SON DAKİKA
Hava Durumu

BULGARİSTAN SEÇİMLERİNDE TÜRK VARLIĞI

Yazının Giriş Tarihi: 03.03.2017 09:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.03.2017 09:29

26 Mart 2017 tarihinde yapılacak olan Bulgaristan genel seçimlerine hızla giderken, Türkiye’deki soydaşlarımızın da yoğun bir çalışma yürüttüğünü görüyoruz.
2015 Kasım ayında düşürülen Rus uçağı üzerine Türkiye’yi suçlayan Hak ve Özgürlükler Hareketi Onursal Başkanı Ahmet Doğan büyük tepki toplamış, HÖH Genel Başkanı Lütfü Mestan ise partiden ayrılmak zorunda bırakılmıştı.
Bunun üzerine, Nisan 2016’da Dost Partisi’ni kuran Mestan; bu seçimlerde ise daha önce Kasım Dal önderliğinde kurulan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi(HŞHP) ile bu seçimlere ittifak yaparak giriyorlar.
BALGÖÇ’ün de bu yapıyı desteklediğini görüyoruz.
Şu an Bulgaristan parlamentosunda 33 milletvekili ile temsil edilen HÖH/DPS’nin de be seçimlere giren diğer Türk partisi olduğunu kabul edecek olursak, muazzam bir yarışa şahitlik edeceğimizi söyleyebilirim.

Bakalım, şimdiye kadar Bulgaristan’da yaşayan Türklerin partisi olarak kabul edilen ve her seçimde parlamentoya giren HÖH bu seçimde bir varlık gösterebilecek mi?

REKOR KATILIM!
Türkiye’de yaşayan soydaşlarımızın Bulgaristan seçimlerinde oy kullanabilmeleri için “Zayavleniya” denen bir form doldurmaları gerekiyor.
Bu seçimler için son tarih olan 28 Şubat 2017’ye kadar bu formu dolduranların sayısı 18.894 kişiye ulaştı.
3 ay önce yapılan Bulgaristan cumhurbaşkanlığı seçimleri için bu sayı 8000’de kalmıştı.
Yurtdışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının yoğun ilgisine karşılık, Bulgaristan seçim yasasında yapılan değişiklikle AB ülkelerinde Türkiye de dahil 35 sandık açılabiliyor.
Bulgaristan Türklerinin bu seçimlere “ Dost Birliği” adı altındaki ittifakla girmelerine karşın HÖH’ün aşırı Bulgar milliyetçisi ATAKA Partisi’nden milletvekili adayları göstermesi Türklerin büyük tepkisini çekmeye devam ediyor.
 ***
Seçimlere giren birliğin ilk seçim başarısı da geçenlerde elde edilmiş oldu.
Rusçuk ili Vetova Belediyesi’ne bağlı Loçova(Glodjevo) kasabasında hafta sonu yapılan belediye ara seçimlerinin ilk turunda Dost Birliği Belediye Başkan Adayı Mustafa Yahya ilk turda 784 oy ile en çok oyu aldı. HÖH Partisi’nin adayı Adem Hacımişev ise 578 oyda kaldı.
Bunun üzerine bir açıklama yapan Lütfü Mestan; “Bu özgür ruhun, siyasi baskıya rağmen elde ettiği bir zaferdir. Partimiz, korku ve siyasi bağımlılığın bir sembolü olan ve lideri saraylarda yaşayan HÖH’e kulak çınlatan bir tokat atmıştır” dedi.
Mestan; Dost Birliği’nin 44. Parlamentoda temsil edileceğinden emin olduğunu dile getirerek, ittifakın seçim yarışında başarılı olacağından hiç şüphesinin olmadığını kaydetti.
 ***
HÖH’ün şimdiye kadar bir akıl tutulması olduğunu kaydeden görüştüğüm birçok Bulgaristan Türkleri temsilcileri, Müslüman Türk halkına karşı düzenlenen bütün oyunları bozacaklarını ve milli ve manevi değerlere sımsıkı bağlı adaylarla gerçek temsili sağlayacaklarını ifade ediyorlar.
Biz de bu seçimlerde Dost Birliği adaylarına başarılar diliyoruz…
 
 
 
 
 
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.