başkanı Oktay Yılmaz:
“İnsan odaklı çalıştığımız Yıldırım’ın her bir köşesinin birbirinden değerli cazibe merkezi olabilmesi için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gerçekleştireceğimiz projeler ile evlatlarımıza daha güzel bir Yıldırım bırakmak için de heyecanlanıyoruz. Hep beraber el birliği ile güzel ilçemizi geleceğe taşıyacağız. Bütün bunları yaparken en büyük sermayemiz, birlik ve beraberliğimizdir…”
Kısa bir sohbetin ardından,Başkan Oktay Yılmaz’a ard arda sorularımızı yönelttik…

31 Mart seçimlerinin ardından Başkanlık koltuğuna oturdunuz…Bu süreçte Yıldırım’da ne değişti?
Biz göreve geldikten sonra Yıldırıma yönetilebilir bir duruş getirdik.Bununla birlikte hemen tasarruf tedbirlerini uygulamaya koyduk.Araç yönetiminden insan kaynak kaynaklarının yönetilmesine kadar.Bir çok alanda düzenlemelere giderek bunu yaptık..

Anladığım kadarıyla hareket kabiliyetinizi borçları ödeyerek mi sağladınız.Ne kadar borç ödediniz?
Biz bu göreve geldikten sonra mali tabloyu önümüze aldık.Çünkü Yıldırım’da yaşayan insanlar bizden hizmet bekliyor.Daha önce ifade ettiğim gibi, tasarruf tedbirlerinide uygulayarak 150 milyon borç ödedik..

Yol haritasını nasıl  belirlediniz?
Belediyede yönetilebilirliği sağladıktan hemen sonra Planları güncelledik.Bir taraftan da beş yıllık projeksiyonu ortaya koyduk.Bunu planlarken de sivil toplum kuruluşları,mahalle muhtarlıkları ve ilgili kurum ve kuruluşlardan,kendi personelimizden  görüşler ve talepleri alarak yol haritasını belirledik.
Bu minvalde 2020 yılını “Fen işleri yılı” ilan ettik.

Altyapıdan bahsediyorsunuz herhalde?
Alt yapı yada diğer çalışmalar.Hepsinin Yıldırım için ayrı bir önemi var.Bakın Belediyemize ait asfalt şantiyesinde 120 bin ton asfalt ürettik.Bu asfaltın 70 bin tonuyla Yıldırım’daki cadde ve sokaklarını yeniledik.Kalan kısmını da satarak Belediyeye gelir sağladık.

Burada Park ve Bahçelerde önemli bana göre..Önemi Pandemi sürecinde bir kez daha ortaya çıktı.Yıldırım’ı “Yeşil Yıldırım” yapmak için atılan adımlardan bahseder misiniz?
Göreve geldiğimizde Yıldırım’a yeni yeşil alanlar kazandırmak için kolları sıvadık.Kişi başına bir metrekare yeşil alanları arttıracak şekilde aktif yeşil alanlar planladık.Bazı mahallelerde 300-500 metre kare,bazı mahallelerde ise 50-100 dönümlük alanlar planladık.Kent parkı bu minvalde ve mahallerde yapılan parklar buna örnek gösterilebilir.Ayrıca planlarımız içinde var.Çalışmaları devam ediyor.Yıldırıma 700 bin metrekareden fazla yeşil alan kazandıracağız.

Çalışmalarınızdan bahsederken,hemen sormak istiyorum! Yıldırım’da
varmı  “mutlaka yapmalıyım” dediğiniz ve devam eden önemli projeleriniz?
Olmaz mı? Yıldırım İlçemiz aynı zamanda tarihi ve kültürel değerleri de içinde barındırıyor. Yıldırım aslında “tarihi kimliği” olan bir ilçe..
Yıldırım’a hizmet yolculuğuna çıkarken, Yıldırım Bayezid’in cesaretini Çelebi Mehmed’in ferasetini, Gönüller Sultanı Emir Buhari’yi rehber edindik.Bu tarihi kimliği ön plana çıkaracak projeler yürütüyoruz.İnşallah en kısa zamanda bu projeleri de tamamlayarak Yıldırım’a kazandıracağız.

