SON DAKİKA
Hava Durumu

BURSA BİR AÇIK HAVA MÜZESİDİR

Yazının Giriş Tarihi: 24.09.2020 09:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.09.2020 09:41

Tarih ve kültür başkenti olan Bursa Bitinya’lılara kadar uzanan binlerce yıllık bir geçmişe sahip. Türkler tarafından önemi ise 1326 yılında gerçekleşen fetihle başlıyor.Osmanlı devletinin başkenti olan Bursa’da 6 Osmanlı padişahı yatıyor. Bunlar sırasıyla Osmangazi, Orhangazi, Yıldırım Bayezıt, 1.Murâd,  2.Murâd,  Çelebi Mehmed’tir.
***
600 yıllık Osmanlı Devletinin en önemli şehirlerinden birisidir. Daha doğrusu İstanbul’dan sonraki en önemli şehridir. İstanbul’dan çok önce başkentlik yapmıştır. Osmanlı Balkan seferlerine Bursa üzerinden çıkmıştır. Bursa’daki Osmanlı mimarisinin örneklerini bugün Kosova’da, Makedonya’da ve Bosna’da görmekteyiz. 
Kadim şehrimiz Bursa bugün camileri, medreseleri, çarşıları,  han ve hamamları ile de eşsiz bir görünüme sahiptir. Bilhassa başta Ulucami olmak üzere her yüz metrede bir yer alan tarihi camileriyle eşsiz bir güzelliğe sahiptir.
Diğer taraftan maneviyat dünyamızın önemli isimlerinin türbeleri de Bursa’dadır. 
Manevi bir işaretle Buhara’dan kalkıp Bursa’ya gelen ve devrin sultanı Yıldırım Bayezıt’ın damadı olup irşat görevini Bursa’da yapan büyük Allah dostu Emirsultan Hazretleri’nin türbesi bugün kendi adıyla anılan Emirsultan semtindedir. 
İstanbul’da Eyüp Sultân Hazretleri’nin türbesi nasıl büyük bir ziyaretçi akınına uğruyorsa Bursa’daki Emirsultan Hazretleri de en büyük ziyaret mekanlarından birisidir. Bursa’ya gelenlerin Ulucami’den sonra en çok uğrak yeri Emirsultan Hazretleri’nin türbesidir. 
Yine büyük bir Allah dostu olan ve Kutbul Aktablık makamına çıkan ve aynı zamanda Celvetı Tarikatı’nın kurucusu olan Mehmet Muhiddi Üftade Hazretleri’nin türbesi de Bursa’dadır. 
Üftade Hazretleri’nin ziyaretine de başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin dörtbir yanından ziyaretçi gelmektedir.
Ruhul Beyan tefsirinin müellifi İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri’nin türbesi de Cumhuriyet Caddesi’nin hemen altındadır. 
Eşsiz İznik çinileriyle dünya çapında ünlü Yeşil Türbe, Bursa’nın karpostallardaki en önde gelen güzel görüntülerinden biridir ve kendi adıyla anılan Yeşil semtinde yer almaktadır.
Ulucami çevresinde yer alan tarihi çarşılarıyla da Bursa önemli bir ticaret merkezidir. 
***
Gerek Hikmet Şahin, gerek Recep Altepe ve gerekse de şu anki Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’ın tarihi mirasa bağlı kişiler olmaları Bursa için büyük bir şans olmuştur. Bunların sayesinde birçok tarihi eser gün yüzüne çıkarılmış, onarılmış ve ziyaretçilerin istifadesine sunulmuştur. Dileriz bundan sonra da Bursa’nın tarihi dokusuna uygun çalışmalar devam ederek bu tarihi payitaht özenle korunur.
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.