Yıldırım kaçak yapı cenneti bana göre..Nasıl tedbirler alıyorsunuz? Kentsel dönüşümle ilgili atılan adımlar bu noktada önem arz ediyor?
Yıldırım yüzölçümü olarak Bursa’nın yüzde biri,Nüfus olarak yüzde 25’ini oluşturuyor.Bu tablo işimizin ne kadar zor olduğunu da ortaya koyuyor.30-40 yıllık hızlı nüfus artışı ve çarpık kentleşme en önemli gündem maddemiz…

Durum ortada,Belediye olarak bu noktada atılan adımları sormuştum..
Şunu gönül rahatlığı ile ifade edebilirim.Kaçak yapılaşmayla ilgili en kararlı mücadeleyi Yıldırım belediyesi yapıyor.Bunu Valilik raporlarında da rahatlıkla görebilirsiniz.İşin doğrusu bir şeyi engelleyerek durdurmak mümkün değil.Geçmişte planlar yapılmış,fakat bir takım sebeplerden dolayı iptal edilmiş.Bunun önüne geçilmeli,bir takım tedbirler alınması gerekiyordu.

Ne yaptınız?
Bu konu ile ilgili teklifimizi Çevre ve şehircilik Bakanlığının gündemine taşıdık.Kanun çıkarılması gerekiyordu.

Sonuç alınabildi mi?
Evet…Kanun çıkarıldı.İmar ve tapu kaydında yapılan değişiklikle sorun ortadan kalktı.Yapacağımız uygulamalarda parsel bazlı itirazlarla planlar bozulmayacak.
Mesela Sinandede mahallesinde 1990 yılında yapılan plan uygulaması 2017 yılında bozulmuştu.Bunun akabinde problem ortadan kalkmıştır.

Bu ne anlama geliyor?
Bundan sonra özel sektöründe katkılarıyla Yıldırım’da  “Ada bazlı” dönüşüm olacak şekilde plan değişiklikleri gerçekleştirmeye  başladık.Geçen dönem durdurulan bazı bölgelerde planlar açıldı.Yani bu saatten sonra mahalle bazlı parsel,ada bazlı dönüşüm ile özel sektör ile vatandaş işbirliği ile devam edecek.

Yine bu süreçte kentsel dönüşüm anlamında Belediye olarak nasıl bir çalışma içindesiniz?
Bu konuda Belediye olarak çalışmalarımız devam ediyor.Mevlana mahallesinde TOKİ ile işbirliğine gidiyoruz.2 etaplı bin 250 konutluk projenin temelini 2021 yılının başına atıyoruz.Ayrıca Esenevler bölgesinde yer alan Erdoğan caddesini,Ankarayolunu, Esenevler kavşağına bağlayacak şekilde 5 etaplı kentsel dönüşüm görüşmelerine başlıyoruz.Bu çalışmayı Büyükşehir’le birlikte yapacağız.

Göreve geldikten sonra Yıldırım’ı nasıl okudunuz?
Bildiğiniz gibi ben geçen dönem Büyükşehir Belediye meclis üyeliği yaptım.Aynı zamanda imar komisyonunda bulundum.İlçe Başkanlığı yaptığım dönemde  hep aynı sorunlar karşımıza çıktı.her Halde bu görevlerde bulunmam hasebiyle fotoğrafı rahat okuma imkanımız oldu.

Bir çok vatandaşı ilgilendirdiği için sormak istiyorum…Basından açıklamalarınızı okudum.Sizde kısaca değindiniz… Açıklamanızda “Yıldırımda hisseli parsel sorunu bitiyor” gibi iddialı bir açıklamayı biraz detaylandıralım mı?
İlçenin en önemli problemlerinden olan hisseli parsel sorununu ortadan kaldırmak için bir adım atılarak,Karapınar’da 2 bin 290 hak sahibini tapu tescil belgelerine kavuşturdu.
Mülkiyet sorunu kaynaklı plan iptallerinin bugüne kadar kentsel dönüşümün önünü tıkayan en önemli sorun olduğunu tespit ederek harekete geçmiştik. İmar Kanunu’nun 18. Maddesinde yapılan değişiklikle sorun ortadan kalktı
Buda şu anlama geliyor;Yıldırım Belediyesi’nin yapılan bu yasal düzenlemeler ile parsel bazında iptale sebep olan mülkiyet sorunlarının çözümü için önemli bir adım adım atılmasına öncülük etmesiyle Yıldırım’da ve Türkiye’de yılları bulan zaman kaybının önüne geçilerek tekrar tekrar uygulama yapma dönemi sona ermiş oldu.

İsterseniz birkaç örnekle açıklamanızı taçlandıralım…
Belediye olarak ilçenin birçok noktasıyla birlikte Değirmenönü-Karapınar bölgesini kapsayan 232 hektarlık alanda imar planı çalışmaları yürütüyordu.
2019 yılı içerisinde Değirmenönü etabında yaklaşık 4 bin malike tapularını dağıttıktan sonra, Karapınar 2. Etap’ta imar uygulaması ve tapu tescil işlemlerinin de tamamlanmasıyla yaklaşık 2 bin 290 malikin tapu tescil belgelerine kavuşması sağlanmış oldu.

O zaman Yıldırım’da Fiziksel ve Sosyal dönmüşüm önümüzdeki günlerde hız kazanacak..
Bu doğru bir tespit.Eski planda bitişik nizam  2 kat olan konut alanlarının yeni plan ile 6 ila 8 kat olacak şekilde düzenleniyor.Eski imar planında yetersiz ve dağınık olan okul alanlarını, yeni imar planı ile artırarak,yaya ulaşım mesafeleri de dikkate alınarak kullanışlı alanlar haline getirildi.
Yine eski planda kullanışsız konumdaki park ve yeşil alanları, yeni plan ile daha fazla, daha bütüncül ve kullanışlı hale getirdik.Söz konusu  bölgelerde, planladığımız kentsel dönüşüm çalışması ile birlikte ticari açıdan da kendi ayakları üzerinde durabilen, yaşayabilen bir alan olacak. Fiziki ve sosyal dönüşümü bir arada gerçekleştirerek dönüşümün her alanda tamamlanmasını hedefliyoruz. İnsan odaklı çalıştığımız Yıldırım’ın her bir köşesinin birbirinden değerli cazibe merkezi olabilmesi için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gerçekleştireceğimiz projeler ile evlatlarımıza daha güzel bir Yıldırım bırakmak için de heyecanlanıyoruz. Hep beraber el birliği ile güzel ilçemizi geleceğe taşıyacağız. Bütün bunları yaparken en büyük sermayemiz, birlik ve beraberliğimizdir…

İsterseniz,Sosyal Belediyecilik anlamında yapılan çalışmalarınıza ilerleyen günlerde yer vererek topluma paylaşırız.Ancak herkesin önem verdiği “İstihdam projesinden” de biraz bahsederek söyleşimize noktayı koyalım..
Benimde önemsediğim bir proje.Gençliğin en önemli sorunlarından birisi istihdam konusu.Burada İş-Kur ve BTSO ve BEBKA ile işbirliği yaptık.Bir proje geliştirdik.Yaklaşık 1 yıl süre içinde 4 bin 500 vatandaşımız iş sahibi oldu.Şimdi de ihtiyaç olan alanlarda  atölyeler kurarak insanları meslek sahibi yapmak için çalışıyoruz….
Kolay gelsin diyerek bizde noktayı koyalım..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.